„Zázračné“ hubnutí

Zpráva, že „celebrita“ byla měsíc po porodu jako lunt, aniž by proto hnula prstem, na sebevědomí nepřidá. Jestli si teď připadáte jako brontosauřice, uklidněte se. Odborníci to totiž vidí jinak.
„Zázračné“ hubnutí
Odborníky na výživu i na sport totiž propagace zázračných štíhlení celebrit dopalují. Velkou roli totiž hrají genetické dispozice, fakt, jestli člověk před těhotenstvím sportoval nebo ne, a také třeba hormonální revoluce, kterou v těhotenství naše těla procházejí.
 
Majitelka společnosti Trenér fitness (www. trener-fitness.cz) MirkaVošická se sportem živí, a přesto jí genetické rodové dispozice doběhly. Vyzkoušela si sama na sobě, jaké to je být „za kuličku“, která nedostane žádné kilo dolů zadarmo. Pomohlo jí to prý výrazněji pochopit klientky, kterým dává udržování si postavy sakra víc práce, než si okolí myslí. A také už lépe ví, co to dělá s psychikou, což je nepřenosná zkušenost.
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Devatero fitness trenérky Mirky Vošické
 
Poslouchejte své tělo, ne celebrity
V těhotenství jsem přibrala 20 kg. Nepřecpávala jsem se, díky své práci jsem cvičila častěji, než je v průměrné populaci běžné, a přesto kila jela nahoru. Problém, a to profesní, byl, že jsem v prvních měsících začala otékat v obličeji... Když mi začalo být vidět bříško a všem bylo jasné, že jsem v jiném stavu, ulevilo se mi.
 
Proč cvičit? S narozením dítěte přestáváte patřit sama sobě
Těhotenství byla moje první zkušenost s tloušťkou a překvapilo mě, jak je to nepohodlné. Někoho sport baví, někoho vůbec, ale v momentě, kdy se nám narodí miminko, potřebuje ani ne tak štíhlou, jako zdravou matku! Nelíbí se mi, že se dnes smrskly pohybové aktivity jen na otázky vzhledu. První je přece kondice.
 
Nechte tělo zahojit
Než se vrhnete na cvičení, musíte se cítit opravdu dobře a zahojeně. Hlavně se s nikým nesrovnávejte! Já osobně jsem své tělo po porodu „cítila“ opravdu až do konce šestinedělí, a to mám díky sportování práh bolesti značně posunutý. Teď byl sport tím posledním, na co bych měla náladu.
 
Klepněte pro větší obrázek 
Před porodem - 82 kg
 
Na co vůbec do posilovny
Posilovny mají dneska tak trochu image, že jsou pro celebrity, pro podnikatele, pro bohaté a bezdětné, kteří nevědí, co s časem a penězi. A pak také pro podivíny, co neudělají krok pěšky a pak si dají do těla v tělocvičně místo toho, aby šli do přírody. Hloupé je, že většina z nás má mnohem méně pohybu, než by tělo potřebovalo, a hlavně ten pohyb je jednostranný. V posilovně – ovšem upozorňuji, musíte být odborně vedeni – protahujete a posilujete tělo rovnoměrně.
 
Jak posilovnu vybrat?
Kdybych nebyla z oboru a nikoho neznala, držela bych se při výběru posilovny i trenéra selského rozumu. Ideální trenér fitness je člověk, který má dostatečné odborné vzdělání a zkušenosti. Ušije cvičební program na míru opotřebovanosti nebo neopotřebovanosti zad, kloubů, celkové tělesné konstituce. A důležité je, abyste si s trenérem sedli i jako lidi.
 
Klepněte pro větší obrázek
3 měsíce po porodu - 68 kg
 
Osobní trenér není výstřelek
Většina maminek na mateřské dovolené na osobního trenéra nemá, ale pokud necvičila před těhotenstvím a nemá správně osvojené techniky, svépomocně si spíš ublíží, než pomůže. Cviky, které neděláte správně, k hubnutí ani formování postavy nevedou, naopak si můžete hnout s páteří, udělat něco se svalovinou.
 
Kolikrát týdně
Bavíme se o ženách se spoustou povinností. Návštěva fitcentra 1x týdně nestačí, ale takoví ti lidé, co do posilovny chodí každý den, jsou zase trochu extrém. Ideálem je najít si čas 3x týdně – výsledky jsou zřetelné už za 3 měsíce.
 
Klepněte pro větší obrázek
6 měsíců po porodu - 62 kg
 
Nesmíte být unavená na padnutí
Je nesmysl, když žena, která má nespavé nebo často nemocné dítě a padá únavou, chce mermomocí cvičením redukovat váhu, nebo se do toho nechá tlačit okolím. Unavené tělo nehubne!
 
Kojíte? nedávejte si nesmyslná předsevzetí
Přestala jsem syna kojit ve 14 měsících a až teď se vracím ke své původní cvičební náloži. Pokud nemáte ambice modelky, stačí, když na sobě budete pracovat v posilovně 2x týdně a počkejte si, až dítě odstavíte. (S Mirkou se budete setkávat na našich stránkách až do prosince.)
 
Text: Denisa Prošková
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články