Maminka.czBatole

Za jak dlouho se po porodu dostanete na původní váhu?

Adéla Vedralová 18.  3.  2012
Za jak dlouho se po porodu dostanete na původní váhu?
Na pěkné postavě ženám velmi záleží. Ale během těhotenství chtě nechtě nějaké to kilo navíc přibere i nejdisciplinovanější maminka. Nadbytečná váha se ale sama neodpaří! Kdy a jak začít těhotenskou nadváhu řešit?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

To, jak rychle půjde vaše váha dolů po porodu, hodně záleží na skutečnosti, jak jste na tom byla fyzicky ještě před otěhotněním. Pokud jste neměla dostatek pohybu a trpěla jakoukoliv formou nadváhy, těhotenských kil se budete zbavovat mnohem hůře, než maminky, které byly v dobré kondici. Zásadní roli hraje také míra váhového přírůstku v těhotenství.

Ženy, jež se nijak neomezovaly a jedly doslova za dva, se zákonitě na cestě za štíhlou postavou nadřou dvojnásob. "Mám ve své péči celou řadu klientek, které otěhotněly potom, co jsem je provázela na cestě ke štíhlé kondici. Díky tomu, že už měly zažité zdravé stravovací i pohybové návyky, váhu si v těhotenství pohodově udržely. Z porodnice odcházely s miminkem a bez těch 10 kilo, které je přirozené nabrat.

Když srovnávají první porod (ještě bez vyváženého jídelníčku) s druhým miminkem, které přišlo na svět už s podporou všech zdravých dobrůtek s dostatkem všech živin, tak zaznívají slova jako: větší pohoda, žádná kila navíc, bez bolesti, rychlejší a snadnější porod, tvrdí uznávaná nutriční poradkyně Monika Divišová.

Správný čas na zbavování se přebytečných kilogramů začíná již koncem šestinedělí. Zatímco jídelníček je nutné přizpůsobit kojení, tělo můžete pomalu začít namáhat. Ze své stravy určitě vyškrtněte uzeniny, tučné potraviny, sladkosti a smažené.

A jaký pohyb je pro čerstvé maminky nejvhodnější? "Rychlá chůze, posilování na bříško, plavání, kolo, brusle, Nordic Walking. Ideální je ten sport, který jste dělala již před otěhotněním. Jen dejte pozor na aktivity ve vysoké tepové frekvenci, nejen že nebudete hubnout, ale mění se i chuť mateřského mléka," varuje Monika.

Připravte se psychicky na to, že změny na vašem těle neuvidíte přes noc. Jelikož je nutné zátěž dávkovat, úbytek váhy a změna proporcí může trvat nikoliv týdny, ale měsíce. Pokud patříte k ideálním případům, své původní džíny obléknete zhruba za půl roku. Snaha proces urychlit vše jen zbrzdí a zhorší. "Nejhorší je, když maminky nasadí tvrdé diety, hladovění, omezování jídel. Po porodu je organizmus velmi vyčerpaný a tak naopak potřebujeme živin přidat nikoliv ubrat. Nejen, že nebudete hubnout, ale také rozhoupáváte hladinu krevního cukru vašeho miminka. Což vede k častějšímu pláči i vaší nervozitě," dodává Monika.

Témata: Děti, Porod, Batole, Kojenec, Po porodu, Jen pro maminku, Jak, Pór, Nutriční poradkyně, Monika Divišová, Původ, Rychlá chůze, Nordic walking, Váh, Úbytek váhy, Přebytečné kilogramy