Zápisy do školek: Přečtěte si tipy, jak děti na nástup do školky připravit

Blíží se oslava třetích narozenin vašeho zlatíčka a s tím také zásadní krok – nástup do mateřské školy. Jak připravit malého neposedu na tak velkou životní změnu? Podle čeho vybírat tu pravou školku a na co všechno byste měli dítě předem připravit?
Zápisy do školek: Přečtěte si tipy, jak děti na nástup do školky připravit

Z miminka se jako mávnutím kouzelného proutku vyloupnul svérázný človíček, rodičovská dovolená se chýlí ke konci, a tak je nejvyšší čas rozhodnout se, jakou mateřskou školu pro své dítko vyberete. Zápisy začnou v některých městech už za pár týdnů.

Státní, nebo soukromá, česká, nebo anglická, lesní, výtvarná? Nebo pro vás bude nejdůležitějším kritériem co nejkratší vzdálenost od vašeho bydliště? Jistě, ne vždy máte na výběr, mimo jiné i proto, že zájem žadatelů každoročně ve většině školek převyšuje počet volných míst.

SLZÍCÍ MAMINKY

Mít doma čerstvého „školkáčka“ s sebou přinese řadu změn nejen pro samotné dítě, ale ovlivní každodenní život celé rodiny.

„Je to první velký krok malého človíčka do společnosti. Přestože se i před nástupem do školky scházel s dětmi, osamostatňoval se, učil se oblékat, jíst, starat se o sebe, bylo to tak trochu nanečisto.

Najednou je vše na něm a každý se s touto změnou popere jinak. Některé děti vše doma ovládají výborně, ale když vstoupí do dveří školky, tak se jim naženou slzičky do očí,“ říká psycholožka a připomíná, že nástup dítěte do školky je náročný i pro nás rodiče.

Video: Proč děti potřebují pohyb?

„Končí totiž období sepětí a začíná pozvolné osamostatňování, najednou je dítě velkou část dne mimo domov, jeho život ovlivňují jiní lidé, už nejsme jednoznačným středem jeho světa.

Často se stává, že na děti přenášíme své vlastní obavy a úzkosti a tím je pro ně situace ještě těžší. Jde o běžný jev, nemusíme se za to stydět, ale spíše si to připustit a pracovat na tom.“

ZAČNĚTE S PŘÍPRAVOU VČAS

Co čeká na dítě ve školce a jak ho na změny připravit? Mrňous se zařadí do kolektivu svých vrstevníků, s nimiž musí navazovat kontakt a najít si své místo, učí se respektu k jiným autoritám, než jsou rodiče, je nucen pokročit ve své sebeobsluze, k čemuž je často motivován okolím, zvyká si na zcela nový denní režim (bez celodenní společnosti maminky).

Ne každé dítko tyto změny zvládne levou zadní, menší nebo větší zádrhele proběhnou v začátcích téměř u každého dítěte. Proto bychom měli potomka na důležitý zlom v jeho krátkém životě důkladně a hlavně šetrně připravit. Jak na to?

Tipy, jak připravit dítě na školku

Povídejte si, jak to bude fajn ve společnosti nových kamarádů a hodných tet, co všechno se nového naučí, že bude zpívat, cvičit, chodit ven, na plavání…

Nikdy nemluvte o školce negativně, nepoužívejte fráze typu „Uvidíš, jak ve školce budeš muset poslouchat, mýt si ruce, nikdo ti nepomůže…“ Hrajte si doma na školku, improvizujte.

Jděte se i s dítětem podívat na prostory školky, využijte třeba dne otevřených dveří.

Dítko společensky „otužujte“, voďte ho co nejčastěji mezi ostatní děti, na hřiště, do herničky, dětského koutku, na lekce cvičení pro batolata.

Pokud máte možnost hlídání, zkoušejte nechávat ho občas u babičky nebo kamarádky, prostě bez dosahu maminky.

Jít, či nejít do školky s kapkou rýmy u nosu?

Jít, či nejít do školky s kapkou rýmy u nosu?

Jak poznáte, že je zralé na školku

Ptáte se, zda je právě vaše ratolest pro nástup do školky dostatečně připravená a zvládne ji bez větších potíží?

Sledujte dítě při každodenních činnostech, trénujte s ním trpělivě sebeobsluhu, povídejte si s ním, pozorujte, jak se chová ve společnosti svých vrstevníků.

„Děti většinou o svých pocitech a potížích nemluví. Často je nedokážou pojmenovat, neumí je přesně uchopit.

Dávejte tedy pozor na signály, které vysílají psychosomatická onemocnění, regrese (začínají se chovat, jako by byly mladší), poruchy pozornosti, neklid, agresivita nebo úzkostnost, uplakanost, poruchy spánku, počurávání, pokakávání, únava nebo změny v chování,“ vysvětluje psycholožka.

NÁŠ ODBORNÍK

Mgr. Magdaléna Kapuciánová, ředitelka Mateřské školy Semínko, Toulcův dvůr, www.msseminko.cz

CO BY MĚLO ZVLÁDAT DÍTĚ, KTERÉ NASTUPUJE DO ŠKOLKY?

Dítěti ulehčíte zvykání na novou situaci tím, že ho povedete k samostatnosti. Mělo by mít základní hygienické návyky, umět se samostatně najíst, napít se z hrníčku, vydržet sedět u stolu při jídle. Dále by se mělo naučit alespoň částečně oblékat a svlékat. Paní učitelky dětem pomáhají, ale je potřeba si uvědomit, že ve školce je dětí mnohem více, a proto je dobré, aby rodiče svému dítěti ukázali, co kde má a jak se obléknout na ven. To všechno posiluje sebevědomí dítěte a to se potom cítí jistější.

JAK PROBÍHÁ ZÁPIS? POSUZUJE SE, ZDA JE DÍTĚ „PSYCHICKY“ ZRALÉ?

Na internetových stránkách školek často najdete informace k zápisu a co vše budete potřebovat.

Samotný zápis probíhá tak, že obdržíte všechny formuláře pro přihlášení (evidenční list, přihlášku), které vyplníte. Je lepší k zápisu přijít s dítětem, ale nebývá to podmínkou. Při zápisu se neposuzuje, zda je dítě na vstup do školky zralé, ve věku tří let často ani s cizím člověkem nepromluví. Určitě ale mohu doporučit, abyste před samotným zápisem školku s dítětem navštívili, ať ví, jak to v ní vypadá.

Drží vaše dítě špatně tužku? Správný úchop učte už po třetím roce

Drží vaše dítě špatně tužku? Správný úchop učte už po třetím roce

JAK ŘEŠÍTE PROBLÉM „UPLAKÁNKŮ“, DĚTÍ, KTERÉ SI NEDOKÁŽOU ZVYKNOUT A STÝSKÁ SE JIM?

Důležitá je trpělivost, je třeba dítěti dopřát dostatek času. Zkoušejte zvykat své dítě pomalu a postupně. Nejdříve jej nechávejte ve školce hodinu či dvě, později do oběda a teprve později může ve školce spávat.

Většinou si dříve nebo později každé dítě zvykne. Rodiče by ráno ve školce neměli prodlužovat dobu loučení, zkušení učitelé vědí, jak uplakané dítě zabavit, aby plakat přestalo.

MAMINKY ČASTO NESOU NÁSTUP POTOMKA DO ŠKOLKY HŮŘE NEŽ SAMOTNÉ DĚTI. CO BYSTE JIM VZKÁZALA?

Zbavte se úzkosti. Udělejte si jasno v tom, jak situaci prožíváte vy. Děti jsou velmi senzitivní a rozpoznají projevy strachu u rodičů. Někdy pomáhá, když vodí dítě do školky tatínek. Není tolik emotivní a nenechává se slzičkami tak často obměkčit. A taky věřte pedagogům. Dělají svou práci rádi a o vaše dítě je určitě dobře postaráno.

Jak vybrat správnou školku

Jak vybrat správnou školku

11 nejlepších rodinných filmů, u kterých vám neklesne IQ a pobavíte se

11 nejlepších rodinných filmů, u kterých vám neklesne IQ a pobavíte se

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články