Vše, co jste chtěli vědět o cestování letadlem s dětmi

Každé dítě létání prožívá odlišně, a dokonce i jednotlivé cesty zvládá pokaždé jinak. V pohodě musejí být ale hlavně rodiče. Šťastný rodič = šťastné dítě. Inspirujte se tipy, jak létání zvládnout s úsměvem!

1. Zkraťte si čekání na letišti

Využijte přednostního nebo urychleného check-inu - například díky speciální přepážce pro rodiny s dětmi, kterou nabízí Emirates v Dubaji. Check-in lez provést rovněž až 48 hodin předem online a zavazadla v Dubaji odbavit 24 hodin před odletem. Na letišti si od aerolinky můžete zapůjčit i bezplatný kočárek.

2. Vhodně a pohodlně se usaďte

Batole si můžete buď posadit na klín, nebo mu zarezervovat sedadlo (pro starší 12 měsíců) a dokonce si i přinést svou autosedačku. Vyberte vhodná sedadla – ideálně ty u uličky nebo v blízkosti přepážky, kde je více prostoru a dítě si může hrát na podlaze. Aerolinka Emirates nabízejí i přebalovací pulty nebo kojeneckou sadu s praktickým vybavením, jako jsou dětské pleny, bryndáčky a ubrousky.

Klepněte pro větší obrázek

3. Připravte se na vzlétnutí a přistání

Batolata nezvládají tak rychle vyrovnat tlak v uších, který vzniká při přistání a vzlétnutí. Dejte v jejich průběhu proto dětem raději něco malého k zakousnutí nebo pití, případně bonbon či žvýkačku.

4. Zabavte děti na palubě

Poté, co vyprchá počáteční nadšení, je třeba rychle děti zabavit. Mějte pár hraček připraveno v tašce na klíně a dětem je „dávkujte“ jednu po druhé.  Osvědčeným trikem je darovat jim zcela nové hračky v obalu. Letecké společnosti nabízejí kromě plyšových hraček a pracovních sešitů celou řadu palubní zábavy. Mezi 40 dětskými kanály digitálního systému „ice“ na palubě Emirates nechybí oblíbené pohádky od Disney nebo Marvelu a nejnovější televizní pořady a kreslené seriály. Starší děti si mohou zahrát i některou ze 100 her.

Klepněte pro větší obrázek

5. Uspokojte základní potřeby

Nezapomeňte zkontrolovat, zda se dětské pokrmy nemusejí objednávat předem. Pokud má vaše dítě speciální dietu, uveďte to při rezervaci, a na palubě mu bude servírováno vyhovující jídlo (např. u Emirates). Pokrmy pro batolata můžete vybrat z nabízených dětských menu, nebo vám posádka Emirates ohřeje vaši vlastní stravu. S touto aerolinkou navíc nebudete svazováni žádnými omezeními co do množství tekutin pro dítě. Rodiče mohou mléko či vodu zabalit do příručního zavazadla. Využít lze i velkorysého váhového bonusu 10 kilogramů navíc u odbaveného zavazadla a 5 kilogramů u tašek s plenkami.

Klepněte pro větší obrázek

Důkladně promyslete časy odletů a přistání, abyste dětem zajistili co nejpříjemnější spánkový režim. Emirates nabízí příležitost využít na palubách svých letadel dětskou postýlku pro batolata, kterou lze připevnit k přepážce letadla. Počet postýlek je ale omezený, takže si ji nezapomeňte objednat při rezervaci letenek.

Šťastnou cestu!

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články