Zácpu dětí vyřeší strava, pohyb a nácvik vyprazdňování

O zácpě obvykle mluvíme, když je interval vyprazdňování delší než 48 hodin, méně jak dvě stolice za týden a když je stolice nadměrně tuhá. Jsou však i děti, které se vyprazdňují pouze 2-3x týdně, a to bez obtíží a změn konzistence, v těchto případech nejde o zácpu!
Zácpu dětí vyřeší strava, pohyb a nácvik vyprazdňování

Již v prvních hodinách po porodu, nejpozději do 24 - 36 hodin života, vyloučí novorozenec stolici, která se označuje názvem smolka a má svoji typickou barvu i zápach. Pokud se vyloučení do této doby nepodaří, mohou být příčinou zácpy střevní potíže (např. Hirsprungova nemoc). U dětí s tímto onemocněním se zácpa projevuje již během pár týdnů až měsíců života, je pro ni typické vzedmuté břicho a dětské neprospívání.

I kdy se zácpa může objevit v každém věku, u plně kojených dětí není častá. Vyprazdňování bývá u kojenců díky mateřskému mléku poměrně snadné, stolice bývá měkká, k vyprazdňování dochází i několikrát denně. Naopak u dětí krmených umělým mlékem dochází k zácpě častěji, z těchto důvodů jsou vhodná mléka obsahující probiotika.

Déletrvající zácpa může být projevem i jiného onemocnění, jako je např. celiakie (nesnášenlivost lepku), onemocnění štítné žlázy či vrozených vad trávicí soustavy. Často se jedná o funkční onemocnění, kdy dítě cítí při vyprazdňování bolest, a proto se snaží další vyprazdňování stolice oddalovat. Přitom dochází ke hromadění stolice ve střevě, v některých případech může dojít až k poškození svěrače konečníku. Dítě tak již necítí nucení na stolici a problém je nutné řešit vždy s pomocí lékaře.

Domácí opatření proti zácpě
• zvýšit podíl vlákniny ve stravě - čerstvé i sušené ovoce a zelenina, nejlépe švestky, meruňky, hroznové víno, jablka, hrušky, hrášek, zelené fazolky nebo brokolice. Z ostatních potravin jsou vhodné např. ovesné vločky nebo celozrnné pečivo.

• omezit potraviny, které vyvolávají zácpu - rýže, mrkev, banány, čokoláda, bílé pečivo

• zvýšit příjem zakysaných mléčných výrobků, především jogurtů

• zvýšit příjem tekutin - vhodné jsou kromě vody také ovocné a zeleninové šťávy, nevhodné jsou naopak slazené nápoje a černý čaj

• zajistit dostatek pohybu - u nejmenších kojenců to může být cvičení nožičkami (přitahování k bříšku) a častější polohování na bříško

• cvičit pravidelné vyprazdňování - cílem nácviku je, aby dítě začalo správně vnímat přirozené nucení na stolici a vyprazdňovalo se pokud možno pravidelně. Nejsnadnější je vyprázdnění zhruba 15 - 30 minut po jídle, nejlépe po snídani. Nácvik by měl probíhat v klidu, aby se nestal dalším zdrojem stresu pro dítě.

Pokud se nedaří odstranit zácpu výše uvedenými opatřeními a naopak se přidávají další problémy, jako je bolest bříška, nechutenství, silná bolest při vyprazdňování nebo se ve stolici dokonce objeví krev, je nutná konzultace s pediatrem.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články