Zkalená plodová voda

Plodová voda bývá nebo by měla být čirá, ale může mít také nazelenalou i nahnědlou barvu.
Zkalená plodová voda

Změna barvy plodové vody je často doprovázena i zápachem. Příčinou zkalené plodové vody je odchod mekonia – stolice plodu do plodové vody ještě v děložní dutině. Často se vyskytuje u přenášení.

Zkalená plodová voda je také spojována s hypoxií plodu, ale většina novorozenců narozených v očekávaném termínu porodu je po řádném odsátí z nosu, úst a žaludku prakticky bez potíží. Podle délky trvání nedostatku kyslíku rozlišujeme hypoxii chronickou a akutní.

Chronická hypoxie
Je nejčastěji způsobena špatnou funkcí placenty. Ta se objevuje například u přenášení, tzn. těhotenství trvajícím déle než 42 týdnů. Dalším příkladem je nedostatek plodové vody nebo celkové onemocnění matky, které souvisí s nedostatečným okysličováním krve, jako je například anémie. Velice závažným stavem jsou hypertenzní onemocnění v těhotenství, která se také projevují nedostatečným prokrvením placenty.

Akutní hypoxie
Objevuje se nejčastěji u náhlých stavů, jako jsou pupečníkové komplikace nebo předčasné odlučování placenty. Plod na ní reaguje několika usilovnými vdechy, pak následuje primární apnoe, tzv. bezdeší. Poté následuje pravidelné usilovné dýchání. Za snižování dechové frekvence dech asi po 5–10 minutách ustává závěrečným dechem nazývaným gasp. Pak přichází tzv. sekundární apnoe. Po tomto posledním vdechu může přetrvávat srdeční frekvence ještě 10 minut. Úspěšnost resuscitace závisí na fázi hypoxie, kdy je zahájena. Obecně zde platí, že čím dřív, tím líp.

Hlavní je prevence
Proto v těhotenství pravidelně navštěvujte prenatální poradnu. Těhotenství, která jsou tzv. riziková ať už ze strany matky či plodu, jsou sledována pečlivěji v rizikových poradnách. Sledujte pohyby plodu, týká se to hlavně přenášených dětí. Při jakékoliv pochybnosti se pak můžete obrátit na svého gynekologa. Vždy je lepší raději se ujistit než něco promeškat.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články