Zrak miminek se vyvíjí dlouho

U novorozenců je sluch mnohem dokonaleji vyvinut než zrak. Zrak se totiž vyvíjí jako poslední ze smyslových orgánů.
Zrak miminek se vyvíjí dlouho

Kontrola zrakových funkcí u novorozence je velmi obtížná. Některé základní zrakové funkce jsou vrozené, přítomné od narození. Všechny ostatní složitější funkce, které zajišťují spolupráci obou očí, musí být naučeny. U zdravého dítěte je v 6–7 letech vyvinuté normální, jednoduché vidění.

• 1. měsíc – novorozenec nevidí ostře
• 2. měsíc – dítě vnímá obrysy obličejů a velkých předmětů
• 3. a 4. měsíc – dítě vidí obličeje rodičů
• 5. a 6. měsíc – dítě začíná cíleně sahat po předmětech
• 7. měsíc – dítě bere předměty do ruky, natáčí je a obrací
• 8. a 9. měsíc – dítě ukazuje přesně na malé předměty
• 10. a 11. měsíc – na otázku „kde je táta?“ se dítě otáčí, hledá ho
• 12. měsíc – na konci prvního roku života dítě rodičům podává předměty přesně do ruky

Většina vrozených očních vad je dědičná nebo je k nim v rodině dispozice. Proto by rodiče měli na tuto skutečnost upozornit dětského lékaře. Rodiče sami a dětští lékaři mohou rozeznat některé změny na očích dítěte, jakými jsou např. nestejná šíře očních štěrbin (vrozený pokles víčka), šedavá barva zornice (vrozený šedý zákal), neprůhlednost rohovky (u vrozeného zeleného zákalu - glaukomu).

Šilhání sledujte
Již v kojeneckém věku jsou rodiče vnímaví vůči šilhání. Do jednoho roku věku se teprve vyvíjí společné vidění oběma očima dohromady a zašilhávání v tomto věku je normální. Výjimečně může být šilhání u kojence příznakem vážného onemocnění oka - zhoubného nádoru sítnice. Postižené oko se odchyluje trvale a leckdy je to provázeno změnou barvy panenky (zornice) - zornice dělá dojem, že září. Tento zhoubný nádor s nejčastějším výskytem do jednoho roku věku dítěte lze při včasné diagnóze téměř ve 100 % případů vyléčit a zachránit život dítěte. Intenzivní pozornost je třeba věnovat od narození nedonošeným dětem, u kterých je s celkovou nezralostí spojen i nedokončený vývoj oka.

K očnímu lékaři byste měli své dítě objednat nejen, když si všimnete jakýchkoliv změn na jeho očích, ale i změn chování a motoriky, které mohou souviset právě se zhoršeným viděním. Mezi nejčastější oční vady u dětí patří již zmiňované šilhání, dalekozrakost, krátkozrakost a astigmatismus a obvykle se korigují brýlemi. Šilhání se řeší pomocí speciální klapky, kterou se kryje zdravé oko a druhé se trénuje.

Otestuje i vy zrak vašeho dítěte!
1 měsíc - vedle hlavičky miminka posviťte např. baterkou – pokud je dítě v pořádku, bude otáčet oči za světlem.

4 měsíce - dítě by mělo se zájmem pozorovat barevný předmět, který mu ukážete.

8 měsíců - dítě by mělo rozeznat své oblíbené hračky či předměty – nejlepší je hračky kolem dítěte rozložit a sledovat, zda se po nich natahuje.

1 rok - vyzkoušejte hru s míčem - kutálejte si míč a pozorujte, jestli ho vaše dítě správně chytá.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články