Vysloužilé elektrospotřebiče do popelnice nepatří

Elektrospotřebiče se staly běžnou součástí našich životů a zřejmě nikdo z nás už si bez nich svůj život nedokáže představit. Stejně jako každý jiný výrobek, i elektrospotřebiče však jednou doslouží. Přestože odpověď na otázku „Kam s ním?“ je poměrně jednoduchá, ne každý ji zná.
Vysloužilé elektrospotřebiče do popelnice nepatří
Pokud se z domácnosti vyřazuje například televize, počítač, monitor, zkrátka větší elektrospotřebič, skutečně většinou skončí tam, kde má – v síti sběrných míst. U menších elektrozařízení typu mobilních telefonů, nabíječek, MP3 přehrávačů, walkmanů nebo discmanů je tomu ale jinak. Jak ukázal průzkum neziskové společnosti ASEKOL, který se zabývá sběrem a recyklací elektrospotřebičů, například walkmanů a discmanů se k recyklaci nedostane 40 %, elektrických hraček dokonce celá polovina.

Proč třídit elektrozařízení
„Pokud se elektrospotřebič obsahující zdraví škodlivé látky jako olovo, rtuť nebo kadmium vyhodí spolu s běžným komunálním odpadem do kontejneru, s největší pravděpodobností nedojde k jeho recyklaci, ale skončí na řízené skládce. Ta však problém neřeší, protože odpadní materiál se v ní pouze hromadí,“ vysvětluje Jan Vrba ze společnosti ASEKOL. Ještě horší dopad na přírodu mají tzv. černé skládky. Kromě toho, že hyzdí široké okolí svým vzhledem a zápachem, jejich obsah v mnoha případech vyvolá menší ekologickou katastrofu. Navíc pokud odložíte elektrospotřebič mimo místo k tomu určené, hrozí vám podle zákona o odpadech pokuta až do výše 20 000 Kč.
 
Klepněte pro větší obrázek 

Kam tedy s vysloužilým elektrozařízením
Existuje několik možností, jak se elektroodpadu zbavit tak, aby příroda netrpěla:
 
Sběrný dvůr – stačí jen vzít vysloužilé elektrozařízení a odnést do nejbližšího sběrného dvora, který se dnes nachází téměř v každé obci. Kompletní seznam sběrných dvorů najdete na www.elektrosrot.cz.
 
Mobilní sběr – v menších obcích je k dispozici zpravidla dvakrát ročně.
 
Prodejny elektrospotřebičů – podle zákona je každá prodejna elektrických spotřebičů povinna od vás při koupi nového podobného elektrozařízení starý výrobek převzít. Někteří prodejci nabízí i bezplatný odvoz starého spotřebiče, pokud si u nich nový koupíte.
 
Servisy a opravny elektrospotřebičů – váš elektroodpad tam převezmou a odevzdají specializované firmě.
 
E-box, Recyklohraní – zhruba 3500 nádob na drobná vysloužilá elektrozařízení je vám k dispozici na obecních úřadech, firmách nebo školách

Recyklace a její výhody
Když elektrozařízení zanecháte ve sběrném dvoře, prodejně elektra, servisu či opravně nebo využijete mobilní svoz, vyzvedne jej specializovaná firma a odveze do zpracovatelského závodu. Tam dojde k jeho recyklaci. Ta zajistí, že vámi vyhozené materiály budou opětovně využity. Tím se šetří přírodní zdroje a současně omezuje zatěžování prostředí škodlivinami. „Asi nejlepším příkladem je mobilní telefon a zlato vněm obsažené. Zatímco při těžbě pouhého gramu zlata se vyprodukují tři tuny odpadu, stejné množství je možno daleko jednodušeji a ekologičtěji získat z pouhých 26 mobilů,“ vysvětluje Jan Vrba a dodává: „V České republice je dnes okolo 10 000 míst, kde je možno elektrozařízení zanechat. Každý tak může bez problémů třídit. Záleží jen na nás, jaké životní prostředí zanecháme našim dětem.“
 
PTEJTE SE NA VŠE, CO VÁS ZAJÍMÁ

Klepněte pro větší obrázekRadí Jan Vrba, jednatel neziskové společnosti ASEKOL, která organizuje sběr a recyklaci vysloužilých elektrozařízení.
 
 
Své dotazy vkládejte přímo do diskuze pod článkem. Pro přidání příspěvku není nutná registrace. 
 
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články