Voňavé pečení

Při pečení se pomocník vždycky „šikne“. Proto pečte třeba s Herou, která vám pomůže vyčarovat křehoučké houstičky, mramorovou bublaninu, koláč se špenátem nebo levandulové sušenky.
Voňavé pečení
Slané houstičky
 
Potřebujete:
100 g Hery
500 g hladké mouky
3 žloutky
2 lžičky sušeného droždí
100 ml mléka
1 lžička soli
1 lžička cukru krupice
1 vejce na potření
Na posypání: seznam, lněné semínko, kmín, hrubá sůl
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Postup:
Z droždí, lžičky cukru, části vlažného mléka připravíme kvásek. Heru rozpustíme. Do mísy dáme mouku, kterou dobře promícháme se solí a žloutky, přidáme vykynutý kvásek a zbylé vlažné mléko. Suroviny částečně promícháme a nakonec přidáme vlažnou rozpuštěnou Heru a vypracujeme těsto. Necháme na teplém místě 40 minut kynout, během této doby alespoň dvakrát propracujeme. Po vykynutí z těsta nakrájíme přibližně stejně velké kousky a připravíme z nich malé rohlíčky, houstičky, uzlíčky a další tvary, které nás napadnou. Necháme 15 minut nakynout, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme různými druhy semínek. V elektrické troubě pečeme při 220 °C asi 15minut.
 
DOBA PŘÍPRAVY: 90 minut, pečení 15 minut při 220 °C
 
Mramorová bublanina s rybízem
 
Potřebujete:
400 g višní
100 g Hery
200 g moučkového cukru
360 g hladké mouky
160 g krupicového cukru
6 vajec
1 balíček kypřicího prášku
2 lžíce citronové kůry
2 lžíce kakaa
moučkový cukr na posypání
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Postup:
Heru nakrájíme na malé kousky a utřeme s moučkovým a vanilkovým cukrem. Za stálého tření postupně přidáváme žloutky a třeme, až vznikne hladká pěna. Z bílků a krupicového cukru ušleháme tuhý sníh a smícháme s žloutkovou pěnou. Nakonec lehce vmícháme citronovou kůru a mouku prosetou s kypřicím práškem. Těsto rozdělíme na dvě části a do jedné vmícháme kakao. Pekáček s vyšším okrajem vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Plníme ho střídavě těstem světlým a kakaovým tak, aby se vytvořilo mramorování. Povrch posypeme višněmi obalenými v hrubé mouce. Pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C asi 45 minut. Po upečení necháme na pekáčku krátce vychladnout, pak vyklopíme a nakrájíme na porce. Před podáváním pocukrujeme.
 
DOBA PŘÍPRAVY: 1 hodina
 
Slaný koláč se špenátem, krůtími prsíčky a třešňovými rajčátky

Potřebujete:
TĚSTO:
175 g Hery (3 dílky na obalu)
1 vejce
220 g hladké mouky
2 lžíce studené vody
NÁPLŇ:
1 dl smetany
1 až 2 vejce
100 g listového špenátu, čerstvého nebo mraženého (např. Bonduelle)
100 g uzených krůtích prsíček nebo libové šunky
100 g třešňových rajčátek
 
Klepněte pro větší obrázek , l
 
Postup:
Těsto připravíme dokonalým smícháním všech ingrediencí. Kouli z hotového těsta necháme v chladu 1 hodinu odpočinout. Troubu předehřejeme na 180, horkovzdušnou na 160 °C. Vychladlé těsto rozválíme, naklademe do koláčové formy a předpečeme naslepo (viz recept na celozrnný koláč). Mezitím podusíme na lžíci oleje špenát, zhruba 10 minut. Na předpečené těsto naklademe špenát, krůtí maso, rajčátka a zalijeme směsí smetany a vajec. Pečeme zhruba 40 minut, až koláč dostane zlatavou barvu a ztuhne. 
 
DOBA PŘÍPRAVY: 20 minut, pečení 40 minut, odpočinutí těsta 1 hodina
 
Clafoutis s višněmi

Potřebujete:
500 g višní nebo jiného bobulového ovoce
50 g hladké mouky
50 g škrobu (Maizena)
120 g cukru moučky
50 g Hery (1 dílek na obalu) + kousek na vymazání formy
4 vejce
300 ml kokosového mléka (prodává např. TESCO, Albert nebo obchody se zdravou výživou)
200 ml mléka
1 limetka, chemicky neošetřená (bio, nemusí být)
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Postup:
Troubu předehřejeme na 210°C. Formu vymažeme tukem. Omyjeme limetku a nastrouháme její kůru najemno do formy. Višně odpeckujeme, ale nemusíme, a vysypeme také do formy, kde je zlehka promícháme s limetkovou kůrou. V míse vyšleháme vejce s cukrem a změklou Herou, vpracujeme za stálého míchání mouku a škrob, kokosové mléko a mléko. Když je směs homogenní, nalijeme ji do formy na ovoce s limetkou. Pečeme zhruba 40 minut. Podáváme teplé.
 
Slovo Clafoutis (čti klafutý) je francouzského původu a znamená něco jako bublanina nebo podobný koláč z těsta, které se lije, se sezonním ovocem. Existuje mnoho obměn těst na clafoutis, záleží na příslušném francouzském kraji, a tedy i zvyku – někde s oblibou přidávají tmavý rum, v jiných byste nalezli více kokosového mléka. Jde o velmi jednoduché a nenáročné těsto, které nevyžaduje chlazení a kterým můžete zalít jakékoliv ovoce.
 
DOBA PŘÍPRAVY: 70 minut
 
Tříbarevný koláč s tvarohem

Potřebujete:
1. TĚSTO:
300 g hladké mouky
100 g Hery
50 g moučkového cukru
40 ml mléka
1 vejce
10 g kakaa
polovina balíčku kypřicího prášku do pečiva
špetka soli

2. TĚSTO (ŠLEHANÉ):
4 vejce
120 g krupicového cukru
160 g hladké mouky
50 g rozpuštěné hery

NÁPLŇ:

750 g měkkého tvarohu v kostce
3 vejce
150 g moučkového cukru
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Postup:
Heru nakrájíme na malé kousky a necháme při pokojové teplotě změknout. Přidáme cukr a vejce a utřeme do pěny. Přisypeme kakao. Nakonec střídavě přidáváme vždy část proseté mouky s kypřicím práškem a část mléka. Vše dobře promícháme a hotové těsto rozetřeme na plech s vyšším okrajem, který vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Tvaroh smícháme s cukrem a vejci do hladka. Hotovou náplň opatrně rozetřeme na třené těsto v pekáčku. Vejce vyšleháme s cukrem na objemnou pěnu, do které vmícháme prosetou mouku a rozehřátou vlažnou Heru. Hotové těsto rozetřeme na tvarohovou náplň a pečeme v předehřáté troubě na 160 stupňů asi 45 minut. Po upečení necháme na plechu vychladnout a pak nakrájíme na porce.
 
DOBA PŘÍPRAVY: 45 minut
 
Levandulové sušenky

Potřebujete:
80 g Hery
100 g cukru krupice
1 balíček vanilkového cukru
1 vejce
1 lžíce smetany
130 g škrobu
1 balíček prášku do pečiva
2 lžíce levandulových lístků
1 lžíce sušených levandulových květů
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Postup:
Máslo utřeme s cukrem do pěny, pak postupně přidáváme vejce, vanilkový cukr a smetanu. Třeme do krémova. Mouku smícháme se škrobem a práškem do pečiva a zapracujeme do těsta společně s levandulovými lístky. Zabalíme jej do fólie a necháme 1 hodinu chladnout. Troubu předehřejeme na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Plech vymastíme máslem nebo vyložíme papírem na pečení. Těsto mírně podsypeme moukou a opatrně vyválíme, posypeme levandulovými květy, které válečkem vtlačíme. Formičkami vykrajujeme různé tvary, přesuneme je na plech a pečeme asi 8 minut, až zezlátnou. Na mřížce necháme vychladnout.
 
DOBA PŘÍPRAVY: 1 hodina + 1 hodina na chladnutí těsta
 
Sýrové zákusky z odpalovaného těsta
 
Potřebujete:
80 g Hery
sůl
12,5 cl vody
12,5 cl mléka
120 g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva (nebo mouku s práškem do pečiva, self rising flour, prodává TESCO)
4 vejce pokojové teploty
110 g tvrdého sýra (například Ementál, Gouda Mimolette…)
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Postup:
Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Najemno nastrouháme 30 g sýra, zbytek nakrájíme na kostky o hraně asi půl centimetru. Do kastrůlku dáme vařit vodu s mlékem a Herou, Jakmile se směs vaří, přisypeme za stálého míchání mouku a energicky ji rozšleháme. Mícháme na mírném ohni tak dlouho, až se hladká hmota přestane lepit ke stěnám nádoby. Odstavíme z ohně a zašleháme první vejce, postupně po jednom zbylá vejce. Vzniklá hmota je kompaktní a lesklá. Do těsta vpracujeme nastrouhaný a nakrájený sýr. Na vymazaném plechu nebo plechu pokrytém pečicím papírem tvoříme pomocí lžičky malé hrudky. Pečeme zhruba 20 až 25 minut, kdy se mírně nafouknou a zezlátnou. Necháme ještě dvě minutky v troubě, potom vytáhneme a na mřížce necháme vychladnout.

DOBA PŘÍPRAVY: 40 minut
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře