Zajímá vás osud planety? Zkuste ekologické praní!

Jak si usnadnit práce v domácnosti a ještě na to jít ekologicky a tudíž v souladu s přírodou?
Zajímá vás osud planety? Zkuste ekologické praní!

Pokud není prádlo nadměrně zašpiněné, stačí poloviční dávka prášku, než udávají výrobci. Na běžně zašpiněné prádlo postačí teplota 40 nebo 60 stupňů, vyvářku používejte pouze  výjimečně. Silněji zašpiněné prádlo můžete přes noc namočit rovnou v pračce. Dejte prádlo a prací prášek jako obvykle do pračky, nechte napustit vodu a pračku vypněte. Druhý den prací program opět spusťte. Barevné prádlo perte i sušte na slunci vždy naruby, barvy tolik nevyblednou. Džíny perte vždy naruby, se zapnutým zipem a nikdy je neždímejte - vznikly by na nich neodstranitelné pruhy.

Avivážní prostředky příliš zatěžují životní prostředí. Obsahují tenzidy, které částečně zůstávají v prádle, snižují často savost textilií a někdy mohou vést až k alergiím. Namísto aviváže můžete do vody při posledním máchání přidat ocet. Účinek má stejný, ale nepoškozuje životní prostředí.

Namísto škrobu na záclony a háčkované dečky přidejte do poslední máchací lázně roztok cukru. Záclony zůstanou déle čisté, když do vody na máchání přidáte hrst soli. Kapesníky a ubrousky, které nezbělaly ani po vyvářce, namočte přes noc do vody se solí. Ukládejte zbytky mýdla do sklenice s vodou. Budete mít po ruce mýdlovou vodu na vyprání drobného prádla v ruce.

Je-li límec u košile hodně zašpiněný, potřete ho šamponem na vlasy, který rozpustí tuk. Stejnou službu vám v nouzi prokáže i pěna na holení ve spreji. Nechte působit asi hodinu a pak košili normálně vyperte. Zažloutlé prádlo namočte na noc do kyselého mléka. Druhý den perte obvyklým způsobem. Prádlo na vyvářku a zašedlé záclony budou sněhobílé, když do hlavního praní přidáte sáček prášku do pečiva.

Zápach potu v podpaží šatů a svetrů zmizí, když místa vymácháte v octové vodě nebo je vytřete hadříkem namočeným do octové vody. Do pračky mezi ostatní prádlo můžete dát i kusy oděvů, které silně pouštějí chlupy, když je zapnete do staršího povlaku na polštář. Při praní zavřete na oblečení všechny zipy. Zabráníte tak jejich předčasnému zničení.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články