Zmije útočí!

Tříletý chlapeček z Českolipska se právě teď zotavuje v pražské motolské nemocnici z uštknutí zmijí. Je to letos už několikátý případ. Jak se zachovat, když potkáte zmiji?
Zmije útočí!

Letní slunečné dny jsou pro hady jako stvořené. Vyhřívají se na krajích lesa, na březích potoka, na mýtinách... Většinou se vyskytují ve vyšších polohách, v Praze a nížinách okolo 200 metrů nad mořem je téměř nepotkáte. Zmiji poznáte podle klikaté čáry na hřbetě a štěrbinkovitých očí, čímž se výrazně liší od nejedovaté užovky, která je u nás hodně rozšířená. Zmije sama od sebe neútočí, pustí se do útoku pouze v případě, že se cítí ohrožena. Vyhýbejte se tedy místům, kde by se mohla vyskytovat, a nescházejte z cesty. Protože hadi cítí otřesy země, zkuste dupat. Měli byste tím zmiji vyplašit a zahnat do úkrytu.

První pomoc

Pro dospělého člověka většinou není zmijí uštknutí životu nebezpečné, ale v případě alergiků, nemocných lidí, seniorů a dětí o život jít může. Ve každém případě byste měli volat záchrannou službu nebo vyhledat nejbližší zdravotnické zařízení a poskytnout uštknutému první pomoc.„Hlavně nic nerozřezávejte, nevysávejte a nezaškrcujte! To jsou zastaralé a dávno překonané rady," varuje lékařka Ludmila Jelínková na webu Vitalia.cz. „Vysávat jed také nemá smysl, šíří se tělem rychle, navíc jej takto můžete přenést sliznicí v ústech ještě i na dalšího člověka. A nezaškrcovat, protože by to mohlo vést k poškození žil," dodává lékařka.

Základy první pomoci při uštknutí tedy jsou:

• Uklidněte uštknutého a zajistěte jeho absolutní tělesný klid, protože při pohybu se jed tělem šíří rychleji.

• Sundejte z těla uštknutého věci, které by působily problémy při otoku – šperky, prstýnky, náramky, boty...

• Vydezinfikujte a sterilně přikryjte místo kousnutí.

• Uštknutou končetinu obvažte elastickým obinadlem od rány k tělu, ale nezaškrcujte!

• Končetinu se pokuste znehybnit a chladit.

• Volejte záchrannou službu – tel. 155 nebo 112 – nebo uštknutého dopravte k lékaři.

• Ránu nemačkejte, nerozřezávejte, nevypalujte ani nevysávejte ústy (případně jen speciální odsávačkou hadího jedu).

Následky uštknutí jsou vidět už za několik minut: malátnost, křeče svalstva, zhoršené dýchání, ztuhnutí svalů. Místo uštknutí je necitlivé a může také dojít k nevolnosti, zvracení a velkému pocení.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články