Vrať se mi mé staré dobré (nebolavé) tělo!

I když tomu první noc po „ zázraku“ nebudete věřit, tělo se ze všeho vzpamatuje a za čas skutečně začnete opět jezdit na kole...
Vrať se mi mé staré dobré (nebolavé) tělo!
Nevím jak vy, ale od chvíle, kdy jsem se poprvé stala matkou, ve mně většina filmových porodů vyvolává veselí. Nejde o samotnou akci, ale fakt, že se filmová hrdinka hned „po tom“ většinou jakoby nic, posadí. Někdy na tvrdou dřevěnou židli a žádá-li si to sadistický scénárista, vleze dokonce i na koně!
 
Živě si vzpomínám, že jsem první noc po porodu nevěděla, jakou polohu zaujmout, abych se příliš nedotýkala míst, která propustila mé dítě na svobodu. A ani ostatní spolumatky na pokoji toho ze stejných důvodů mnoho nenaspaly. Sezení na židli (a vlastně na čemkoliv) bychom nejspíš doprovázely hlasitým bolestným vytím a nikoliv fotogenickými pohledy do kamery.

CO SE DĚJE PO PORODU
 
Krvácení, neboli očistky
První tři až čtyři dny po porodu čerstvá maminka krvácí. Nejde pochopitelně o menstruaci. S krví z vás odchází zbytky děložní sliznice. Lékaři vám doporučí používat a každou hodinu (pokud zrovna nespíte) silné, nelépe obyčejné vatové vložky. Očistě napomáhá, když si několikrát denně místa „tam dole“ pravidelně sprchujete. První den raději jen čistou vlažnou vodou. Později můžete použít i některý hojivý hypoalergenní sprchový gel nebo mýdlo přímo určené k hygieně intimních míst.
 
Pokud máte možnost, choďte pod noční košilí alespoň chvílemi bez kalhotek a „větrejte“. Poraněné místo lépe vysychá, a tím se snižuje pravděpodobnost hnisání. Nutno podotknout, že jste v tuto chvíli velmi náchylná k infekcím. Sex je asi to poslední, na co byste teď měla chuť, lidé jsou ovšem různí. Ale ani masochistka by z těchto infekčních důvodů neměla vyhovět nátlaku partnera.
 
Nástřih
Tento hrozivě znějící (a stejně hrozivě bolestný) chirurgický zákrok, spojený se šitím, provádí lékaři, když je dítě velké a schyluje se k porodu kleštěmi. Nic si nenamlouvejme: Přesně tohle je ten důvod, proč si rodičky, jež tuto slast absolvovaly, čtrnáct dní nemohou sednout a cestou na záchod se kolébají jako kachny s nohama od sebe. Je to opravdu velmi nepříjemné a rána se hojí dlouho. Jediné, co můžete dělat, je ránu větrat, po každé toaletě postižené místo umýt vodou a čekat, až bolest přejde.
 
Vzhledem ke kojení zapomeňte na utišující léky. Pozitivní zpráva je, že bolest opravdu přejde a že nastřihování neabsolvuje každá maminka. Některá se „jen“ maličko natrhne, což je lepší. Pokud chcete natrhávání nebo nástřihu předejít – úplně to asi nejde nikdy – masírujte si hráz už během těhotenství speciálním olejíčkem. Tkáň se změkčí a je pružnější. (Prý)
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Stehy
Ať se při porodu „jen“ potrháte, nebo vás budou nastřihovat, stehy jsou to nejmenší, co vás v dané situaci potká. Stehy mohou chvíli „tahat“, brzy se ale vstřebají, případně samy odejdou spolu s očistky.
 
Otoky
Ještě několik dní po porodu zůstávají rodidla oteklá. Lékaři a sestřičky doporučují sprchovat vlahou vodou a na závěr oteklá místa studenou. Místo si můžete i ledovat. V lékárnách se prodávají speciální sáčky s gelem na ledování, ale využít můžete i starý domácí trik: sáček s mraženou zeleninou, zabalený do čisté, suché pleny.
 
Na závěr tohoto „hororového“ čtení trocha optimismu v boxíku...
 
Proč i ženy, které u porodu skoro zemřely, pořizují dětem další sourozence
Přísahala jste si na porodním sále, že se už nikdy v životě nenecháte do podobné hrůzy zmanipulovat? A za dva roky jste dobrovolně opět „v tom?“, protože ve vzpomínkách vám už první porod nepřijde tak úděsný? Nesouvisí to ani tak s naší ženskou statečností, ale spíše s moudrou přírodou. Ženská těla totiž při porodu vylučují - světe div se - endorfiny. Známe je třeba ze sportu. Teď ovšem tlumí bolest. Další kamarad rodiček je hormon Oxytoxin. Stahuje dělohu a též spouští kojení. Bez těchto dvou hormonů by lidstvo asi vymřelo!
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články