Ztracené děti, jak byste se zachovali?

Pokud by se vám v Británii ztratilo dítě, pak mu nejspíš nikdo neporadí, nepomůže. Ukázala to akce, kterou o víkendu v rámci sociálního experimentu zorganizovala tamní televize ve spolupráci s deníkem Daily Mail.
Ztracené děti, jak byste se zachovali?

Dvě holčičky ve věku sedm a pět let, z nichž starší křečovitě držela panenku a mladší si cucala palec, se bezcílně potulovaly po nákupním centru. Tvářily se ztraceně a bezradně a žádný dospělý, který by k nim viditelně patřil, nebyl v dohledu. Takhle vypadala nahraná situace, s níž holčičky a jejich maminka souhlasily, a která měla ukázat, zda-li by se ztracenému dítěti dostalo od kolemjdoucích pozornosti, zda-li by si ho někdo vůbec všiml. Jak to dopadlo? Špatně. Nikdo z kolemjdoucích se nad osamocenými holčičkami nepozastavil, nikdo se nezajímal, kde mají rodiče nebo jestli něco nepotřebují. Po dobu jedné hodiny jich prošlo okolo šesti set. Maminka děvčátek situaci sledovala z povzdálí a byla z nezájmu lidí šokovaná. Nakonec se přece jen jedna dobrá duše našla. Sedmdesátiletá důchodkyně nejprve kolem děvčátek prošla, ale pak se zastavila, chvíli je pozorovala, aby se následně vrátila a zeptala se, kde mají rodiče. „Chvíli jsem počkala a když jsem viděla, že nikdo dospělý k nim nepatří, nedalo mi to, abych se nevrátila. Nemohla jsem odejít," vysvětlovala. Byla však jediná. Autoři experimentu jsou výsledkem šokovaní. „V době, kdy země žije pedofilními aférami, je neuvěřitelné, že si nikdo nevšimne evidentně opuštěného dítěte. Naše výsledky jsou alarmující. Dospělí, zvláště ti co mají sami děti, by se měli nad naším experimentem zamyslet. Co kdyby se někdy ztratilo jejich dítě?" Zastavili byste se, kdybyste viděli osamocené dítě?  Jak bychom asi z takového průzkumu vyšli my? Jsme také tak lhostejní jako Britové?

Klepněte pro větší obrázek

Kolem evidentně vystrašené holčičky prošla nevšímavě i maminka s kočárkem

Klepněte pro větší obrázek

Sedmdesátiletá důchodkyně byla jediným člověkem, který se zajímal o to, kde mají děvčátka rodiče. Jsme také tak lhostejní jako Britové?

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články