Zuby: Umíte o ně správně pečovat?

Lidé podceňují prevenci, k zubaři podle všeho nechodí až třetina Čechů. Zuby si špatně čistí až 80 procent populace…
Zuby: Umíte o ně správně pečovat?

Jediným důvodem, proč navštívit stomatologa, je pro třetinu Čechů zubní kaz. Podle odborníků je už ale často pozdě, a řadě lidí proto musí zuby trhat. Preventivně by měl k zubaři chodit každý jednou za půl roku.

„V globálu se Češi o zuby starat neumějí. Největší rezervy mají s chozením na preventivní prohlídky. Na ty by přitom měl každý člověk chodit dvakrát ročně. Velké problémy se zuby mají i děti. Některým je kvůli kazům nutné mléčné zuby vytáhnout, což s sebou nese riziko, že jim druhé zuby narostou křivě,“ upozornil Petr Jelínek, stomatolog Kliniky GHC Praha.

Zubaře se nemusíte bát
První návštěva stomatologa by měla proběhnout už v prvním roce života. Je důležité, aby rodiče brali dítě ke stomatologovi od útlého věku, aby si dítě zvyklo na prostředí zubní ordinace. V mnoha případech se dítě dostane do ordinace, až když má nějaký bolestivý problém. Potom si může nést trauma z ošetření po zbytek života.

„Základem péče o chrup je správná a pravidelná ústní hygiena a v té se Češi drží pod evropským průměrem. Pravidelně si sice zuby čistí až 95 procent z nich, jen 20 procent lidí to ale dělá správně. Lidé by si zuby měli čistit alespoň dvakrát denně pomocí klasického zubního kartáčku, který je měkký a má malou hlavu. Nedílnou součástí péče o chrup je pravidelné čištění pomocí mezizubních kartáčků, bez kterých nelze vyčistit mezizubní prostor,“ vysvětlil Petr Jelínek.

Spolehněte se na odborníky
Zářivý úsměv chce mít v dnešní době prakticky každý, ne vždy k němu ale stačí pravidelná ústní hygiena. Řada lidí proto experimentuje s bělícími pastami, to ale odborníci nedoporučují. „Bělicí pasty obecně obsahují abrazivní částice, které mohou poškozovat sklovinu. Bělení zubů by se mělo provádět pouze pod dohledem profesionálů,“ zdůraznil MUDr. Jelínek.

Způsobů, jak dosáhnout zářivého úsměvu, je hned několik. Vhodnou metodu bělení zubů lze zvolit až po důkladné zubní prohlídce a celkové diagnóze. Díky novým metodám však mohou mít po uzdravení chrupu zářivější úsměv všichni. Stomatologie Kliniky GHC Praha nabízí několik způsobů ordinačního bělení zubů – Brite smile, Zoom, Beyond Polus včetně doplňkových variant domácího bělení. „Všechny tyto metody jsou určeny k zesvětlení zubů pomocí kombinace hydrogen-peroxidového gelu a modrého světla s příměsí UV záření, které zlepšuje stupeň vybělení. Délka trvání získané barvy zubů velice souvisí s životním stylem pacienta, průměrně je to jeden až tři roky. Bělit se můžou jen zuby, na nichž není kaz či jiný defekt. Je potřeba počítat s tím, že se vybělí jen vlastní zuby. Tam, kde je výplň nebo korunka, zůstane barva nezměněna,“ prozradil Petr Jelínek.

Novinkou jsou keramické fazety – tenké keramické plátky, které se připevňují na zuby pacienta. Klasický zákrok se zpravidla provádí na viditelném, a tedy estetickém úseku chrupu. Fazeta se ale dá aplikovat pouze na jeden zub, aby byla nerozeznatelná od vlastních zubů. Pomocí fazet je možné zbavit se například neestetických mezer mezi předními zuby, vadného zabarvení, anomálií v postavení předních zubů, estetických vad vzniklých v důsledku fraktur nebo erozí zubů či mnohočetných plomb. Při správném zhotovení vydrží fazety deset až patnáct let. Více na www.ghc.cz.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články