Zamlklý potrat je smutná událost

Těšíte se na miminko, na první pohled se vše vyvíjí v pořádku, vy nemáte žádné problémy, nekrvácíte, cítíte se dobře a pak přijde rána. Lékař na prohlídce nezjistí srdeční akci vašeho miminka.
Zamlklý potrat je smutná událost

„Když jsem přišla s manželem podruhé do jiného stavu, hrozně jsme se těšili. Vždycky jsem chtěla mít velkou rodinu, kde budou mít děti mezi sebou jen malé věkové rozestupy, takže když staršímu Kájovi rok, začali jsme se snažit o další miminko. A měli jsme štěstí, tedy zpočátku, do šesti týdnů jsem byla těhotná,“ vypráví svůj smutný příběh naše čtenářka Jana Procházková z Olbramovic a pokračuje:
 

„Zpočátku se vše vyvíjelo dobře. Měla jsme normální těhotenské příznaky, trochu unavená, ranní nevolnosti, ale nic co by naznačovalo problémy. Dokonce i všechny krevní vyšetření byla v pořádku. A pak jsem byla v osmém týdnu na vaginálním ultrazvuku. Moje paní doktorka dlouho a mlčky pozorovala monitor. Už tehdy mi bylo jasné, že něco není v pořádku. A pak mi řekla tu hroznou novinu, že se jedná o zamlklý potrat. Že neslyší srdeční činnost miminko a to samo bez známých příčin zemřelo. Hned jsem šla na sál, kde mi provedli kyretáž. Hůř na tom ale byla psychika. Přiznám se, že jsem se cítila úplně strašně a nebýt povinnosti starat se o malého Káju, nevím, jak bych dopadla. Rok jsem pak o miminku nechtěla ani slyšet, ale pak jsme se rozhodli s manželem zkusit to znovu. A povedlo se a máme Janičku. Ráda bych tak vzkázala všem maminkám s podobnou zkušeností, nevzdávejte se. Zkušenost je to smutná, těžká, ale ne definitivní…“
 
Klepněte pro větší obrázek 


Co je to zamlklý potrat
Takzvaný zamlklý potrat je specifický, zpočátku bezpříznakový. Během vývoje plodu dojde po určité době k jeho odumření. Plod se z nejasných příčin přestane sám vyvíjet. Těhotná maminka necítí žádné potíže, vše se jeví jako normální průběh těhotenství. Odhalit zástavu vývoje plodu může ultrazvuk – velikost plodu či zárodku neodpovídá velikosti podle data poslední menstruace. Problém těhulka pocítí, až když se tělo rozhodne odumřelý – zaniklý plod oddělit a vypudit. Což bývá až za několik týdnů, těhotná zpravidla začne krvácet či špinit. Někdy je tento stav doprovázen bolestmi v podbřišku.

“Zamlklý potrat (missed abortion) představuje medicínsky ultrazvukovou diagnózu, při které není nalezena srdeční akce plodu. Ta by měla být spolehlivě patrná v 7. týdnu těhotenství. Ultrazvukem lékař vidí mnohdy jen plodové obaly a nejsou patrné ani struktury plodu. Přesné číslo o množství zamlklých potratů nelze určit. Jedním z důvodů je fakt, že většina z nich končí už během menstruačního cyklu, a tak žena ani nemusí vědět, že byla těhotná. Trochu silnější nebo opožděná menstruace může být jediným signálem. Některá těhotenství ale pokračují dále a končí během prvního trimestru, nejčastěji do 10. týdne,“ dodává gynekolog Zdeněk Ryšavý.

Samovolný potrat: Kdy můžete znovu otěhotnět?

Samovolný potrat: Kdy můžete znovu otěhotnět?



Nevzdávejte to
Jakkoli je zamlklý potrat (vlastně jakýkoli) smutnou událostí v životě ženy, nevěšte hlavu. Neuzavírejte se do sebe. O smutné zkušenosti mluvte s partnerem a pokud se cítíte psychicky špatně, určitě zajděte za odborníkem. Dobrý psycholog vám pomůže špatné období překonat a najít sílu na další těhotenství. Toho se určitě nevzdávejte, miminko může přijít kdykoli a následné těhotenství neznamená automaticky komplikace ale naopak začátek nového šťastného života. S podporou rodiny to jistě zvládnete.

Text: Anna Berková

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články