Výstava Play v Broumově a rekordní labyrint

Továrna Veba v Broumově se 28. března proměnila v místo plné her pro děti i dospělé. Usídlila se tu totiž výstava Play z cyklu Orbis Pictus Play.
Výstava Play v Broumově a rekordní labyrint

Málokdo asi ví, co je to Kuleta, Harfie, Krystalíza, Prodvafonie nebo Golem. Jde o pouhý zlomek z desítek uměleckých objektů, které se na výstavě nacházejí. Jsou to sochy, hračky, exponáty a vlastně dost těžko popsatelné předměty, které sami autoři projektu označují jako „biostroje na kreativitu". Jedna místnost je plná zvuků, světla a postupně i barev. Druhá tmavá, znějící zase trochu jinak a plná blikajících a barevných svítidel a diod. Jsou vidět stíny, slyšet zvuky, ale co je vydává, to je pokaždé takovým malým tajemstvím.

Prostory staré tovární haly plné sloupů navíc inspirovaly autory konceptu Petra Nikla a Jiřího Klepněte pro větší obrázekWalda k tomu, aby tu vytvořili obří labyrint z 1200 metrů čisté látky, která byla vyrobena právě ve zdejší továrně. Spoluautor výstavního projektu Jiří Wald se dokonce rozhodl labyrint z látky přihlásit do Guinnessovy knihy rekordů.

Za necelý měsíc, tedy 1. května, se k výstavě v Broumově připojí ještě samostatná výstava Sensorium na zámku v Adršpachu. Autoři objektů Oldřich Hozman, Klára Ottová, Christof Grosse a Jiří Wald tu rozvinou „dvanáct smyslů člověka" tak, jak o nich přemýšleli a učili Jan Amos Komenský nebo Rudolf Steiner.

Více informací na www.playbroumovsko.cz

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články