Maminka.czZdraví

Záhada jménem syndrom ruka-noha-ústa. Pozor na záměnu

Martina Machová 14.  8.  2017
Nejprve se ohlásí zvýšená teplota, bolesti v krku a břicha (zkrátka takové „nevinné“ nachlazení), jenže pak se objeví vyrážka a hned je jasné, že nepůjde o běžnou „rýmičku“.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Malému Aleškovi je 5 let a pár týdnů, své narozeniny však bohužel oslavil v posteli. Začalo to bolestmi v krku a zvýšenou teplotou a skončilo to vyrážkou a diagnózou, kterou Aleškova maminka doposavad neslyšela. Lékařka jí oznámila, že malý Alešek onemocněl syndromem ruka-noha-ústa.

Vylekanou maminku pak ujistila, že jde o nezávažné, avšak velmi nakažlivé virové onemocnění. Aleš byl opravdu během 10 dní opět fit, bohužel nakazil i malého brášku a několik kamarádů ve školce.

Jak vypadá Šestá nemoc, která nejčastěji trápí kojence a batolata?

Co o nemoci víme

Syndrom ruka-noha-ústa je nezávažné virové onemocnění malých dětí. Nejčastěji postihuje věkovou skupinu od 0 do 10 let, nakazit se ale může i dospělý. Nemoc se častěji objevuje v létě a na podzim, avšak menší epidemie vznikají během celého roku, zvláště v předškolních zařízeních.

Syndrom ruka-noha-ústa je vysoce nakažlivý, přenáší se kapénkami a orofekálně. Inkubační doba nemoci je 3–6 dní. 

„Onemocnění začíná zvýšenou teplotou až horečkou, náhlými bolestmi v krku, bolestmi hlavy, výsevy puchýřků, může pobolívat bříško. Puchýřky se tvoří typicky na rukou (dlaně, prsty), na ploskách nohou a na sliznici dutiny ústní,“ uvedla pro Deník.cz dětská lékařka Alena Bobková.

Rodiče, ale v některých případech i méně zkušený lékař, může onemocnění zaměnit za spálu, plané neštovice, pásový opar nebo nepříjemné impetigo.

Hlavní příznaky syndromu ruka-noha-ústa

  • Zvýšená teplota, bolesti v krku, popřípadě i břicha (chřipkové příznaky).
  • Afty v dutině ústní, na měkkém patře, někdy i v krku a jazyku (možná záměna s angínou).
  • Vyrážka (pupínky až puchýřky) v okolí úst, na prstech, dlaních a ploskách rukou a nohou. Spíše ve výjimečných případech i na kolenou, hýždích, pažích a obličeji.
  • V některých případech mohou bolet i uši.
  • Vyrážka může být výrazně svědivá, postižené končetiny někdy až brní.

Jak se syndrom léčí?

Onemocnění je nezávažné a obvykle odezní do 10 dní. Lékař malému pacientovi nařídí klidový režim na lůžku, dostatek tekutin a vitamínů, zvláště skupiny B. Vysokou horečku lze tlumit léky, svědění kapkami nebo lokálně gely a mastmi. Některé děti akceptují (a jsou jim i příjemné) chladivé obklady na postižená místa. A pozor, onemocnění je vysoce nakažlivé, je tedy nutné nechodit do kolektivu a úzkostlivě dodržovat hygienu včetně omytí hraček apod.

Lze očekávat nějaké komplikace?

Syndrom ruka-noha-ústa je přes svou vysokou nakažlivost onemocněním nezávažným, s malým procentem komplikací. Určité riziko představuje možnost zanesení infekce do svědivé vyrážky, zvláště u ekzematických dětí s následným vznikem jizviček .

Další možnou komplikací v případě masivního výskytu bolestivých projevů v dutině ústní je odmítání tekutin a potravy, v takovém případě bude vždy vhodné konzultovat situaci s lékařem. Naprosto výjimečně může zhruba měsíc po onemocnění dojít k odloučení nehtů (klidně jen některých) na rukách a nohách.

Video: Neuvěřitelné koupání nejmenších dětí

7 nejpodivnějších alergií, které vás mohou potkat
Potničková sezóna je tady: Jak s nimi zatočit?
Velký lexikon dětských pupínků 2: Meningitida, neštovice, opar a opruzení
Témata: Zdraví, Syn, záměna, Výsev, Předškolní zařízení, Onemocnění, Malé dítě, Klidový režim, Malé procento, Zahad, Ústa, Bolest, Pásový opar, Zvýšená teplota, Krk, Virové onemocnění, Teplota, Ruka, Dětská nemoc, Bolest hlavy, Omytí, Svědění, Věková skupina, Potničková sezóna, Kapka, Zdraví na Heureka.cz