Výchova před třiceti lety a výchova dnes

Černobílý pohled může klamat. Jsou opravdu dnešní matky lepší než ty jejich? 
Výchova před třiceti lety a výchova dnes

Z generačních střetů dnešní maminky vyplouvají jako ty, které opovrhují starými praktikami typu med na dudlík a chodítko. Co všechno se změnilo od doby, kdy současným matkám teklo mléko po bradě?

Od nekojeného kojence ke kojenému batoleti.
No, přesněji řečeno, častěji tekl po bradě sunar. Kojilo se běžně jen pár týdnů, s technikou kojení matkám v porodnici nikdo neporadil, propagovaly se tříhodinové intervaly, a tak není divu, že kojení končilo nezdarem. Dnes kojíme dlouhá léta, kdykoli a kdekoli. Do etického profilu matky se započítává, jak dlouho oddaně kojí. Kdo nekojí nebo z nejrůznějších důvodů ukončí kojení do půlroku, platí za horší matku. Nezavání to despotismem? 

Od miminka na nočníku k batoleti s plenami.
Někdy dokonce k předškolákovi s plenami. Víme, že my jsme vysedávali na nočníku už v půlroce. Běžné bylo uvazování mrňouska k postýlce, kdo nebyl v roce bez plen, mohl si napsat na čelo „opožděný“. A co my dnes? Máme problém odplenovat děti před nástupem do školky. Jednorázové pleny, dokonalé přebalovací pulty, vlhčené ubrousky nám poskytují veškerý komfort, tak proč se hnát do změny, že? Taky máte pocit, že by to chtělo něco mezi oběma extrémy?

Od facky k vyjednávání s dítětem-partnerem.
Asi všichni si pamatujeme, že sem tam nějaké plácnutí přes zadek nebo facka přes tvář patřily k běžným praktikám. Současní mladí rodiče se nad autoritativními metodami pohoršují a prosazují demokratický model výchovy. Facky vystřídalo vyjednávání, vysvětlování, smlouvání. Dnes se rodič s každým výchovným rozhodnutím piplá a ohlíží se na názory malinkého dítka, které se chudák nestačí divit, jakou efektivní zbraní jsou jeho vztekání a rozmary. Tzv. kamarádská výchova, kdy dětem servírujeme atraktivní program, luxusní hračky a právo odmalička spoluřídit rodinný život, má jeden háček: děti v něm nefigurují jako děti. Ony totiž potřebují cítit svoje dětství. Potřebují cítit, že dospělý zastřešuje rodinu svými láskyplnými křídly a ony se mohou šťastně tetelit v rámci mantinelů, které rodič jasně stanovuje.

Dokonalé mateřství?
Dnes máme k dispozici milion vychytávek: od speciálních podprsenek pro kojící matky přes ohřívače, sterilizátory a držátka všeho možného až k lehátkům, houpadlům apod. A podléháme dojmu, že zjednodušený život rovná se dokonalý život. Abychom jednoznačně aspirovaly na ty nej-matky, musíme v záplavě vychytávek a informací objevit sílu vlastní mateřské intuice. Musíme si v lavině aktivit umět s prckem jen tak povídat. A v džungli našich ambicí a potřeby úspěchu svoje děti „obyčejně“ milovat.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články