Zuby v těhotenství

Může nastávající maminka udělat něco pro zdravý chrup svého dosud nenarozeného potomka? Určitě! Především tak, že bude pečovat o ten svůj.
Zuby v těhotenství
Zubní lékaři nám neustále radí, abychom chodili pravidelně na prohlídky chrupu, i když nepociťujeme žádné problémy se zuby nebo s dásněmi. Je to moc užitečná rada, protože počáteční stadia zubního kazu nebo zánětů dásní se nijak nehlásí, a právě ty se dají nejúspěšněji léčit.
Dvakrát to platí pro nastávající maminky. Koneckonců i průkazka pro těhotné, kterou maminka spolu s radostnou zprávou od gynekologa dostane, obsahuje rubriku o provedené prohlídce chrupu.

K zubaři alespoň dvakrát
Jde ale o něco více. Během těhotenství by si měla každá žena dát do pořádku chrup zejména tehdy, když před těhotenstvím leccos zanedbala. Zároveň by se měla dozvědět co nejvíce o tom, jak se starat o své zuby v následujících měsících do porodu, ale také, co všechno by měla dělat pro to, aby uchránila své dítě před zubním kazem mléčného chrupu. Těch informací, které by měla nastávající maminka vstřebat, je spousta a i když nepotřebuje nějaké rozsáhlé ošetření chrupu, měla by si najít čas alespoň na dvě návštěvy u zubního lékaře.

Vhodný jídelníček
Zuby mléčného chrupu dítěte se začínají vyvíjet ještě před polovinou těhotenství a nejdůležitější část jejich vývoje, mineralizace a zrání skloviny mléčných zubů, probíhá v posledních třech měsících. To, že během těhotenství nastávající maminka přijímá potravu vlastně „za dva“ a že má mít ve svém jídelníčku dostatek bílkovin, vitaminů a také vápníku z mléčných výrobků, snad není ani potřeba připomínat. V jídelníčku nastávající maminky a později kojící ženy se zvyšuje i příjem sacharidů, důležitých zdrojů energie. Mezi nimi jsou i cukry a škroby, které zvyšují riziko zubního kazu. Na to je potřeba myslet a častěji a důkladněji si čistit zuby.
 
V některých rodinách se traduje, že každé dítě stojí maminku jeden zub, protože vyvíjející se skelet a zuby dítěte si berou vápník z matčina těla. Není na tom za mák pravdy. Jestliže se nastávající nebo kojící mamince rozsypou zuby, je to zcela jistě tím, že víc mlsala a zapomínala na zubní kartáček.
Jak je to se zubním kazem? Mikroorganizmy, kterých je v ústech každého člověka obrovské množství, „jedí“ s námi. Štěpí cukry z potravy, která prochází ústy, a při tom vznikají kyseliny, zejména kyselina mléčná. Ta pak rozpouští minerál zubní skloviny a tak vzniká zubní kaz. Jde tedy o cukry a mikroorganizmy. Z cukrů je nejnebezpečnější sacharóza, a to jak v pevné potravě, tak v nápojích, a potom škroby. I s pečivem, které není sladké, si dovedou ústní mikroorganizmy výborně poradit. Z mikroorganizmů jsou nebezpečné ústní streptokoky a laktobacily. Označujeme je jako kariogenní mikroorganizmy.

Neolizovat dudlík!
Brzy po narození se do úst miminka začínají stěhovat mikroorganizmy. Nejčastějším zdrojem této nákazy jsou maminčina ústa nebo ústa dalších osob, které jsou s dítětem v pravidelném tělesném kontaktu. V prvních měsících života, kdy v ústech dítěte ještě nejsou přítomné zuby, se v dětských ústech mohou usídlit jen celkem neškodné mikroorganizmy. Změna ale přijde v okamžiku, kdy se objeví první mléčné zoubky. Na jejich povrchu se pak rychle usídlují ony nebezpečné streptokoky a laktobacily. Přenos mikroorganizmů z úst maminky nebo jiného dospělého se děje slinami. Zuby mléčného a později stálého chrupu se prořezávají do úst v době, kdy zubní sklovina ještě není plně vyzrálá. Plné vytvrzení povrchu skloviny probíhá ještě zhruba dva roky a o toto vyzrávání skloviny se stará slina. Povrch zubů by měl proto být pořád čistý, aby se k němu slina dostala. Čerstvě prořezaný zub je méně odolný vůči kyselinám, které, jak už víme, vznikají při mikrobiálním štěpení sacharidů v ústech. Je tedy potřeba vstup těch rizikových mikroorganizmů do úst dítěte pokud možno oddálit.
 
Velice účinný je v tomto směru soubor preventivních opatření, kterému se říká prenatální a perinatální antimikrobiální profylaxe zubního kazu mléčného chrupu. Nastávající maminka si v průběhu těhotenství nechá u svého zubního lékaře prohlédnout chrup, dá do pořádku všechno, co předtím eventuálně zanedbala a přitom se nechá poučit o mechanizmu vzniku zubního kazu a o možnostech, jak mu předejít.
 
Dnes je možné i orientační mikrobiologické vyšetření slin na hladiny kariogenních mikroorganizmů. V ústech je jich tím více, čím více je zkažených zubů, čím častěji se mlsá sladké a čím méně se zuby čistí. Najdou-li se hladiny těchto mikroorganizmů vysoké, je možné je snížit krátkodobým používáním speciálních antimikrobiálních ústních vod, jako je třeba Listerine. Kontrolní mikrobiologické vyšetření se zopakuje do půl roku po porodu a je-li potřeba, pokračuje se, kromě důkladné ústní hygieny, v používání antimikrobiálních ústních vod.
 
Přichází chvíle, kdy se v dětských ústech začnou objevovat mléčné zuby. Od tohoto okamžiku se otevírá tzv. infekční okno pro vstup kariogenních mikroorganizmů do dětských úst a my už víme, že se ten přenos děje slinou. Maminka si musí vštípit několik jednoduchých protiinfekčních zásad a přísně dbát, aby je dodržovali i ostatní členové rodiny. Jaké ty zásady jsou? Nelze připustit, aby dospělí „omývali“ zašpiněné dětské prstíky olíznutím ve svých ústech stejně jako dudlík spadlý na zem. Neměla by se zkoušet teplota nebo chuť dětské výživy tak, že maminka nebo jiné osoby ochutnají tekutou výživu z kojenecké láhve přes savičku nebo lžičkou, která pak půjde rovnou dítěti do úst. Zhruba v roce života je již možné začít dítěti čistit zoubky jemným dětským kartáčkem a některou z dětských zubních past vhodných pro nejmenší děti. Čím a jak na to poradí zubní lékař.

Nebezpečné mlsání
Teď ještě něco o kojení. Mateřské mléko je pro dítě v prvním roce života tou nejdokonalejší výživou. Obsahuje ale také cukry, které mikroorganizmy mohou měnit na kyseliny. Na to musí maminka myslet, má-li už dítě nějaké mléčné zoubky. Kojení není „bonbónek“ na usnutí. Dítě by nemělo usínat s prsní bradavkou v ústech ani se savičkou kojenecké láhve se slazenou výživou nebo nápojem. Ve spánku se totiž omezuje tvorba slin, které jinak mikrobiální kyseliny neutralizují a ředí. Mimořádně nebezpečným zlozvykem je namáčet dítěti dudlík do medu nebo jiných sladkostí. To zpravidla bývá příčinou rozsáhlé destrukce mléčného chrupu již v útlém věku s rizikem ohrožení zdraví dítěte.
 
Prof. MUDr. Zdeněk Broukal, CSc.

Poradna pro vás
Na konci devadesátých let byla ve Výzkumném ústavu stomatologickém v Praze na základě předchozí úspěšné výzkumné studie otevřena poradna pro prenatální a perinatální profylaxi zubního kazu mléčného chrupu. Nastávající nebo čerstvé maminky zde mohou získat veškeré informace o možnostech předcházení kazům dočasného chrupu, případně i ošetření. Kontakt: tel. 224252866, broukal@vus.cz

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře