Zavinujeme a zavinujeme

O zavinování jsme sice už několikrát psali, ale protože je to stále aktuální téma, máme pro vás další zajímavosti a rady, jak správně zavinovat a proč.
Zavinujeme a zavinujeme

Existuje samozřejmě celá řada moderních zavinovaček, které zavinování miminek velmi zjednoduší (rychlozavinovačky, zavinovačky typu kokon, zavinovačky na zip atd.). Jejich použití je velmi komfortní a pokud miminku vyberete správnou velikost a vhodný typ, svůj účel výborně splní. Plačtivá a neklidná miminka se utiší, zamezí se nekoordinovanému pohybu ručiček, který novorozence často budí a zlepší se kvalita spánku. Manipulace miminek při kojení se podstatně zjednoduší.

Protože však stále mnoho maminek upřednostňuje zavinovaní klasické, shrneme v tomto článku praktické rady, které Vám usnadní techniku zavinování s použitím čtvercové zavinovačky, resp. pleny nebo šátku. Výhodou klasických tzv. čtvercových zavinovaček je, že vyhovují každé velikosti miminka (na trhu jsou dnes i opravdu velké zavinovačky rozměru 120 x 120 cm) a mají mnohostranné použití, např. jako podložka do kočárku nebo postýlky, přikrývka, ochrana před sluníčkem. Relativní nevýhodou je nutnost osvojit si techniku správného zavinování.

Ria Blom, zdravotní sestra a vášnivá propagátorka zavinování, jejíž kniha oblétla svět a stala se bestsellerem a rádcem mnoha maminkek, doporučuje vyzkoušet si zavinování vždy nejdříve na „nanečisto". Nejjednodušší je trénovat techniku zavinování na panence a teprve po osvojení si pohybů přejít k prvnímu zavinutí miminka. Do šesti měsíců doporučuje zavinovat tak, aby miminko mohlo volně pohybovat nožičkami a nebyl tak narušen zdravý vývoj kyčelních kloubů. Zhruba od šesti měsíců je vhodné, pokud to miminko snese, pevněji zavinovat i nožičky, kdy se ve spánku nemohlo jednoduše převrátit  na bříško.

Technika zavinutí:

1. Čtvercovou plenu si položte na pevnou, neklouzavou podložku (postel, koberec atd.) a to tak, aby jeden z rohů směřoval vzhůru.

2. Miminko na zavinovačku položte, přičemž jeho pravou ručičku jemně tiskněte k tělíčku. Uchopte pravou polovinu pleny cca 10 cm od pravé ručičky a  pevně zasuňte ji pod levou polovinu těla miminka, resp. jeho zadečku a to tak, aby pravá ručička byla u tělíčka pevně přitisknuta. Pokud v této fázi miminko nezavinete dostatečně pevně, může ručičku lehce uvolnit a pevné zavinutí ztratí svůj efekt.

3. Nyní přitiskněte levou ručičku k tělíčku a přetáhněte přes ni spodní okraj pleny. Zakryjete tak levou ručičku miminka. Tento cíp látky si přidržujte a zároveň uchopte látku u levého ramínka miminka, jemně ji stáhněte dolů přes ramínko (a přes spodní cíp, který si přidržujete) a látku uhlaďte.

4. Nakonec uchopte levý cíp zavinovačky, který máte stále ještě volný, zasuňte pevně pod miminko – jeho pravou polovinu těla a úvaz upevněte bezpečnostním špendlíkem nebo popruhem.

5. Miminko by takto mělo být pevně zavinuto a to bez možnosti pohybu ručiček.

Poznámka: Z důvodu zabránění sklouznutí zavinovačky/pleny z miminka radí Blom vždy použít vždy bezpečností špendlík nebo textilní popruh. Jedná se praktické bezpečností opatření. I když si to často neuvědomujeme, i malá miminka jsou většinou velmi pohyblivá a sklouznutí pleny by mohlo být pro miminko nebezpečné, proto je třeba zavinovačku na tělíčku miminka dobře fixovat.

Klepněte pro větší obrázek

V každém případě je vhodné používat zavinovačky z lehkých, prodyšných materiálů. Výborná je klasická bavlna, nebo některé z moderních tkanin – např. bambus nebo biobavlna. Výborným pomocníkem pro nadcházející  letní měsíce jsou moderní tkaniny s UPF ochranou, které jsou maximálně prodyšné a zavinovačky z těchto materiálů zadrží vysoké procento slunečního záření. Do těchto materiálů se investovat opravdu vyplatí. Miminka mají velmi citlivou pokožku, která je zejména v letních měsících náchylná k opruzení, zapaření nebo ekzematickým projevům.

Dbejte na správnou teplotu miminka! Doporučuje se vždy sáhnout na chodidla a nožičky děťátka. Často se stává, že horní polovina těla je teplá, ale miminko je neklidné, protože má studené nožičky. Na trhu existují také spací vaky s elastickým pásem, které  lze v případě potřeby natáhnout pouze na spodní polovinu těla vyřešit tak problém studených nohou.

Výběr zavinovaček je obrovský, pokud váháte s výběrem, navštivte například  www.svetzavinovacek.cz, kde Vám ochotně a rádi poradí. Naleznete zde zavinovačky klasické, slavnostní i zavinovačky kokony vyvinuté speciálně pro neklidná a plačtivá miminka. Aktuálně jsou nabízeny také zavinovačky s UPF ochranou. Všechny výrobky jsou testované a mnoho je vyrobeno z biomateriálů.

Klepněte pro větší obrázek

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články