Všechno o ambulantní sterilizaci

Ambulantní sterilizace šetří čas i peníze, přesto ji v České republice dosud podstoupily pouze desítky žen. Ve srovnání s klasickým sterilizačním zákrokem prováděným v nemocnicích se jedná o mizivé procento. Ambulantní sterilizace je přitom mnohem šetrnější, nevyžaduje narkózu ani hospitalizaci a v zahraničí je vyhledávanou formou trvalé nehormonální antikoncepce.
Všechno o ambulantní sterilizaci

Zákrok je prováděn vaginálně bez hospitalizace a narkózy. Po 20 minutách odchází pacientka domů, nepotřebuje pracovní neschopnost ani speciální pooperační režim. „Zákrok je téměř bezbolestný. Pomocí hysteroskopu vaginálně zavedeme do vejcovodů speciální spirálky Essure, díky nimž vejcovody zarostou vlastní tkání, a přirozeně tak vytvoří trvalou bariéru chránící před otěhotněním," vysvětluje MUDr. Martin Charvát z pražské Gynery. Spirálky jsou vyrobeny ze směsi titanu a niklu a váží necelý 1 gram.

V nemocnicích postaru

Lékařů, kteří ambulantní sterilizaci svým pacientkám nabízejí, je u nás zatím málo. V České republice přitom sterilizaci podstoupí ročně na 4000 žen. Zejména v nemocnicích stále upřednostňují zákrok klasickým způsobem, s narkózou a několikadenní hospitalizací. „Můj gynekolog mi sterilizaci sám doporučil. Jako epileptička mám totiž na výběr pouze tělísko nebo sterilizaci. Ambulantně však jejich nemocnice zákrok neprovádí. Jak mi vysvětlil, není to pro ně ekonomicky výhodné. Já se ale bojím anestezie a hospitalizaci si nemůžu dovolit. Jsem sama se dvěma dětmi," popisuje svou zkušenost 39letá Markéta.

Rychle a šetrně

Metoda Essure je velmi šetrná k organismu, a tak ji mohou využívat i pacientky, pro něž je jiná antikoncepce nevhodná. Hodí se i pro ženy, které se obávají negativních účinků hormonální antikoncepce, jež může ovlivnit i pravidelnost cyklu, intenzitu menstruace nebo způsobit přírůstek hmotnosti. Sterilizaci doporučují lékaři také ženám, v jejichž anamnéze či rodinném zatížení se vyskytují cévní onemocnění, trombózy, plicní embolie nebo poruchy srážlivosti krve. Na rozdíl od nitroděložních tělísek navíc odpadá také riziko zánětů. Podle doktora Charváta již dnes sterilizace skutečně do nemocnic nepatří. „Až na výjimečné případy by měla být prováděna ambulantně, pro organismus je to nesrovnatelně menší zátěž," vysvětluje gynekolog.

Kolik to stojí

Protože se jedná o novinku, stále probíhají jednání s pojišťovnami o možných formách finanční spoluúčasti. Pacientku tak v současné době zákrok včetně spirálek vyjde na 25 000 korun, antikoncepci má však vyřešenou trvale. Za klasický zákrok bez uvedení zdravotních indikací zaplatí pacientky od 10 000 do 22 000 Kč. Pro představu uvádíme ceny v některých nemocnicích:

– Fakultní nemocnice Brno: 16 000 Kč

– Klaudiánova nemocnice Mladá Boleslav: 20 000 Kč

– Nemocnice Na Bulovce, Praha: 15 000 Kč

– FN Motol, Praha: 17 207 Kč

Už žádné komise

Až do loňského roku bylo nutné, aby žena, pokud se rozhodla pro sterilizaci, splňovala určitá zákonná kritéria – věk nad čtyřicet let či přesně stanovený počet dětí. Nový zákon, který vstoupil v platnost v dubnu 2012, však tato pravidla ruší, a žena se nyní může pro sterilizaci rozhodnout sama. Protože je zákrok nevratný, předchází mu samozřejmě písemná žádost, povinná konzultace s lékařem a také 14denní doba na rozmyšlenou.

Více informací najdete na www.gynera.cz nebo www.ambulantni-sterilizace.cz.

Náš odborník:

Gynekolog MUDr. Martin Charvát je vedoucím lékařem zdravotnického zařízení Gynera, které poskytuje komplexní prenatální a gynekologickou péči. Je specialistou na ambulantní hysteroskopii, na svém kontě má již více než 1500 úspěšných hysteroskopických výkonů. V únoru 2013 začíná jako první v Praze (a druhý v ČR) provádět sterilizaci ESSURE v ambulantním režimu. MUDr. Martin Charvát studoval a získával zkušenosti nejen v ČR, ale také v Nizozemsku, Německu, Francii či Kanadě. Kromě lékařské praxe se již přes 20 let věnuje i publikační a přednáškové činnosti doma i v zahraničí. Je rovněž členem České gynekologicko-porodnické společnosti, European Society for Gynecological Endoscopy a American Association of Gynecologic Laparoscopists.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články