Zdravé dítě? To, které si myje ruce, čistí zuby, hodně spí a rádo jí

Každá bychom dala nevím co, kdybychom se právě o celoživotní zdraví našich nejmenších mohly nějak preventivně postarat. Ale jak?

Zázraky nezařídíme, ale přesto je asi milion drobností i zásadních věcí, které můžeme dělat od jejich narození. Nebo aspoň odteď. Co tedy považuji za důležité já osobně a proč?

1. Mytí rukou je základ. Trvejte na něm 

Jakkoli jsem spíše zastáncem „šťastného špinavého dítěte“, doma se s úklidem dvakrát nestresuju a jedinou „chemií“, kterou na úklid používám, je ocet… na mytí rukou trvám. Proč? Před pár lety jedna studie zkoumala, jak často si děti sáhnou rukama na obličej během jediné hodiny (rozumějte: převážně do pusy). Ukázalo se, že třeba taky padesátkrát! 

Což o to, doma máme jen „domácí bacily“, nicméně… co všechno dítě potká venku? A nejen venku, jako třeba na hřišti, u potoka nebo v lese. Tam je ta špína ještě z těch bezpečných. Vadí mi spíš to, jak se zvědavě sápe po klikách vstupních dveří do domu, věší se na nákupní vozík, otlapkává auta na parkovišti, tahá se se sousedovými psy o větve nebo se houpe venku na zábradlí.

Logicky proto po příchodu domů pádíme do koupelny. A ani já neotálím, protože jen vyložit nákup neumytýma rukama znamená si ty bacily a jiné potvory z obchodu i odjinud natahat do ledničky, na kuchyňskou linku nebo do spíže. (Jen jednou jsem si zkusila představit, kde všude asi stopy po našem venkovním pobytu v bytě zůstanou, a málem jsem se nezastavila v úklidu!)

Deník zasloužilé mámy: Máte plný prádelní koš? Třeba tam najdete překvapení

Deník zasloužilé mámy: Máte plný prádelní koš? Třeba tam najdete překvapení

Mytí rukou po cestě na záchod nebo před jídlem snad zdůrazňovat nemusím. Co ale zdůrazním, je, že nás možná někdy otravuje, prudí a nebaví, pořád na to dohlížet, nicméně je spousta nemocí, před nimiž děti mytí rukou v budoucnu může více či méně uchránit.

 

Je prokázané že až 80 % infekčních onemocnění typu viróza nebo chřipka se přenáší dotykem!

 

 

Jak si správně mýt ruce? 

Umýt si dobře ruce – hlavně po příchodu domů nebo od někoho nemocného a podobně – není o tom, že je strčíte pod proud vody, párkrát promnete a jdete z koupelny. Mytí rukou má svá pravidla. Potřebujete k němu mýdlo, které je ideální mnout oběma rukama 30–60 vteřin. Mnohdy zapomínáme na hřbety rukou nebo palce, tak na to dávejte pozor. Nakonec samozřejmě důkladně opláchněte.

 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články