Zima a miminko: Jde to vůbec dohromady?

Fusaky, deky, zavinovačky, zateplené vložky do kočárků... Co všechno naši nejmenší v zimě potřebují?
Zima a miminko: Jde to vůbec dohromady?

Obléknout miminko v zimě není rozhodně levná záležitost, o to víc bychom měli přemýšlet nad tím, do čeho budeme investovat. Omyl v těchto případech může přijít třeba i na několik tisíc!
Ať už máte doma právě narozené miminko nebo ročního raubíře, bez pořádného zimního fusaku se neobejdete. Většina výrobců kočárků proto ke svým modelům rovnou vyrábí i originální fusaky. Ty s kočárkem ladí nejen designově, ale především mu odpovídají rozměrově. Nicméně jejich cena většinou odpovídá ceně kočárku, takže leckdy přesahuje i dva až tři tisíce korun. Pokud ovšem milujete zimu a víte, že budete často jezdit do hor, investice do kvalitního fusaku se určitě vyplatí.

A čeho si u fusaků všímat? Samozřejmě materiálu, který by měl být uvnitř měkký a teploučký (nejčastěji fleece, ale také kožešina či klasický „beránek"), na povrchu pak nepromokavý (většinou nylon, polyamid a vše s voděodolnou úpravou). Důležité jsou i různé možnosti utahování a uzavírání fusaku, které můžete nastavovat podle počasí. A skvělé jsou i připravené otvory pro bezpečnostní pásy. Těch bývá většinou pět a jsou zašité. Každý si tak rozstřihne jen ty otvory, které potřebuje.

Neutrácejte zbytečně
Existují pak i fusaky do autosedaček typu vajíčko, které jsou menší. V tomto případě zvažte, jak často a jak dlouho pobývá vaše dítko v autosedačce venku. V autě či obchodě k jeho zahřátí totiž většinou stačí teplejší deka nebo kombinéza a vy tak můžete ušetřit mnoho set korun.

Dalším praktickým pomocníkem v zimních měsících jsou vložky do korbiček hlubokých kočárků, které miminko hřejí odspoda. Na trhu jsou vyloženě zimní vložky, které se vyrábějí například z ovčí vlny. Jsou skvělé do hor, nebo do oblastí, kde jsou často skutečně velké mrazy. Stojí zhruba tisíc korun. Ve městech, kde je sníh dva dny v roce a teploty klesají jen pár stupňů pod nulu, to zvládnete buď bez vložky, anebo vám postačí celoroční podložka, která má z jedné strany teplejší materiál, z druhé strany pak bavlnu. V zimě hřeje, v létě chrání dno kočárku před znečištěním. Jejich cena začíná zhruba na 250 korunách.

Deky a zavinovačky představují celkem dobrou rezervu, kdyby vážně udeřily velké mrazy a fusak a teplé oblečení by nestačilo. Navíc je můžete využít většinou celoročně, takže nejde jen o investici na pár měsíců. Dobrá deka se hodí i na jaře a v zavinovačce mohou miminka i spinkat. Cena těch nejlevnějších se pohybuje kolem 300 korun, ale samozřejmě k dostání jsou i luxusní varianty za více než tisíc korun. Většinou platí, že čím víc možností využití zavinovačka má, tím je cena vyšší. Existují totiž takové, které lze zároveň využít jako hrací deku či fusak do autosedačky.

Jedna vrstva navíc
Co se týče oblečení, tak to by mělo u miminek a malých dětí plnit hned několik funkcí. Nejdůležitější ale je, aby je dostatečně zahřálo a bylo pohodlné. Mezi maminkami se rozšířilo obecné pravidlo, že miminkům se má obléknout o jednu vrstvu více než dospělým. Není to sice zcela špatně, ale pediatři se shodují, že každé dítě je originál, tudíž takové zobecňování není úplně na místě. Důležité je sledovat projevy miminka. Když je dítěti teplo, začne se většinou potit pod krkem, v záhlaví, na čele nebo na zádech. Naopak, když je dítěti zima, má studené a bledé ruce a nohy a bříško, úplně malá miminka mohou mít po delším rozbalení mramorování pokožky. Nejdůležitější je ovšem čepička. Ta patří u miminek a malých dětí k „povinné výbavě"! Hlavička totiž tvoří u novorozenců až čtvrtinu povrchu těla, kterým odchází teplo.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články