Maminka.czZdraví

Zánět středního ucha: Co vše vás zajímá

Ulekare.cz Ulekare.cz 29.  9.  2014
Zánět středního ucha zůstává pro rodiče malých dětí velkým postrachem. A ne neprávem, tyto infekce jsou bolestivé, stav dítěte se často rychle zhoršuje a může dojít i ke komplikacím s trvalými následky. Přinášíme odpovědi na nejčastější otázky.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Toto onemocnění malých dětí je velmi nepříjemnou záležitostí pro celou rodinu. Nad jeho prevencí i léčbou se stále vznášejí četné otazníky. Zde jsou odpovědi na čtyři nejčastější dotazy:  

1. Jsou antibiotika nutná u všech zánětů středního ucha?

Ne, ve skutečnosti se část nemocných uzdraví sama i bez podání antibiotik. Náš imunitní systém se dokáže poprat s infekcí a v naprosté většině zvítězí. Samozřejmě to trvá déle a dítě se musí několik dní potýkat s bolestí. Rozhodnutí o nasazení antibiotik je na ošetřujícím lékaři.

Měla by však být podána vždy u velmi malých dětí nebo u těch, které už v minulosti měly problémy v souvislosti se zánětem středního ucha. V Evropě se často před nasazením antibiotik týden vyčkává. Výjimkou jsou samozřejmě závažné případy, kdy je nutné začít s léčbou ihned.

2. Dcera dostala antibiotika jen na pět dní. Neměla by léčba trvat deset dní?

Řada lékařů využívá zkrácená dávkovací schémata – antibiotika se podávají tři, pět nebo sedm dní. V závislosti na anamnéze dítěte, jeho věku, četnosti ušních infekcí, výskytu rezistentních bakteriálních kmenů (odolných vůči antibiotikům) v dané lokalitě nebo návštěvě předškolního zařízení (děti navštěvující jesle nebo školku mají víc rezistentních kmenů) může lékař zvolit zkrácené schéma. Studie prokazují, že ve výsledku léčby není žádný rozdíl.

3. Mému dítěti už je líp. Musím pokračovat v podávání léků? Nemůžu si část schovat pro příště?

Je třeba užívat antibiotika tak dlouho, jak lékař doporučil. Selhání terapie i stoupající počet rezistentních kmenů bakterií jsou zaviněny chybami v léčbě. Mezi nejčastější patří nesprávné zacházení s antibiotiky – zkrácení doby jejich podávání nebo užívání s jinými časovými rozestupy, než jak bylo předepsáno lékařem.

4. Neexistuje očkování, které by syna ochránilo před zánětem středního ucha?

Ano, vakcína může poskytnout ochranu před některými typy zánětu středního ucha. Očkování proti pneumokokům bylo sice původně vyvinuto, aby chránilo před závažnějšími nemocemi (zánětem mozkových blan či zápalem plic), může ale předejít i zánětu středního ucha způsobeného touto bakterií. Část případů infekce středouší je totiž zaviněna právě těmi typy pneumokoka, před kterými chrání pneumokoková vakcína.

(Článek vyšel na webu ulekare.cz)

Témata: Zdraví, Web Ulékaře.cz, Bakteriální kmen, Vaš, Stoupající počet, Zánět, Zdraví na Heureka.cz