Maminka.czNovorozenec

Žloutenka, vdechnutí plodové vody a další důvody, proč si vás nechají déle v porodnici

Jana Potužníková 12.  5.  2017
Všichni vám přejeme, aby příchod vašeho miminka na svět proběhl hladce. Spíše pro jistotu (a abyste měla přehled) vám zkusíme ve stručnosti vyjmenovat pár důvodů, kvůli kterým se může pobyt v porodnici prodloužit (jasně že ne ten váš).

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Důvod první: předčasné narození

Miminka, která se podívají na svět dříve, než se čekalo, to mají s delším pobytem v porodnici jisté. Z pochopitelných důvodů. Za předčasně narozené (nebo chcete-li nedonošené) děti se považují ty, které se narodí od 24. do 37. týdne těhotenství. A čím dříve se narodí, tím více jsou nedovyvinuté a musejí si počkat na to, až bude všechno v pořádku. 

Z porodního sálu se ta úplně nejmenší miminka rovnou přesouvají na jednotku intenzivní péče, do inkubátoru, který se postará o jejich termoregulaci. Bez něj by mohla snadno prochladnout, podkožní tuk totiž nabírají až během třetího trimestru, o který mnohdy z větší části přijdou. 

10 zvláštností novorozence, které vás mohou překvapit

A ani jejich pokožka není dost chráněná vrchní vrstvou – epidermis. Podporu u dětí narozených před 34. týdnem potřebují také plíce. Chybí jim tzv. surfaktant, který udržuje plicní sklípky otevřené. 

Dýchání je tedy pro miminko bez podpory velmi namáhavé. A na svou práci není pochopitelně připravené ani trávení, takže dětičky narozené před 32. týdnem dostávají první dny infuze. 

Jak vybrat nejlepšího pediatra? 5 rad, které vám pomohou

Nedonošeňátkům pomáhá pak také klokánkování, při kterém se děti přikládají na hruď rodičů, mámy i táty, skin to skin, protože slyšet tlukot srdce, cítit teplo rodičovské kůže jim pomáhá ve vývoji přímo skokově. Kdy půjdou děti domů, je velmi individuální. Pokud se narodily jako několikasetgramové uzlíčky, obvykle se vyčkává na hmotnost okolo dvou kilogramů.

V jejich případě to může být i otázka několika měsíců, než se vyspí v posteli s mámou a tátou nebo ve vlastním pokojíčku. Ale není kam spěchat. Jakkoli se na miminko všichni doma těší, je potřeba hlídat, aby dohnalo, co mu v bříšku nebylo přáno, a aby odešlo domů zdravé, protože nedonošené děti jsou bohužel náchylné mimo jiné k mnoha zákeřným infekcím. 

Témata: Zdraví, Děti, Porod, Časopis Maminka, Miminko, Novorozenec, Šestinedělí, bud fit, Imunitní systém, Stolice, Zlo, Nejrůznější typy, Zánik, Plod, Infúze, Dýchací cesta, Surf, Intenzívní péče, Zákal, Streptokok, Močení, Třetí trimestr, Nadměrné množství, Tlukot, Důvod, Zdraví na Heureka.cz