Vybavte správně svého prvňáčka

Co kdybyste zářijovou nákupní klasiku obohatili a kromě sešitů, obalů a pravítek dopřáli svému školákovi něco nejen užitečného, ale i zajímavého?
Vybavte správně svého prvňáčka
Máte doma prvňáčka, a tak mu chcete významný životní krok, jakým nepochybně nástup do školy je, co nejvíc zpříjemnit... Všichni se na první školní den moc těšíte a připravujete a rádi byste malému školákovi koupili to nejlepší a nejkrásnější vybavení. Ale požadavky na vybavení se na každé škole trochu liší, proto bude lepší počkat, až dostanete podrobný seznam od paní učitelky. Zaměřte se na základní výbavu – aktovku, penál, přezůvky, sáček na přezůvky a cvičební úbor. Důležité však je přeměnit část dětského pokoje na pracovní kout.
 
Aktovka, nebo batoh?
První tři roky ve škole by mělo dítě používat aktovku, která má na formování páteře příznivější vliv než batoh. Volte vždy kvalitní výrobek, jehož cena je samozřejmě výrazně vyšší než ceny aktovek prodávaných například v tržnici, ale splňuje určitá bezpečnostní kritéria. A rozhodně je aktovka přehlednější.
 
Penál
Velké třípatrové penály s atraktivním motivem a kompletní výbavou ke koupi přímo vybízejí. Ale pro prvňáčka jsou nejen zbytečně těžké a odvádějí pozornost při vyučování, ale navíc ho zatěžuje neustále dávat pozor na tolik věcí. Pokud koupíte prázdný penál a psací potřeby do něj budete dokupovat, vyjde vás to zřejmě dráž. Ale na druhou stranu u naplněného penálu výrobcem je nutné prověřit kvalitu vybavení.
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Přezůvky
Je nutné si uvědomit, že dítě v nich stráví denně několik hodin včetně pobíhání po chodbách a přesunů do jídelny. Je tedy opět nutné vybrat kvalitní a zdravotně nezávadné přezůvky. Na prvním stupni školy nejsou vhodné tzv. nazouváky nebo jakékoliv boty, které mohou lehce sklouznout, neboť hrozí nebezpečí úrazu.
 
Sáček na přezůvky
Většina výrobců nabízí mnoho doplňků ve stejném designu jako aktovka. Nespornou výhodou je, že si školák pak bez problémů svoje věci pozná, nevýhodou je vyšší cena takových setů.
 
Cvičební úbor
Na tělocvik děti potřebují tričko s krátkým rukávem a kraťasy a pro chladnější měsíce teplákovou soupravu. Při pohybu venku stačí běžná sportovní obuv, ale do tělocvičny je nutné zakoupit sálovou obuv s bílou nebo jinou podrážkou, která nezanechává stopy. Vše je uloženo v látkovém pytli a musí být podepsané.
 
První den
První den musíte především svému prvňáčkovi dodat odvahu a určitě ho potěší i kornout dobrot, který jsme dříve vídali jen v zahraničních filmech...
 
Správná aktovka
1. Měla by být co nejlehčí. Uvědomte si hmotnost svého dítěte a zátěž, kterou bude denně nosit. Může se stát, že po naplnění aktovky prvňáček nosí na zádech až čtvrtinu své hmotnosti. To může mít negativní vliv na vývoj páteře a klenby nohy.
 
2. Nezbytná jsou anatomicky tvarovaná a vyztužená záda.
 
Klepněte pro větší obrázek3. Popruhy by měly být vyztužené, dostatečně široké a dlouhé. Nesmí se dotýkat krku a musí být výškově nastavitelné. Vnitřek popruhu by měl být opatřen protiskluzovou úpravou.
 
4. Ucho pevné a vypolstrované. Nemělo by chybět poutko na zavěšení a jmenovka.
 
5. Uvnitř ani vně aktovky nesmějí být žádné ostré hrany. Kovové části by měly být upraveny tak, aby nedocházelo k jejich odlupování.
 
6. Povrch voděodolný a omyvatelný. Z důvodů údržby je ideální, pokud je možné tašku vyprat.
 
7. Pevné dno s plastovými hranami.
 
8. Výrazné bezpečnostní prvky na přední i boční části.
 
9. Musí se líbit budoucímu školákovi, jinak ji nebude chtít nosit.
 
Učební pomůcky
Speciální učební pomůcky v zábavném převleku jsou šité na míru těm, kterým učení nejde zrovna hladce, ale nadchnou i premianty. Věřili byste, že poznávání shodných a odlišných detailů na obrázcích, rozeznávání zvuků ulice od těch v přírodě, výroba papírového draka od začátku až do konce i kreslení proslulého „čuníka jedním tahem“ zlepšuje výsledky ve škole? Takové „hrátky“ totiž pomohou posílit zrakové a sluchové vnímání, uvolnit i cíleně vést ruku a taky vnímat posloupnost a logiku.
 
Chcete-li se o tom přesvědčit, můžete podobné zábavné pomocníky vyrobit sami (obměn vás napadne jistě spousta), nebo si ušetřit čas a sáhnout po těch, které už vymysleli speciální pedagogové a vyzkoušely děti, jimž se takovéhle „učení navíc“ osvědčilo. Některé z těchto důmyslných pomůcek dostanete v knihkupectví nebo v papírnictví. Mnohem větší výběr je však k mání v DYS-centru Praha o. s., kde vám i poradí, které nejlépe „zabírají“ na konkrétní problémy a poruchy učení a nejvíce pomohou právě vašemu školáčkovi. Zabaví však celou rodinu včetně mrňat a předškoláků a navíc s vašimi dětmi „porostou“. Tady je několik nejžhavějších tipů. (Ceny odpovídají těm z internetového obchodu Dys-centra Praha o. s. – www.dyscentrum.org).
 
Klepněte pro větší obrázekAby ruka nebolela
Když prsty drží špatně tužku nebo pero, psaní jde špatně a bolí. Úchop je křečovitý, prsty kloužou k hrotu a tvoří se na nich mozoly, ruka moc tlačí a brzy se unaví. Tomu všemu zabrání jednoduché nástavce na tužky (podle funkce od 21 do 88 Kč) a tvarovaná pera s masážními ploškami (od 170 Kč). Jejich tvůrci mysleli jak na praváky, tak na leváky. Novinkou mezi psacími potřebami jsou fixy se zasouvacími hroty, které „hlídají“, aby děti při psaní moc netlačily na papír (224 Kč). Barevná koule uvolňuje úchop ruky a hodí se i pro prťata, která ještě neumějí držet tužku (125 Kč).
 
Pomocník pro správné čtení
Dobře vnímat zrakem je jedním z předpokladů úspěšného zvládnutí čtení a psaní písmen i číslic. Soubor Zrakové vnímání – Optická diferenciace autorky Mgr. Jiřiny Bednářové obsahuje pracovní listy s úkoly pro rozlišování obrázků, fixaci písmen a postřehování slabik a rozvíjí také koncentraci pozornosti a prostorovou orientaci (99 Kč / 1 díl). Pracovní listy Jedním tahem, tzv. jednotažky zase rozvíjejí dovednosti potřebné pro psaní a kreslení a posilují souhru oka a ruky. (119 Kč)
 
Kam zamířit?
Nemáte-li blízko do Prahy, do Mostu, Frýdku Místku, Šumperku, Teplic, Žďáru nad Sázavou nebo do Slaného, kde všude Dys-centra Praha o. s. najdete, můžete všechny potřebné informace získat telefonicky z pražského centra (233 370 262, 603 399 889) nebo e-mailem (dyscentrum@dyscentrum.org). I když je kontaktní doba od pondělí do pátku mezi 8. a 15. hodinou, není prý problém domluvit si schůzku i na jindy. Tamní odborníci jsou také připraveni proškolit vás v metodách, jak dětem pomoci zvládnout školu bez problémů.
 
Ohmatej a pamatuj
Nejlépe si všechno zapamatujeme, když to, co vidíme, můžeme ohmatat a doprovodit slovním komentářem a připojit jemný motorický pohyb. To jde výborně třeba s Logicem – rámečkem s pohyblivými barevnými knoflíky a kartami zaměřenými na logiku, posloupnost, jazykový cit, matematiku, angličtinu nebo gramatické jevy. (220 Kč / rámeček a 196 Kč / soubor karet). Oblíbenou obměnou jsou leporela s tkaničkou zvané Motanice. Kromě logického uvažování cvičí motoriku ruky. (různá témata a věkové kategorie, 75 Kč)
 
Tajemství zvuků
Ťuknete-li dvěma kamínky o sebe, uslyšíte jiný zvuk než při klepnutí dvěma dřívky. Sluchové rozlišování, sluchovou paměť a sluchové vnímání lze procvičovat a rozvíjet při vyprávění nebo imitaci různých zvuků. Ale pro změnu to můžete zkusit s CD-ROM Naslouchej a hraj si (495 Kč). Prima dárkem může být i CD-ROM Hry pro rozvoj myšlení a řeči, Matematika atd. (495 Kč).

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články