Ženské nástrahy léta

Voda, pláž, slunce, pohoda, tak by mělo vypadat ideální léto. Teplé počasí a koupání však s sebou můžou přinést i pár ryze ženských nepříjemností.
Ženské nástrahy léta

Poševní infekce zapříčiněná kvasinkami nebo bakteriemi umí pěkně znepříjemnit život. Proto pro vás máme pár tipů, jak se takových potíží vyvarovat.

Pozor na chlor a mokré plavky

Hodně žen si myslí, že za vaginální infekce může špinavý bazén, ale to je omyl. Muselo by dojít k hrubému porušení hygienických předpisů, a navíc voda v bazénech je většinou tak chlorovaná, že škodlivé, tzv. patogenní bakterie nemají šanci přežít. Ale je to právě chlor samotný, který je původcem vaginálních problémů. Při vniknutí do pochvy totiž narušuje vaginální rovnováhu tím, že zahubí tělu prospěšné kmeny laktobacilů. Nebezpečné jsou také mokré plavky. Pozvolným schnutím totiž vytvářejí ideální místo pro zapaření intimních míst a následnou kvasinkovou infekci. Proto si je po koupání raději hned sundejte, pokud to je samozřejmě jen trochu možné.

Správná intimní hygiena

Vaginální potíže si můžeme způsobit i parfemovanými mycími prostředky s obsahem mýdla a různých barviv. Škodlivá může být jak nedostatečná, tak na druhou stranu i přehnaná hygiena. Ideální je pro každodenní intimní hygienu používat čistou vodu nebo specializované prostředky s kyselým pH.

Volné oblečení je základ

Zejména v létě sáhněte po prodyšném oblečení z přírodních materiálů, jako jsou bavlna a len. Těsné džíny, přiléhavé syntetické spodní prádlo, punčochy, ale třeba i cyklistické kalhoty zamezují přístupu vzduchu k pokožce, a průšvih je na světě. Výsledkem je zvýšení vlhkosti intimních míst, zapaření, a tím pádem ideální podmínky pro množení patogenních bakterií.

První záchrana

„Antibiotická a antimykotická léčba nemusí automaticky vést k obnovení normální flóry, pro kterou je charakteristická vysoká koncentrace laktobacilů," říká gynekolog MUDr. Pavel Turčan. „Vhodným přípravkem pro obnovení vaginální flóry je například Femibion Intima, který obsahuje prebiotika a extrakt z jetele lučního. Právě tohle složení zamezuje recidivě až o 50 % a na rozdíl od vaginálních gelů s probiotiky vyváží poševní prostředí na dlouhou dobu."

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články