Zavinovat, nebo nezavinovat?

… toť otázka. Názory se různí, co pediatr, porodnice nebo maminka, to jiný názor.
Zavinovat, nebo nezavinovat?

Zavinování dětí je tisíce let používaná metoda a ani dnes zavinovačky nevymizely z novorozenecké výbavy. Něco se ale přece jen změnilo. Mnoho maminek totiž dává přednost volnosti, při níž miminku nechávají volné ručičky. Celkové zavinování jim připadá příliš svazující a pro dítě omezující. Mnoho odborníků však tvrdí opak: „Zavinování miminek včetně ručiček doporučujeme pro zklidnění dítěte. Novorozenec má tak pocit bezpečí, cítí se jako v děloze a je to pro něj uklidňující," říká Harve Karp, renomovaný pediatr a autor několika knih věnovaných péči o dítě. Zavinutí příznivě ovlivňuje také kvalitu spánku a má ještě další pozitivní účinky:

• Uklidňuje nervový systém dítěte a miminko prokazatelně méně pláče.

• Zavinuté děti rychleji usnou a spí déle.

• Pomáhá dítěti udržet tělesnou teplotu, takže po celou dobu spánku je v příjemném teple.

• Snižuje riziko syndromu náhlého úmrtí kojence.

• Miminko se neškrábe a neruší ho ze spánku jeho vlastní ruce, které ještě nekoordinuje.

Klepněte pro větší obrázek

Aby zavinutí přineslo zmiňovaný efekt, nesmí být ‚vázačka' příliš utažená ani uvolněná, zkrátka tak akorát. Když totiž miminko zavinete příliš volně, tak se správně nezklidní, a když ho příliš utáhnete, pak můžete nepříznivě ovlivnit jeho pohybový vývoj. Jak tedy miminko správně zabalit?

1. Položte si nakoso velkou plenku, deku nebo látku, do níž chcete miminko zabalit, a ohrňte horní cíp. (Rychlozavinovačky nejsou pro celkové zavinování vhodné, protože většinou nedokážou miminko upevnit natolik, aby se ze sevření neuvolnilo.)

2. Dítě položte do středu pleny tak, aby kraj ohrnutého cípu byl v úrovni ramínek a hlavička byla už mimo látku.

3. Dejte mu pravou ruku podél těla.

4. Vezměte pravý roh látky a přeložte jej přes dítě k levé ruce, kterou ale zvednete a tímto cípem nezavinete. Cíp látky zahrňte pod zádíčka dítěte.

5. Druhý cíp obdobně přeložte přes dítě v opačném směru a cíp založte do spodní části pod nožičky.

6. Na závěr dolní cíp přeložte přes bříško a založte jej nahoře u ramínek. Zavinovačka je hotová.

Co maminka, to jiný systém zavinování. Způsobů je několik. Důležité je, aby se nerozvinovala a dítě bylo pevně, ale jemně zavinuto.

Klepněte pro větší obrázek

Podívejte se také na video, kde miminko zavinuje šikovný tatínek, a nechte se inspirovat. Názorně je vidět, jak se uplakané miminko rázem uklidnilo.

Něco na tom kompletním zavinování bude, co myslíte?

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články