Maminka.czZdraví

Zubní kartáček je kamarád. Vše, co byste měli vědět o péči o zuby

I když je mléčný chrup u dětí jen dočasný, má velký význam, tudíž by se péče o něj neměla podceňovat. Mnozí rodiče si totiž neuvědomují, že stav mléčných zubů má významný podíl na další vývoj trvalého zubu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Neříká se tedy nadarmo, že zubní kartáček bychom měli používat hned od prvního zoubku.

Když jsem si při prvním porodu odnášela z porodnice syna společně s jeho zdravotním průkazem také zubní průkazku, divila jsem se. Sotva se narodil a už má zubní průkaz... Není to však nic neobvyklého. První návštěva zubního lékaře probíhá zhruba kolem prvních narozenin. Není se však čeho obávat.

Zubař jen dítěti prohlédne zoubky, které spočítá a zjistí, zda se vše vyvíjí tak jak má. Růst prvních zubů je u každého děťátka jiný, takže se není třeba znepokojovat tím, že váš potomek se i v osmi měsících směje bezzubým úsměvem, zatímco stejně staré dítě vaší kamarádky má zubů plnou pusu.

Kdy začít s čištěním?

Jak již bylo řečeno, svým dětem bychom měli čistit už první zoubky. Není třeba však používat klasický kartáček, který by byl na jemné dětské dásně zbytečně velký. Pro začátek je ideální gumový kartáček, který se navléká na prst. Někteří zubaři říkají, že první zoubky stačí otřít navlhčeným kouskem kapesníku nebo gázy. Klasický zubní kartáček, i když přizpůsobený nejmenším ústům, bychom měli vytáhnout ve chvíli, kdy děťátku začínají růst špičáky a stoličky.

Má vaše dítě správný kartáček na zuby?

„Kartáček by se měl vybírat s ohledem na věk dítěte. Měl by mít malou hlavu, měkké štětinky a pokud je to možné, tak i širší rukojeť pro pohodlné držení. Pokud děťátku čistíte zoubky jen vy, můžete koupit klasickou rukojeť. Kartáček je dobré obměňovat po prvních známkách opotřebení,“ říká stomatologická poradkyně Ivana z Profimedu.

První čištění bez pasty

K čištění prvních zoubků není potřeba zubní pasta. Tu je možno začít používat zhruba v jednom roce. Dávat pozor bychom si měli na její označení, aby byla vhodná pro nejmenší děti. Také s množstvím není dobré to přehánět. Uvádí se, že by nemělo být větší než kulička hrášku. Zubní pasty obsahují fluor, který posiluje zubní sklovinu a působí jako prevence zubního kazu.

Bohužel malé děti zubní pastu většinou polykají a nadměrný příjem fluoru může u nich způsobit skvrny na mléčném a později i na stálém chrupu, který se v tomto období vyvíjí v dásních.

To, že se zuby čistí dvakrát denně, asi není třeba opakovat. V mateřské školce si děti často udělají návyk čistit si zoubky navíc ještě po obědě před odpoledním spánkem. Je dobré, když děti naučíme, aby si zoubky uměly vyčistit co nejdříve sami. Zvládnutí správné techniky při čištění zubů není snadné, proto je dobré dětem vždy zoubky ještě dočistit.

Navíc ani spousta dospělých nemá správnou techniku čištění dokonale zvládnutou, proto se není třeba na děti vyvíjet tlak, že si ještě v šesti letech neumí zuby perfektně vyčistit. Nedávno přišla má sestra od zubaře a vyprávěla mi, jak se dozvěděla, že musí jít na zubní hygienu, neboť podle svého zubaře má nedokonalou techniku čistění zubů. Přitom ve svých téměř třiceti letech nemá ani jeden kaz, ale zato by v budoucnosti mohla trpět parodontózou. Tak to vidíte.

Manuální nebo elektrický zubní kartáček?

Můj sedmiletý syn mi při čištění zubů neustále oponoval, že mu čištění zubů nejde tak dobře, protože nemá elektrický kartáček, který viděl u své kamarádky, když u nás trávila prázdniny. Při minulé pravidelné zubní prohlídce jsem se proto zeptala naší paní doktorky z vysočanského Naturdentu, zda je elektrický zubní kartáček pro děti opravdu vhodnější než manuální.

Dostalo se mi odpovědi, že ničemu nevadí. Buď si s jím vyčistí zuby úplně stejně jako s manuálním, nebo líp. Hůř určitě ne. Zdůraznila ovšem, že elektrické kartáčky jsou vhodné pro starší dětí, které jsou zručnější a nemají problém s jeho manipulací. Co jsem do té doby také netušila je, že děti by měly zhruba od školního věku začít s používám dentální nitě na mezizubní čištění, které je často zodpovědné ze vznik zubních kazů.

Dětem čistí zuby rodiče aspoň do šesti let

Mezizubní kartáčky by měly děti používat však až ve chvíli, kdy mají stálé zuby. Tady si ale dovolím zmínit můj průzkum mezi maminkami šestiletých a starších dětí. Zhruba všech patnáct dotazovaných mi odpovědělo, že dentální nit nepoužívají. Jen jedna maminka připustila, že ji zkoušeli, ale zatím bez úspěchu. Tak snad na tom vy budete lépe…

Když je kartáček nepřítel

Snad každý rodič zažil chvíle, kdy se dítku do čištění zubů nechce. Jak jej ale nejlépe motivovat? Univerzální recept nejspíš neexistuje. Jsou děti, kterým čištění zubů vůbec nevadí a potom je zde druhá skupina, která by se nejraději čistění zubů vyhnula obloukem. Obecně se říká, že zuby by se měly čistit alespoň dvě minuty, což může být občas pěkně dlouhá doba.

Praktickým pomocníkem pro tuto příležitost se můžou stát přesýpací hodiny, které děti baví a čištění jim díky tomu ubíhá rychleji. Pokud máte doma staršího potomka, který je s čištěním hotový během pár vteřin, můžete vyzkoušet barevné indikátory plaku. Ty fungují tak, že si dítě vypláchne ústa barevným roztokem a po následném, již důkladném vypláchnutí, zůstanou zuby, které je ještě třeba dočistit, barevné. Dítě se tak aspoň na vlastní oči může přesvědčit, že si zuby opravdu dobře nevyčistilo.

 

Témata: Zdraví, Děti, Předškolák, Miminko, Batole, Školák, Kojenec, Zuby, Péče o zuby, Karta, Nejútlejší věk, Ideální dítě, Strašení, Zub, Druhá skupina, Dlouhá doba, Praktický pomocník, Špičák, Dětský zub, Kamarád, Zubní kartáček, Kulička, Zubní pasta, Známka, Pec, Zdraví na Heureka.cz

Video