Zuby sice bílé, a přesto nemocné

Rozdávali jste úsměvy na všechny strany a ukazovali hrdě svůj zářivě bílý chrup? Pak vám ale po návštěvě zubaře došel humor, když jste se dozvěděli, že možná o své ukázkové zuby přijdete? Jak je to možné?
Zuby sice bílé, a přesto nemocné

Jezte zdravě, hlavně ovoce a zeleninu, radí horem dolem lékaři, dietologové a všechny tiskoviny, které otevřeme na stránkách o výživě a zdraví. Tyto vitaminové bomby jsou navíc i cenným zdrojem minerálů a vlákniny, takže ti zodpovědnější z nás je konzumují od rána do večera s dobrým pocitem, že pro sebe nic lepšího nemohou udělat. Ale jak už to v životě bývá, nic není jen černé nebo bílé. Ovoce, zelenina, čerstvé ovocné a zeleninové šťávy, džusy, nápoje typu soft-drink, voda s citronem nebo třeba i víno obsahují řadu kyselin, které ohrožují náš chrup. Již po několika minutách mohou narušit povrch zubní skloviny a nenávratně ji poškodit.

Měkčí a tenčí
„V kostce řečeno způsobují kyseliny obsažené v nápojích i potravinách erozi zubní skloviny. První příznaky jsou přitom poměrně nenápadné, laik je nemusí vůbec zaznamenat, ale takové poškození zubů je nebezpečné a především nevratné,“ upozorňuje zubní lékařka, MUDr. Adéla Roubíčková. Zubní sklovina totiž působením kyselin měkne a ztenčuje se, je tedy náchylnější k mechanickému poškození během čištění zubů. Následkem toho dochází k zeslabování ochranné vrstvy zubů a v některých případech k odkrytí zuboviny. Zuby pak mohou být nadměrně citlivé na horké, studené, sladké či slané, případně bolestivě reagovat už při kontaktu se studeným vzduchem.

Agresivní kyseliny
Na erozi zubní skloviny nemají vliv bakterie v ústní dutině a nesouvisí ani s tvorbou zubního plaku, takže nás před ní neuchrání ani pravidelné návštěvy zubní hygieny. Ztrátu tvrdých zubních tkání mají na svědomí kyseliny, které ji postupem času rozleptávají. Do úst se dostanou s jídlem a pitím, ale také se žaludečními šťávami při častém zvracení, například v důsledku opakovaného zpětného toku žaludečního obsahu, tzv. gastroesofageálního refl uxu, nebo při některých formách onemocnění s poruchou příjmu potravy (bulimie). Na zdraví skloviny se pak navrch negativně podepíše i mechanické poškozování při nešetrném čištění.

Záludná bílá
Eroze zubní skloviny je podle MUDr. Adély Roubíčkové nenápadná, a tím i záludná: „Paradoxně mohou zuby napadené erozí vypadat zdravěji než opravdu zdravé zuby, protože se poškození skloviny v počáteční fázi projevuje na první pohled pouze změnou barvy, která je zejména po časté konzumaci vody s citronem světlejší. Zuby vypadají jako vybělené a laikovi se takový vzhled může zdát dokonce atraktivnější než u zubů bez počátečních erozních změn. Jeden z mnoha indexů hodnotících míru eroze prvního stupně popisuje hladký, hedvábně glazovaný lesklý povrch s vymizením přirozených rýh, což vám na první pohled nemusí připadat na škodu. Pokud ale dentista erozi včas nerozpozná, může proces pokračovat a kromě skloviny může být postižena i zubovina (dentin). V extrémních případech dochází až k takovému úbytku tvrdých zubních tkání, že je zub náchylný ke zlomení,“ dodává MUDr. Adéla Roubíčková a upozorňuje, že zejména v počátečním stadiu je velmi důležitý rozhovor s pacientem a cílené dotazy na stravovací návyky. Někdy se doporučuje spolupracovat s pacientem do té míry, že je od něj vyžadován i přesný soupis potravin, které konzumoval v několika posledních dnech.

Všeho s mírou
Rozhodně nemusíte hned teď radikálně měnit jídelníček a obloukem se vyhýbat ovoci, zelenině či různým ochucovadlům, ale důležitější je se řídit několika jednoduchými pravidly, díky kterým svým zubům prospějete. MUDr. Adéla Roubíčková třeba vyvrací některé mýty kolem péče, kterými se stále řídí mnoho lidí. Například si pečlivě čistí zuby po každém jídle, což není, jak se ukazuje, vůbec dobré. Příliš časté provádění ústní hygieny v kombinaci s nesprávnou technikou čištění navíc může vést ke vzniku tzv. obnažených krčků a přinášet řadu dalších nepříjemných komplikací. Když už někdo takovou potřebu má, doporučuje lékařka alespoň půl hodiny po konzumaci počkat. Nevhodné je také provádět tuto hygienu těsně před jídlem obsahujícím kyseliny, protože se tím znemožní preventivní účinek ochranné pelikuly – tenké vrstvy, která se na povrchu zubu tvoří několik minut po vyčištění.

Převzato z časopisu Betynka.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články