Vsugerujte si: Těhotenství je radost!

Chápeme, že když ráno – zelená jak sedma – pádíte do koupelny, ten pocit nemáte. I proto si opakujte: „Právě se podílím na zázraku!“
Vsugerujte si: Těhotenství je radost!
Ať už jde o pečlivě naplánovanou a řízenou akci či spíš nečekané nadělení, máte si ho za jedny peníze užívat.
 
Dopřejte si:
 
Radost z jídla
Pravda, dietologové zvedají varovný prstík, abyste si alibisticky neříkala, že jíte za dva, protože pak se do porodnice odkutálíte. Jenže kdy jindy než teď si můžete dopřát všelijaké stravovací úlety a váhu zastrčit pod skříň? Ty superúzké džíny stejně za chvíli neobléknete, aniž byste za to mohla. Takže přestaňte odměřovat čokoládu na čtverečky a nechte ji rozplynout na jazyku. A klidně si ji dejte s kečupem, jestli vám to momentálně tak chutná. Okolí si nechá trapné komentáře určitě pro sebe, když jste teď „ta těhotná“.
 
Klepněte pro větší obrázekRadost z jedinečnosti
Bývalá ředitelka Českého rozhlasu 1 Barbora Tachecí v jednom z rozhovorů pro noviny prohlásila: „Rodit děti může každý, kdo je zdravý. To nevyžaduje žádné zvláštní úsilí, žádnou přidanou hodnotu. Počnete dítě během docela příjemného procesu a s trochou nepříjemností ho porodíte. To nepokládám za zásluhu, to je lidská přirozenost.“ Můžeme  a nemusíme s ní souhlasit. Každopádně v zaměstnání jsme kdykoliv nahraditelné a vyměnitelné! Jako maminky ale budeme hrát v životě dítěte hlavní roli NAVŽDY!
 
Radost z nakupování
Máte jedinečnou šanci si pořídit něco nového do šatníku, aniž byste to musela omlouvat před svým svědomím nebo partnerem. Vy si „něco na sebe“ prostě koupit MUSÍTE. To, co máte ve skříni, vám totiž už dlouho nebude. A když ano, tak vám stejně zkušenější matky-praktičky řeknou, že z toho, co si koupily na sebe za bezdětna, žily po celou mateřskou!
 
Radost z vlastního těla
Pod tlakem anorektických modelek, které na nás číhají na obálkách časopisů, to není vždycky snadné. Takže teď jim to natřete a milujte každé své kilo navíc. Je totiž krásné! Odráží nový život.
 
Radost ze sexu
„Mnoha ženám v těhotenství stoupne libido. Pokud nemají zdravotní komplikace, neexistuje jediný důvod, proč si zvýšenou chuť na sex pořádně neužít,“ říká gynekoložka Pavla Nováková z FN Nemocnice Královské Vinohrady. Milovat se tak můžete kdykoli a beze strachu, že jste si zapomněla zobnout antikoncepční pilulku. Tu už brát nemusíte, jste v tom a šťastné!
Nebo ne?
„Na druhé straně ale existují těhotné, které sex bavit prostě přestane. Není to žádný velký problém, způsobují to prostě hormony a chuť „na to“ se jednou vrátí. Do té doby by se ale ženy neměly přemáhat ani kvůli partnerovi. Ten milující to jistě pochopí,“ dodává MUDr. Nováková. A my jen dodáváme, že kdyby nechtěl, jistě mu to nějak vysvětlíte.
 
Klepněte pro větší obrázekRadost z nového života
Kromě toho, který se ve vás rodí, se můžete radovat i z vlastního. Nabral nový směr a vy máte devět měsíců si na tu jízdu zvyknout. Podle slov psycholožky Marty Boučkové je totiž těhotenství jedinečnou dobou na všechny vesměs pozitivní změny v životě. „Je to období, kdy si ženy uvědomí, že nic už nebude jako předtím. Že do života zasáhne velká změna. Psychika se mění a ubírá jiným směrem. Nastávající matky cítí své miminko, už se nezaměřují jen na sebe. Jsou náhle silnější a mají čas rozmyslet si svůj další život. Lépe se vyrovnají se všemi změnami, jako třeba přerušení kariéry. Na rozdíl od mužů, kteří žádnou dobu na adaptaci vlastně nemají a šoku v podobě miminka jsou vystaveni až po jeho narození.“
 
Jak jsem si užila těhotenství já aneb Zpověď autorky článku Zuzany Aidomoan
Mé první těhotenství bylo…mno…tak trochu neplánované. Neplánované, ale zároveň šťastné. Sice jsem ho první polovinu tajila jak v práci, tak před rodinou (kromě nadšeného otce dítěte samozřejmě), ale jinak jsem si ho „užívala“. Každé ráno, v poledne i večer mi bylo špatně, únava mě doslova přikovala k posteli a znatelně jsem hubla, což ovšem vyvolalo nadšené reakce, neboť v „normálu“ jsem tak trochu „dáma při těle“. Ke konci těhotenství jsem pro změnu nespala vůbec a porod byl takový, jaký byl - hrozný. Ale korunovaný zdravou a nádhernou holčičkou.
 
Mé druhé těhotenství bylo… zase neplánované. Přišlo dost brzy po tom prvním a bylo stejné. Akorát ta únava byla znásobená péčí o miminko a váha v té době bohužel dolů tak výrazně nešla (hlavně díky višním v čokoládě, které mne udržovaly v chodu). Porod byl ale rychlovka a roční dceři jsem domů přinesla úžasného bratříčka. Byla naštvaná…
 
A jak mi tak děti rostou před očima, říkám si, že těhotenství bylo vlastně fajn. Kdybych mohla, tak bych si ho pořádně užila. Protože už vím, jak na to. Že bych to tedy zkusila potřetí?
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články