Maminka.czBatole

Vstává vaše dítě brzy? Máme pro vás 7 tipů, jak si prodloužit spánek

Martina Machová 11.  11.  2016
Máme pro vás 7 tipů, jak zařídit, aby miminko či batole, které ráno brzy vstává a burcuje celou rodinu, vydrželo ještě v postýlce a rodičům dopřálo chvilku lenošení navíc.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Je tma tmoucí, ještě ani nezpívají ptáci a domů se vracejí poslední výmluvně se potácející postavičky po prohýřené noci. Ostatně i vy si mlhavě vybavujte, že jste se kdysi nočního života také zúčastňovala, jenže poněkud jak, než nyní.

Když se zadíváte oknem do potemnělého města, je vaše okno široko daleko jedno z mála, které už svítí, ba co víc! Jste jedna z mála domácností, kde to okolo páté hodiny ranní „žije“ tak, jako v jiných domácnostech před polednem. 

Známe nejoblíbenější dětská jména v lednu 2016. Která to jsou?

Ach, jak ráda byste si občas přispala! Zvláště nyní, když je k tomu i díky přesunu času tak skvělá příležitost. Klidně byste se skromně spokojila jen s víkendovým šlofíčkem, jenže vaše mrně má úplně jiný názor – spánek je nuda! Proto pro vás máme několik tipů, jak si ranní spánek nebo alespoň lenošení o pár desítek minut prodloužit.

7 tipů, jak si s dětmi prodloužit ranní spánek

  • Vezměte ho prostě k sobě do postele. Na mnohá robátka má teplé rodičovské hnízdečko takřka magický účinek a jsou ochotná si ještě chvíli pospat, nebo si alespoň v blízkosti dřímajících rodičů ještě chvíli lebedit.
  • Pokud to jde, posuňte večerní ukládání, a tedy i celý denní režim. V některých případech to po čase může skutečně „zabrat“.
  • Některé děti se brzy ráno budí hlady, a tak se můžete pokusit po konzumaci ranní porce mléka pokračovat ve spánku. Hladová batolata může na chvíli uspokojit například i miska piškotů poblíž postýlky apod.
  • Nechte dítěti u postýlky hračky, ideálně takové, které nemá k dispozici přes den. Některé děti se umí již v útlém věku na chvíli velmi dobře zabavit samy, tedy v případě, že jim k tomu poskytnete prostor a klid.
  • S předcházejícím bodem souvisí i to, že obvykle není třeba vrhat se k postýlce ihned, jakmile uslyšíte první žvatlání či kňourání. „Dopřejte mu čas, aby se naučilo hrát si samo a trochu splnění svých snů oddálit.“ radí kupříkladu populární psycholožka a autorka knih o výchově Anne Bacus.
  • Pokud nezabírají hračky, na které musí mít dítě v pokojíku alespoň nějaké denní světlo (propustné závěsy), můžete vyzkoušet opačnou variantu (nepropustné závěsy či žaluzie). Některé děti světlo probouzí a vhodné závěsy jim mohou pomoci spánek prodloužit, zvlášť jeli v domě kromě přítmí i klid a ticho.
  • Buďte „zlá“ a vytvořte alespoň jeden den v týdnu nový rodinný zvyk, kdy přenecháte péči o malé výtržníky tomu, koho mají zapsaného jako druhého rodiče v rodném listě. Jednoduše nevylezte z postele a hotovo! Taťka si obvykle zapne televizi a bude (na rozdíl od vás) se zarputilým nespavcem na klíně spokojeně klimbat dál.

Pokud vás malý rošťák i přes veškerou snahu prostě nenechá přispat, choďte s ním, a klidně i s manželem, spát o víkendech po obědě. Můžete tak vytvořit hezký rodinný rituál, který vám vydrží mnoho let (a po kterém se vám bude jednou opravdu stýskat).

A hlavně, berte vše pokud možno s nadhledem a humorem, však se vaše ratolesti dospí v pubertě! Ono vytáhnout z postele třináctiletého čahouna, bývá mnohdy větší výzva než uspat půlroční mimino.

Jak naučit dítě spát celou noc  

Pro spánek miminka by tatínek i do postýlky skočil

 

Témata: Děti, Batole, Miminko, Spánek, Půlroční mimino, Tip, Brzy, Mlha, CAH, Taťka, Miška, Róba, Jak, Denní režim, Kňourání, Magický účinek, Hnízdečko, Vaš, Denní světlo, Anne Bacus, Vaše dítě, SPA, Rodinný zvyk, Malý rošťák