Zlozvyk jménem kousání nehtů

Kousání nehtů je v podstatě takovým vnějším výrazem vnitřního napětí. Okusování nehtíků se většinou objevuje hlavně u dětí.
Zlozvyk jménem kousání nehtů

Podle odborníků je okusování nehtů projevem potlačování negativních emocí – agrese, strachu nebo nervozity. Nejčastěji se objevuje v dětství, může ale přetrvat i do dospělosti. Nehty si kouše asi 40 % dětí a dospívajících.

U dětí může být kousání nehtů přirozenou cestou, jak si doplnit chybějící vápník.  V tom případě je na místě udělat experiment a na měsíc obohatit jídelníček o mléko, jogurty a další mléčné výrobky. Pokud do tří týdnů nedojde k viditelnému zlepšení, musíme počítat s tím, že najít správně řešení nebude snadné.

Kousání nehtů je neurotická porucha
Děti, které se čehokoliv bojí, nezbavíte strachu ze dne na den. Malé děti prožívají dění kolem sebe skoro stejně intenzivně jako třeba jejich rodiče. Bohužel děti většině z těch věcí kolem sebe nerozumí, a právě to u nich může vyvolat strach a obavy. Proto je velice důležité okolní svět dětem láskyplně a dostatečně představit. Nemyslete si, že se některé události vašich dětí nedotýkají, nebo je snad vůbec nezajímají.  Opak je pravdou, všechno, co se u vás doma i jinde děje, je nutné dětem trpělivě vysvětlovat. Jde o ten nejjednodušší způsob, jak kousání nehtů předejít. A pokud se už problém vyskytne, je komunikace opět tou správnou cestou, jak se zlozvyku zbavit. Pamatujte, že kousání nehtů se dítě samo nezbaví. Důkazem toho jsou puberťáci, kteří při sebemenším stresu okamžitě vloží nehty do pusy.

Až když dítěti vysvětlíte, že se nemá čeho bát, můžete přistoupit k osvědčeným metodám, jak se kousání nehtů zbavit. Oblíbenou praktikou je přelepení nehtíků náplastí. Tento jednoduchý trik pomůže rychlému uvědomění si zlozvyku a zkrátí tak dobu odnaučování. Případně v lékárně můžete zakoupit speciální laky na nehty s velmi hořkou chutí. Na nehty se nanáší stejně jako běžný lak, pomocí štětečku. Na nehtech tak vytvoří voděodolný, bezbarvý film tak odporné chuti, že na ni děti reagují okamžitým vytažením ručičky z úst.

Stejně pozitivní přínos může mít i rozhovor o kráse rukou a o péči o ně. Tyto věci přiblížíte i velmi malým dětem. Někdy postačí ukázat své neokousané a pěstované nehty, případně tatínka či paní doktorky. Děti jsou velmi zvídavé, a proto není těžké nasměrovat jejich přirozenou touhu po poznání i tímto směrem.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články