Vonná koupel či masáž

Éterické oleje mohou významně pomáhat během těhotenství, ale i při porodu a zotavování. Je však důležité, aby jejich použití doporučil aromaterapeut, který ví, jaký mají vliv na těhotnou ženu a dítě.
Vonná koupel či masáž
Aromaterapie na relaxaci, povzbuzení a léčbu
Aromaterapie používá éterické oleje, výtažky z rostlin získané nejčastěji destilací vodní párou či lisováním. Éterické oleje jsou 100% koncentráty z rostlin, které je nutné před použitím ředit ve vhodném nosiči, což může být například panenský rostlinný olej pro masáže, hydrofilní olej, med, smetana či sůl z Mrtvého moře pro koupele, tvaroh či kostky ledu na obklady atd…

Snad každá žena podstoupí při porodu velké bolesti, musí vynaložit obrovské úsilí a námahu, prožívá silné emoce. Přesto pak na tyto chvíle vzpomíná s dojetím a uspokojením. Průběh porodu ovlivňuje nejen samotná maminka, ale velkou měrou do něj může pozitivně či negativně zasáhnout prostředí, kde přivádí dítě na svět, zdravotníci a další lidé. Měli by rodičku dokázat v pravou chvíli povzbudit a jindy pomoci relaxovat... Toho lze docílit různými prostředky. V poslední době využívají i zdravotníci přírodní pomocníky. Od pradávna bylo nedílnou součástí porodní péče používání bylinek ve formě nálevů a odvarů i v podobě mastí s vonnými látkami přírodního původu. Možnosti získávání účinných látek z rostlin se od té doby výrazně zdokonalily. Léčebná metoda, kterou dnes nazýváme aromaterapie, má své počátky už v dávných dobách. Aromaterapii lze považovat za podpůrnou léčbu, ale nejde jen o určitou alternativu. Je založena na podrobném prozkoumávání účinku éterických olejů a to hlavně na základě jejich biochemického složení. Přihlíží nejen k fyzickému, ale i emočnímu a duševnímu stavu rodičky. Dnes ji využívají při porodech i porodní asistentky.

První volba
„Éterickými oleji se dají ovlivnit téměř jakékoliv fáze porodního procesu s tím, že jsou tzv. první volbou,“ upozorňuje aromaterapeutka Věra Chvojková, která se specializuje na těhotné a rodící ženy (chvojkova@tiscali.cz), a dodává: „V praxi to znamená, že nastane-li situace, při které je potřeba rodící mamince pomoci, měla by se zvolit nejdříve mírnější forma v podobě přípravků s éterickými oleji, a teprve když nepomůže, mělo by se přistoupit k použití léčiv. Aromaterapii lze kombinovat s klasickou léčbou, je ale třeba hlídat vzájemné působení s léky, aby nedošlo k neřízenému zvýšení účinků léků či naopak k blokaci účinků mezi oběma. Je lepší neaplikovat silice na totéž, na co byl podán lék, ale ovlivňovat tento problém spíš z hlediska obav a emocí. Při léčbě homeopatiky se zase musí dát pozor na použití éterických olejů s obsahem mentolu a kafru (jako je např. máta peprná, eukalyptus či rozmarýn), protože by došlo k vyrušení účinků homeopatik. Ale i ostatní éterické oleje je lepší aplikovat až 20 min po konzumaci homeopatik. Éterické oleje jsou samozřejmě podstatně šetrnější než léčiva, neznamená to však, že je to jen jakési placebo. Účinnost těchto látek není tak razantní jako u léků, což je mnohdy právě ten důvod, proč volíme jejich použití. Tělu je tak dána možnost, aby se nastartovalo na vnější podnět. Éterické oleje navíc při zachování bezpečnostních opatření, jako je dávkování a dodržení případných kontraindikací, nemají nežádoucí vedlejší účinky. Jsou s organizmem ve větší harmonii než synteticky vyrobené léky.“ Aromaterapii je dobré využívat právě tehdy, když je dostatečný časový prostor na to, aby se daly případně nasadit léky.

Příjemně voní
Než se začne s masírováním, měla by si rodící žena ke směsi přivonět. I kdyby měla sebelepší účinky, ale nevoněla by jí příjemně, neměla by se používat - porod by se mohl narušit. Aromaterapeut asistující u porodu zvolí pak raději jinou kombinaci éterických olejů. „Vůně je totiž vnímána prostřednictvím limbického systému v mozku, který se jako jeden z prvních vyvinul již u primitivních tvorů,“ vysvětluje Věra Chvojková a dodává: „Je to část mozku, která není ovlivnitelná vůlí a má vztah k citové a instinktivní části osobnosti. To bylo významné hlavně v dobách, kdy přežití často záviselo na čichových schopnostech jedince. Teprve později se vyvinula mozková kůra, která filtruje příchozí informace a ovlivňuje mimo jiné chuť a zrak. Kdežto vůně mozkovou kůru obchází a dostává se přímo do limbického systému. Tak se stává, že jsme ovlivněni určitou vůní, která v nás okamžitě vyvolá dosavadní zkušenost s ní spojenou. Na základě takového pachového stimulu dochází v mozku k uvolňování endorfinu, serotoninu a noradrenalinu.“ Když je mamince vůně nepříjemná, tak nedojde k vyplavení těchto přirozených látek, které redukují bolest, napomáhají relaxaci a uklidnění a udržují naši bdělost. Masáž s pomocí éterických olejů je výborná při emocionálně náročných stavech a k uvolnění stresu, k nimž porod nepochybně patří. Během porodu lze kombinovat inhalaci silic s léčebným účinkem doteku. Aromaterapeutická koupel zase pomáhá díky relaxačnímu účinku, jenž je spojen se vstřebáváním éterických olejů přes pokožku. Aromaterapie zahrnuje širokou škálu různých metod, které mohou být využívány jak doma, tak v nemocnicích, lázních, salonech apod.

Poslíčci v předstihu
Děloha někdy trénuje na blížící se porod tzv. poslíčky, které ještě nelze považovat za vlastní porodní bolesti. Ty na rozdíl od porodních bolestí nezesilují, hlásí se a trvají nepravidelně. Někdy však mohou přejít do 1. doby porodní, proto je dobré konzultovat s porodníkem.
 
Doporučení: Pocit sebedůvěry a podpory vám v těchto chvílích může dodat éterický olej jasmínu s levandulí, které zároveň připravují dělohu na porod. Z těchto olejů si můžete vytvořit masážní směs, kterou vás může partner lehce masírovat. Jasmín byste však měli používat nejdříve 2 týdny před předpokládaným termínem porodu.

Už je to tady!
Během 1. doby porodní začne děloha pravidelně pracovat, děložní hrdlo se postupně otvírá, až se rozvine v porodní branku. Na konci 1. doby jsou kontrakce nejsilnější, trvají asi minutu a přicházejí v krátkých intervalech. Nucení na tlačení se musí maminka snažit překonat správným dýcháním. Nejlepší je, když se může volně pohybovat, využívat pomůcek.
 
Doporučení: Neodtekla-li ještě plodová voda, je vhodná uklidňující a uvolňující teplá koupel, do níž se přidá 6 až 8 kapek levandule. Ta urychluje porod, aniž by zvyšovala intenzitu stahů. Nevhodná je pro rodičky s nízkým krevním tlakem. Pro ty je vhodnější rozmarýn. Má-li maminka pocit, že jsou kontrakce nesnesitelné, může si do vody přidat heřmánek římský, který snižuje bolestivost a svalové křeče. K pocitu bezpečí a uvolnění přispívají masáže, které může praktikovat partner u porodu. V 1. době porodní může masírovat například oleji levandule, majoránky a černého pepře (hlavně při bolesti zad) či oleji šalvěje muškátové, levandule a kadidla (uvolňují, uklidňují a pomáhají koncentrovat fyzickou a duševní energii). Lze masírovat místa, odkud při porodu vycházejí největší tlak a napětí. To může být bříško, ale i záda či třísla. Velmi vhodná je masáž šíje a chodidel, která je velice uvolňující a navíc se zde nacházejí akupresurní body napomáhající průběhu porodu. Na rozdíl od běžných masáží (tlak se vede směrem k srdci) by měl při porodu tlak směřovat dolů a nejlépe s výdechem. Už samotnou masáží se tak miminku ukazuje cesta ven. Je-li žena připoutána na lůžko, může jí partner aspoň masírovat obličej, ruce, nohy nebo jí hladit vlasy. Některé z olejů lze inhalovat i z kapesníku, což je vhodnější při řešení emočních záležitostí. Na podporu kontrakcí lze použít i teplý obklad na břicho (nahoru i dolů) a nechat asi 5 minut, než vychladne, po 10 až 15 minutách proces opakovat. Žena si ho může masírovat i sama (některé při porodu nesnesou cizí dotek).

Masáž se vyplatí
Když se děložní hrdlo otevře asi na 10 cm, nastane fáze vypuzovací, tedy 2. doba porodní. Děložní stahy přicházejí jeden za druhým. Hlavička postupuje porodními cestami dolů. Porodník se rozhoduje, zda je nutné nastřihnout napnutou hráz, aby nedošlo k jejímu roztržení. Tomu lze v mnoha případech předejít, budete-li hráz zhruba 4 až 6 týdnů před porodem denně masírovat po dobu 2 až 3 minut. Zvýší se tak pružnost jinak ztuhlých svalů a hráz je schopná se při porodu více uvolnit a roztáhnout. Masáž hráze pomáhá i na psychiku, protože si v průběhu každodenní masáže žena uvědomí jakýsi „středobod“. Ženy při porodu často tlačí hlavou, ale tím, že masírovaly hráz, si jsou vědomy „bodu dole“ a mohou se na něj při tlačení soustředit. Navíc se masírovaná hráz v případě natržení snáze hojí. K masáži se hodí éterické oleje levandule a šalvěje muškátové v rostlinném oleji z pšeničných klíčků. Ten obsahuje hodně vitaminu E, přispívajícího k elasticitě tkáně.
 
Doporučení: Na povzbuzení sil a zintenzivnění kontrakcí lze použít směs éterických olejů jasmínu (Používá se v malých dávkách, protože je velmi silný. Považuje se za nejúčinnější silici na podporu kontrakcí a odloučení placenty. Pozor na interakci s léky urychlujícími porod.), kadidla (Posiluje dělohu a děložní stahy, zpomaluje a otevírá dýchání, a tím harmonizuje dýchací proces při porodu. Přerušuje i vazbu na nepříjemné zkušenosti z minulých porodů. Je vhodný při neklidu a strachu.) a muškátové šalvěje (Ulehčuje trauma z dlouhotrvajícího porodu a umocňuje radost z předání nového života. Pomáhá dodávat sebejistotu a sílu. Působí jako významná emoční podpora při úzkosti a neuróze, navozuje euforii a optimismus.). Trvá-li porod příliš dlouho a je náročný, vyzkoušejte směs grepu, geránia a černého pepře. Jde-li naopak o velmi rychlý, tzv. překotný porod, lze aplikovat oleje levandule, kadidla, ylang-ylangu a vetiveru. Všechny směsi éterických olejů musí být zředěny v rostlinném oleji.

Ještě placenta
Při 3. době porodní je vypuzena placenta, která působí při průchodu poraněnými cestami až léčebně. Přiloží-li žena co nejdříve miminko k prsu, začne se vyplavovat více hormonů, které způsobí silnější kontrakce a podpoří odchod placenty a její smršťování.
 
Doporučení: Také porod placenty jde podpořit éterickými oleji, které pomohou jejímu odloučení i vypuzení. Většinou se volí takové, jež zároveň zabraňují vzniku infekce. To je např. jasmín, hřebíček či myrha. Na poranění hráze si maminka může připravit sedací koupel s levandulí, cypřišem, čajovníkem (tea tree) a heřmánkem římským. Tyto oleje lze přidat do neutrálního gelového základu a hráz jimi potírat.

Nabrat opět síly
Ztrátu ženské energie lze doplnit éterickými oleji ylang-ylangu, palmorůžové silice, geránie a růže. Ty je možné přidat do tělového mléka a potírat se denně po koupeli. Na podporu psychického stavu se hodí bergamot. Používá se při podráždění a frustraci. Geránium harmonizuje tělesně, duševně i hormonálně. Kadidlo se hodí při špatné zkušenosti z porodu. Přináší vnitřní klid a trhá nitě se špatným porodem. Vhodný je i jasmín. Dodává odvahu a sílu, posiluje vazbu mezi matkou a dítětem, podporuje tvorbu mléka.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články