Zatočte s rýmou pomocí našeho desatera

„Mám rýbu.“ Kolikrát jsme již toto slyšeli od svého dítěte, nebo si to sami řekli předtím, než jsme se vydali do lékárny pro nosní kapky.
Zatočte s rýmou pomocí našeho desatera

Rýma není nebezpečné onemocnění, je však nejčastější a nevyhne se nám v žádném věku ani ročním období. Přesto je příznačná především pro zimní měsíce, a tak bychom měli vyhlásit stav pohotovosti a být připraveni. Možná se nám podaří vyhnout se jak ucpanému červenému nosu, tak nekončícímu množství posmrkaných kapesníků.

Léty osvědčenými metodami jsou: zvýšení přísunu vitamínů, časté mytí rukou a vyhýbání se místům s větším počtem lidí. Rýma se totiž nejčastěji přenáší kapénkovou infekcí, tedy nejen smrkáním, kašláním, kýcháním ale dokonce i pouhým mluvením s nemocným.

Když nám „rýba“ zaklepe na dveře, je proto dobré řídit se následujícím desaterem rad:

1. Dodržujte klid na lůžku. Při onemocnění rýmou se doporučuje zůstat alespoň první dva dny v teple a dodržovat klidový režim.

2. Hodně pijte. Nejlepší jsou bylinné čaje nebo vlažná voda. Vyhněte se studeným nápojům.

3. Aplikujte nosní kapky. Nejlépe s účinnou látkou xylomethazolin. Dodržujte přitom doporučenou dobu užívání, která se pohybuje mezi 5 - 7 dny. Poté kapky alespoň na pár dní vysaďte.

4. Snažte se nesmrkat, pokud to není nezbytně nutné. Hlen totiž není to, co vytváří největší problém. Ve volném dýchání nám brání především zduřelá sliznice. Proti překrvení nosní sliznice nám pomohou nosní kapky.

5. Napařujte ruce a nohy. Tím dojde k rozšíření cév v končetinách a následně k odkrvení nosní sliznice. Ideální je, když si napustíte do umyvadla teplou vodu a ruce nebo nohy budete pomalu namáčet.

6. Nepodceňujte rýmu a neroznášejte ji mezi ostatní! Rýma je infekční onemocnění způsobené převážně viry a rozšiřuje se kapénkovou infekcí. Proto můžete své okolí nakazit smrkáním, kýcháním, kašláním, ale dokonce i mluvením a podáním ruky.

7. Smrkejte pomalu a jemně. Při příliš horlivém smrkání může vzniklý přetlak vytlačit infekci až do středního ucha a způsobit v něm zánět. Toto nebezpečí hrozí i při smrkání z obou nosních dírek najednou, proto uvolňujte každou zvlášť.

8. Nepoužívejte látkové kapesníky! Udržují se v nich viry, neboť je zpravidla používáme déle, než ty papírové, které končí v koši po pár smrkáních. Jde o zdánlivou maličkost, ale bránímetím dalšímu šíření infekce.

9. Zvlhčujte vzduch! Používejte zvlhčovače vzduchu, ale postačí i rozvěšení mokrého prádla po bytě. Vysušená sliznice je méně odolná vůči útokům všudypřítomných virů.

10. Předcházejte rýmě! Jako u každého onemocnění, i u rýmy je mnohem lepší prevence, než následná léčba. Proto zajistěte svému organismu dostatečný přísun vitamínů, vyhýbejte se v chřipkovém období místům s větším počtem lidí, myjte si často ruce a neplýtvejte tělesnou energii ponocováním. Dodržováním těchto jednoduchých zásad již máte z půlky vyhráno.

Pro ty, kteří chtějí o rýmě vědět ještě více a být tak dokonale připraveni, je na internetových stránkách www.bezrymy.cz k dispozici řada dalších užitečných informací, které je dobré vědět.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články