Z dělohy rovnou do pokojíčku? 7 důvodů, proč je lepší spát v jedné místnosti s miminkem

Je lepší, aby novorozenec spal ve vlastním, nebo miminkovské pokojíčky patří jen do amerických filmů?

V hollywoodských rodinných bijácích to chodí takhle: Měsíce před porodem se stěny nejsvětlejší místnosti bytu vymalují pastelovými barvami, doprostřed se umístí postýlka s nebesy nebo minimálně s kolotočem cinkajícím přerozkošné dětské melodie. Pokoj čekající na svého malého obyvatele, který tu bude bydlet – sám. 

V českých podmínkách nepanuje žádný mainstream. České rodiny bydlí různě – někteří tátové se žení, jiní žijí s mámou „na hromádce“, někdo si první dítě pořídí ve dvaceti, někdo v osmatřiceti, takže si už možná stihl vydělat na rodinný dům. Pokud jde o ubytování miminka hned po příchodu z porodnice do vlastního pokojíčku – záleží samozřejmě hlavně na ekonomických možnostech-  v pronajaté garsonce těžko vykouzlíte místnost navíc. Ale taky na naturelu rodičů – například na tom, jak moc jim záleží na svém soukromí.

 

„Byla by škoda jen kvůli sníženému komfortu na přechodnou dobu ochudit děti i sebe o něco tak životně důležitého jako je pocit blízkosti,“ říká psycholožka Dana Tvrďochová.

 

Studený odchov?

Všechny moje kamarádky, včetně mě, řešily situaci dětským koutkem v ložnici – tedy postýlkou a přebalovákem, s tím, že „později se uvidí“. Myslím, že nikdo ze zúčastněných netrpěl.  Zdá se, že ani odborníci proti takovému řešení nic nemají.

„Miminko žilo devět měsíců v těsném sepětí se svou mámou a narození je pro něho už tak velká změna,“ myslí si například psycholožka Dana Tvrďochová. „Potřebuje mít své rodiče u sebe, aby se cítilo jistě a v bezpečí, potřebuje, aby ho rodiče ochraňovali, zahřívali, dodávali mu jistotu, a to ve dne i v noci.“

Přiznám se, že osobně vnímám odsun novorozence do vlastního pokoje jako trochu chladný odchov (který ale může někomu vyhovovat). Navíc považuju za hodně nepraktické běhat několikrát za noc přes celý byt na noční kojení a pak se zase vracet do své postele.

Výzkumy také ukazují, že většina matek, které mají podvědomou obavu, že dítě neuslyší, kdyby bylo potřeba, protože bydlí „dál“, mají o poznání méně kvalitní spánek. A zřejmě mi dáte za pravdu, že nejhorší rodič je nevyspalý rodič.

Kdybych si tedy měla vybrat „tým“, hlasuji pro rodiče, kteří si klidně berou děti do své manželské postele. Je mi jasné, že tento trend má taky své odpůrce (kteří mají své pádné důvody), ale mému srdci je tento přístup zkrátka nejblíž.

Ve světě se mu říká „co-sleeping“ a fandí mu stále víc zahraničních studií. (V posledních letech nejvíc plamenných diskusí vzbuzují ty, které tvrdí, že co-sleeping snižuje riziko SIDS ( syndromu náhlého úmrtí kokjence), přitom se donedávna tvrdil pravý opak...)

GALERIE: Holčičí království aneb když pokojíčku vládne růžová

GALERIE: Holčičí království aneb když pokojíčku vládne růžová

Proč mít dítě, co nejblíže

+ Je známo, že miminka, kterým jsou máma s tátou nablízku a citlivě reagují na aktuální potřeby (potřeba blízkosti je jedna z nejsilnějších), celkově lépe prospívají. Podle antropologa Jamese McKenna je to tím, že děti spinkající separovaně produkují mnohem více kortizolu a dalších stresových hormonů, což v dlouhodobém měřítku narušuje imunitu.

+ Jsou taky veselejší a zvídavější.

+ Necháte-li miminko spát co nejblíž, dáváte mi najevo, že svět je bezpečné místo, že se v něm nemusí cítit ohrožené, ztracené a samo.

+ Obohacujete tím i sami sebe a váš vzájemný vztah.

+ Neodstěhujete-li kojence do vedlejší místnosti, noční kojení bude i pro vás méně násilná záležitost.

+ Ukazuje se, že i rodiče mívají klidnější spánek, spí-li dítě ve stejné místnosti.

+ Britské výzkumy prokázaly, že děti, které nikdy nespaly u rodičů, mají paradoxně větší problémy stát se samostatnými a nezávislými na rodičích.

Dokonalý pokojíček

Dokonalý pokojíček

Do vlastního pokoje není třeba spěchat

Podle psychologů není potřeba na vystěhování do vlastního pokojíku spěchat. Načasování je individuální. Pro někoho může čas uzrát v šesti měsících, pro někoho ve třech letech. Dana Tvrďochová míní:

„Pravá chvíle nastane, když už děťátko pěkně spí v dlouhých intervalech, není zrovna nemocné, nerostou mu zoubky a v dohledné době se nechystá v životě rodiny žádná větší změna.“ A pozor, i vy musíte být přesvědčená, že to všichni zvládnete. Pokud nebudete připravená, mimčo to vycítí a nebude se chtít vaší přítomnosti vzdát.

Máte pokoj pro miminko?

Pokud patříte mezi šťastlivce, kteří mají k dispozici velký byt nebo dům, nejste pochopitelně špatní rodiče, když ještě před narozením zařídíte dítěti vlastní pokoj. Naše čtenářka Šárka Lorencová, která ho nadšeně chystala od samého začátku těhotenství, je určitě skvělá máma.

A její manžel je nepochybně skvělý táta – jakožto truhlář se na zařízení podílel vlastníma rukama, když na míru realizoval Šárčiny nápady. Intuice jim řekla, že se všichni líp vyspí, chrupká-li každý ve své ložnici. A když jim to řekla intuice, jistě na tom něco bude. Dělat věci, jak je cítíte, je přesně to, co se od rodičů žádá.

DILEMA: Nastěhovat ho k staršímu sourozenci?

Co když už ale jedno dítě máte a ono už spinká ve vlastním pokoji? Váháte, jestli miminko nastěhovat rovnou k němu (hrozí, že bude vnímán jako vetřelec), nebo si ho nechat u sebe v ložnici (hrozí, že starší bude žárlit)? Podle psycholožka Dany Tvrďochové záleží na konkrétní rodině. „I v tomto případě by ale podle mého názoru bylo lepší, kdyby miminko mohlo spát v ložnici s rodiči. Možná že i starší sourozenec bude znovu potřebovat víc fyzické blízkosti, i když už ji dřív tolik nepotřeboval. Možná bude vyžadovat delší uspávací rituál nebo alespoň pootevřené dveře do ložnice. Časem to přejde a starší dítě si bude zase užívat výsady vlastního pokojíčku.“

Video: Dítě přišlo po císařském řezu na svět v plodovém obalu

Jak zařídit dětský pokojíček? 40 originálních nápadů. Inspirujete se?

Jak zařídit dětský pokojíček? 40 originálních nápadů. Inspirujete se?

Jak vybrat pokojíček pro jedno, dvě a více dětí?

Jak vybrat pokojíček pro jedno, dvě a více dětí?

Princ George slaví 4 roky. Už nemusí nosit podkolenky, ale na kalhoty si ještě počká

Princ George slaví 4 roky. Už nemusí nosit podkolenky, ale na kalhoty si ještě počká

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články