Vyčítáte si, že nekojíte?

Tak s tím rychle přestaňte. Miminko vás potřebuje mít v pohodě. Pak bude šťastné a bude vás milovat, i když mu místo prsu nabídnete lahvičku.
Vyčítáte si, že nekojíte?
Kdo hází mámy, které nekojí, do jednoho pytle s matkami krkavčími, je přinejmenším hlupák. Samotné mateřské mléko totiž ještě nedělá šťastného, milujícího a úspěšného člověka. Stejně jako později odvrženým, nemilovaným či ponižovaným dětem je houby platné, že je kdysi matka kojila.

Klidně lahvičkujte
Nejen vy, ale spousta novopečených maminek touží zvládat svou ostře sledovanou roli co nejlépe. Pro to, aby miminko výborně prospívalo, i pro svůj dobrý pocit. Ale není divu, že se hned nedaří všechno tak, jak je psáno v knihách, jak se to povedlo kamarádkám, nebo dokonce tchyni. Vždyť nanečisto jste maminkování nezkoušela, v žádné generálce jste neměla šanci poznat obtížná místa a nacvičit jejich řešení. Rozhodně nejste sama, kdo pro zdárné kojení dělá psí kusy, a přesto ne a ne drobečka nasytit. A nejste ani jediná, kdo po probrečených dnech a nocích nakonec sáhne po lahvičce s náhradním mlékem. Pokud je mimčo spokojené a přibývá, jak má, máte i vy jistě větší chuť mu ukazovat, že na světě je hezky.
 
Jste pohodlná?
Nenechte si srážet mateřské sebevědomí. Nařčení, že nekojíte z pohodlnosti se totiž naprosto míjí s logikou a dokazuje, že onen „soudce“ ví o krmení kojence pramálo. Není přece nic pohodlnějšího, než jednoduše odkrýt prso a dát kdykoli a kdekoli malému hladovci najíst. S mytím a sterilizací lahviček i saviček, převařováním vody a mícháním sušeného mléka je samozřejmě mnohem víc práce.
 
Klepněte pro větší obrázek 

Vaše tělo, vaše dítě
I kdybyste se sama rozhodla kojení vzdát, aniž byste to vůbec zkusila, je to jen vaše rozhodnutí a nikdo nemá právo vás kritizovat nebo nutit. Jen je třeba, abyste na misku vah nezapomněla přidat fakt, že mateřské mléko je opravdu pro vaše dítě to nejlepší, mimo jiné proto, že je přírodní, že je z vás, a tím pádem dítěti nejbližší. A že každá kapka, zvláště v prvních dnech po narození, jde miminku k duhu, protože mu pomáhá budovat obranyschopnost jeho tělíčka.

Ale ani umělá výživa není jen kalorická, a mateřské mléko zastoupí téměř plnohodnotně. Pokud k lahvičce přidáte i pořádnou dávku tělesného kontaktu – budete krmit třeba nahá nebo v rozhalence, aby miminko cítilo vaši vůni, dotýkalo se pokožky, aby mělo i možnost olíznout prsa a bradavku, zkrátka, aby i „umělé“ krmení bylo vaším intimním obřadem, můžete si být jistá, že drobeček strádat nebude. 
 
Chytrý dudlík
Aktivní sání miminka má velký význam i pro trénink obličejových svalů, potažmo pro jemnou motoriku a i vývoj řeči. I tento argument mluví pro kojení, ale i vývoj saviček jde dopředu a výrobci se snaží maminkám, které nekojí, pomoci. Důkazem je například silikonový protikolikový dudlík Farlin, ze kterého dítě saje stejným způsobem jako z prsu, protože se savička natahuje a přizpůsobuje se rytmu jeho sání. K tomu přispívá i malý průtok mléka – 1 kapka za 2 sekundy, které nutí miminko sát aktivně. Třetím důležitým vylepšením je prodloužený tzv. protikolikový ventil, který dudlík během sání odvzdušňuje a umožňuje plynulé sání tekutiny, čímž působí proti nadýmání. K dalším vychytávkám patří speciální výstupky na savičce, které zabraňují tvorbě mléčného povlaku na jazyku. Pro všechny tyto výhody je vhodný při kombinaci kojení a krmení z lahve, k alternativnímu krmení odsátým mlékem pro kojence od 2 týdnů i pro nekojené děti od narození. www.farlin.cz. 
 
Text: Hanka Bělohlávková
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články