Zase jsem „prokojila“ celou noc…

„A co v noci, jak spinkáte?“ To je jedna z nejčastějších otázek, která zaznívá v rozhovoru maminek nemluvňat.
Zase jsem „prokojila“ celou noc…

V následujících větách se pak většinou řeč stočí na frekvenci nočního vstávání. Děti se pak v zásadě dělí na ty „hodné“, které vydrží záhy po narození spinkat až do rána, a na ty „zlobivé“, jež se několikrát za noc budí a dožadují se mlíčka, respektive maminčiny pozornosti. Najdou se rekordmani, kteří vstávají doslova každou hodinu. Vysiluje to nejen maminku a ostatní členy rodiny, ale i dítě samotné.

První týdny života
Zhruba do tří měsíců miminko nerozeznává den a noc, není tedy nutné snažit se o omezování kojení. Paradoxně mívají v tomto období děti docela hluboký noční spánek a stačí jim třeba dvě kojení za noc. Zlom nastává kolem 3. měsíce života, což potvrzuje maminka malé Natálky: „Jako mávnutím proutku se všechno změnilo. Natálka se začala budit po dvou hodinách, někdy i častěji. Nevěděla jsem, jestli má hlad nebo co jí vlastně je. U prsu se vždycky spolehlivě uspala. Jenže za chvíli jsme vstávaly znovu a takhle je to až dodnes, kdy je jí pomalu 8 měsíců. Ráda bych kojení omezila, ale nevím, jak na to.“ Důvodem změny ve 3. měsíci života děťátka bývá tzv. růstový spurt, kdy dochází ke zrychlení růstu a dítě má častější potřebu příjmu potravy. Toto období trvá maximálně týden, ale děti si na častější kojení mnohdy zvyknou a vyžadují ho i nadále.

Kdy už vydrží spát?
První měsíce utečou jako voda a miminko si záhy vytvoří svůj denní i noční rytmus. Zhruba ve 4 měsících života je spánek nemluvňat podobný spánku dospělých. Znamená to, že dochází ke střídání spánkových cyklů. Lehčí spánek se střídá s tvrdším, a to v intervalech zhruba po 1,5 až 2 hodinách. V lehčí fázi se miminko částečně probere, protáhne a možná i úplně probudí. Některé dítě zase hned usne, některé zakňourá a dožaduje se pozornosti. Tohle je přesně ta chvíle, kdy mnohá maminka vyskočí a v domnění, že má dítě hlad, přiloží ho k prsu. Dítě se tímto způsobem rychle uklidní, usne, ale za chvíli se scénář opakuje. Unavená máma má pak pocit, že zase „prokojila“ celou noc.

„Zhruba v pěti až šesti měsících je už dítě, které dobře prospívá, schopno vydržet bez kojení větší část noci. Pokud se probudí a zapláče, není to nutně proto, že má hlad. Častější kojení je spíše zlozvyk, kterého je nejlepší se co nejdříve zbavit,“ říká laktační poradkyně Pavlína Kallusová z brněnského Centra naděje a pomoci.

Je čas na radikální změnu
Časté vstávání a kojení je vysilující, takže jednoho dne dojdete pravděpodobně k závěru, že je načase problém řešit. Maminky se většinou shodují na tom, že nejhorší je ustát situaci po psychické stránce. Důslednost a dostatek odhodlání jsou základem úspěchu. Dejte si také pozor na to, abyste byly vy i vaše dítě v pohodě. Nesnažte se měnit jeho zvyky v době, kdy je například nemocné, rostou mu zoubky nebo jste třeba na dovolené.

Rituály před spaním
Způsobů, jak postupně odbourat noční kojení, je více. Ve všech případech je ale třeba dodržovat určité rituály před spaním – tzn. třeba koupání, kojení, pohádku, mazlení, pusu na dobrou noc. Dítě dávejte do postýlky vždy ve stejnou dobu a dbejte na to, aby to nebylo příliš pozdě.

Malá rada závěrem
Pokud miminko vyžaduje neustálou přítomnost maminky, aby dobře spalo, mohu poradit malý trik, a to je balení miminka do maminčina nošeného trička. Dítě stále cítí vůni maminky a spí lépe.

OSVĚDČENÉ METODY
● Snažte se vyvarovat nešvaru mnoha maminek – uspávat dítě u prsu. Když uvidíte, že už nepije, položte je do postýlky, pohlaďte, dejte mu dudlíček a odejděte. Jestliže bude protestovat (zpočátku asi ano) a nebude k utišení, opět ho na chvilku přiložte k prsu a po chvilce opět zpátky do postýlky. Vydržte pár dní, brzy se dítě naučí usínat samo.
● Nevstávejte hned, jak dítě zapláče. Dejte mu chvilku času, aby zkusilo samo usnout. Když se opravdu probere a bude se hlasitě dožadovat kojení, zkuste ho nejprve ukonejšit bez krmení. Pokud to bude možné, nechte tento pokus na tatínkovi. Od vás je totiž miminko zvyklé na mléko, což od něj vyžadovat nebude.
● Ferberova metoda – postupně prodlužujte intervaly mezi kojením. Budí se dítě například po hodině? Nechte je ze začátku plakat tak, abyste kojila až po hodině a půl. Další den prodlužte interval mezi kojením na dvě hodiny, pak na dvě a půl, a tak postupně docílíte toho, že noční kojení úplně odstraníte. Důležité je také zkracovat kojení samotné, vždy o pár minut. Počítejte s tím, že se nevyhnete pláči. Vydržte, protože výsledky se zhruba do dvou týdnů dostaví! Tato metoda patří mezi nejrozšířenější.
● Trochu ráznější, ale o to účinnější metoda je nechat dítě prostě plakat tak dlouho, dokud samo zase neusne. Tento postoj má sice spoustu odpůrců, ale stejně tak i propagátorů. Je jen na vás, jak se rozhodnete.

Převzato z časopisu Betynka.

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články