Zelenina: Naučte se ji mít rádi a učte to i své děti

Děti vědí už velmi brzy, že je zelenina zdravá a je dobré ji jíst, nebo by to alespoň měly vědět.
Zelenina: Naučte se ji mít rádi a učte to i své děti

Zelenina svou pověst získala díky vitaminům, které obsahuje. Jedná se hlavně o vitamin C a beta-karoten (provitamin A), který je dobrý na oči. Vitamin C posiluje obranyschopnost organismu a působí proti vzniku rakoviny.

Vitaminy jsou velmi choulostivé látky. Ničí je teplo, světlo a kyslík ze vzduchu. Zvláště vitaminy rozpustné ve vodě (například vitamin B a C) jsou velmi nestabilní a neudrží se ve větším množství v těle. Abychom zabezpečili dostatečný příjem vitaminů, mělo by dítě sníst asi polovinu doporučeného denního množství zeleniny v syrové či vařené podobě.

Zelenina nám poskytuje také řadu minerálních látek, které jsou ve srovnání s vitaminy vůči teplotě a kyslíku odolné. Při vaření ale přechází většina minerálních látek do vody. Použijte proto vývar ze zeleniny pro další přípravu polévky nebo kaše!

Výjimku tvoří luštěniny a špenát. Voda z luštěnin obsahuje většinu látek, které nadýmají, blanšírováním špenátu se dá odstranit sedmdesát procent obsahu dusíku.

Jedna z nejdůležitějších minerálních látek obsažených v zelenině je draslík, který má důležitou funkci při regulaci vody v těle. Cibule, pórek, česnek obsahují síru. Ta způsobuje známé slzení očí. Je obsažena také v kloubech jako součást chrupavky a chrání proti rakovině.

Nedávejte dětem pokud možno syrové luštěniny (fazole, hrách). Obsahují látky bránící látkové výměně a jedovaté látky, které se zničí teprve vařením. Z toho důvodu nemají malé děti jíst ani syrový hrášek ze zahrádky! Pro milovníky kuchyně z dálného východu platí také zákaz syrových bambusových výhonků. Ty obsahují velké množství kyseliny kyanovodíkové.

Zelenina obsahuje hlavně vodu. Je proto chudá na kalorie a můžeme ji označit jako přírodní lehký produkt. Zvláště, má-li dítě sklon k nadváze, můžeme právě ze zeleniny připravit velmi chutné a syté pokrmy. Zvláště černá ředkev (oblíbená jako salát) a nasládlá hlízovitá zelenina topinambur obsahují navíc velké množství vlákniny, která déle zasytí.

Zelenina poskytuje také speciální látky, které označujeme jako „bioaktivní substance“ neboli „sekundární rostlinné látky“. Jedná se o tisíce přírodních barviv, chuťových a jiných účinných látek, jejichž funkce a ochranné působení jsou teprve zkoumány. Existence těchto látek však o to více dokládá, že rostlinná strava příznivě ovlivňuje zdraví.

Mnozí rodiče se snaží vštípit tyto poznatky dětem a přimět je k tomu, aby denně hezky snědly svou porci zeleniny. Dítě ale ještě nemůže chápat, že je zelenina „zdravá“. Vždyť vliv potravin na zdraví se ukáže většinou až po letech. Jen ve zvláštních případech pocítíme tuto souvislost ihned (například při alergiích nebo otravě potravinami).

Ve své argumentaci nepoužívejte tedy slova jako „vnitřní kvalita potravin“ a neříkejte dětem, že je jídlo „zdravé“. Zelenina je pro děti zajímavá z hlediska své barevnosti, množství chutí a různorodých tvarů.

Co dělat, když dítě zeleninu odmítá?
„Jak zeleninu do dětí dostat?“ ptají se často rodiče, jejichž dítě se zeleniny ani nedotkne. Jsou nešťastní, když dítě vybírá hrášek z rizota a mrkev z polévky, když odsunuje misku se salátem. A trpí hlavně ti, kteří si dali zvlášť záležet, aby vyčarovali „zdraví na talíři“. Nevzdávejte se však hned při prvních pokusech! Může to být jenom fáze, která zase pomine. Často dítě odmítá jen určité druhy zeleniny. Jeden nemá rád nahořklou brokolici, druhý zase rajčata. Někdy pomůže dochucení čerstvým kořením nebo bylinkami. Pro zjemnění chuti můžeme přidat trochu smetany nebo jogurtu. Většinou stačí jedna lžíce.

A hlavně jděte příkladem. Když budete jíst celá rodina zeleninu pravidelně a s chutí, oblíbí si ji i vaše dítě.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články