Za problémy s kojením může někdy růstový spurt

Může se stát, že vaše dosud bezproblémové miminko se náhle nechce kojit, špatně saje a pak pláče hlady. Netrapte se, vina není na vaší straně, za problémy s kojením totiž může být takzvaný růstový spurt.
Za problémy s kojením může někdy růstový spurt

„Když byly Jiříkovi skoro tři měsíce, začaly u nás doma velké problémy. Kdykoli jsem ho chtěla nakojit, začal plakat, vydržel sát jen pár minut a začal zase doslova urputný křik. Byl pořád podrážděný, hladový a já si nevěděla rady. Asi po dvou dnech jsem vyhledala naši lékařku, která mi řekla, že našeho malého potkal růstový spurt. Vůbec jsem netušila, o co jde. Naštěstí problémy přetrvaly jen týden a pak se vše zase vrátilo do normálu,“ vypráví své zkušenosti s růstovým spurtem Lenka Vojáčková.

Co to znamená růstový spurt

Růstový spurt je období, kdy dochází k náhlému zrychlení růstu u kojence. Bývá to v období 3. a 6. týdne a 3. a 6. měsíce. Děťátko během krátké doby dost rychle povyroste a proto má častou potřebu příjmu potravy. U některých maminek nedochází ke spuštění zadního mléka (nejčastěji ze stresu) a proto se miminko vzteká. Zná chuť zadního mléka, chce se i nasytit a ne jen napít. Může mít i nazelenalou stolici. Pláče, protože je nevyspalé, z důvodu častého přikládání a pití sladkého předního mléka má koliky. Ale hlavním důvodem pláče není jen hlad, jde o to, že miminko je i díky rychlejšímu růstu podrážděné.
 
Klepněte pro větší obrázek 


Co dělat? Hlavně se obrňte trpělivostí
Kojte kdykoliv chce miminko pít. I když se zdá, že už nemáte mléko, přikládejte ho tak často, jak jen to půjde. Tvorba mléka je kouzelná věc - čím častěji miminko přikládáte, tím víc se mléko tvoří.

 

 

 

Nenechávejte si smutek jen pro sebe a podělte se s rodinou. Manžel či přítel zastane alespoň chvíli základní domácí práce, abyste měla klid věnovat se miminku. Jezte hodně bílkovin, mléčných výrobků, ovoce - a především hodně pijte! Buďte doma, odpočívejte, využijte pomoc rodiny a blízkých - ať Vám dojdou na nákup, něco uvaří atd.
 
Když bude mléka opravdu málo, zkuste homeopatika - jsou volně prodejná a nic tím nezkazíte. Když ani to nepomůže - nezoufejte - umělou výživu koupíte vždy, ale nejdříve se snažte kojit.
 
Počítejte s tím, že miminko bude i víc trpět na na větry. Poctivě ho nechte odříhnout, bříško masírujte a hlaďte, popř můžete podávat miminku kapky podporující pohyb střev (u nás postačil Sab Simplex 15 kapek před kojením). Stolice miminka může být nazelenalá oproti běžné žluté barvě.

 

Text: Eliška Zikmundová

 

 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články