Maminka.czZdraví

Vojtova metoda versus Bobath koncept. Pro koho je které cvičení vhodné?

Mojezdravi.cz Mojezdravi.cz 31.  3.  2017
Rodiče, kteří cvičili nebo cvičí s dětmi „Vojtovu metodu“ ví, že se častokrát neobejde bez slz a že pokroky nejsou zadarmo. Už jste ale slyšeli o další metodě nazvané Bobath koncept?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Bobath koncept a Vojtova metoda

Tato metoda nese stejně jako Vojtova jméno po svých objevitelích - britských terapeutech Bobathových a je vhodná zejména pro malé pacienty, kteří se narodili s handicapem v podobě neurologického postižení.

Rehabilitační metody podle Bobathových nebo podle profesora Václava Vojty jsou používány především u kojenců a menších dětí s neideálním nebo patologickým vývojem hybnosti.

"Nejčastěji jde o děti s prenatálním či perinatálním poškozením nervového systému. Míra vyjádření hybných poruch je různá, od hraničních nebo lehčích forem po nejtěžší, jež spadají převážně do kategorie dětské mozkové obrny (DMO),“ vysvětluje primář oddělení dětské neurologie Thomayerovy nemocnice v Praze doc. MUDr. Jan Hadač, Ph. D. 

Bobath koncept je o přístupu k dítěti

Metoda manželů Bobathových vychází z celkového přístupu k dítěti. U kojenců se využívá především handling – tedy způsob nošení, zvedání, přebalování, otáčení, ale i krmení. Pokud s dítětem správně manipulujeme, dokážeme ovlivnit jeho držení těla již od prvních dní.

Vojtova metoda může rozplakat dítě i maminku

"Pracujeme s přenosem váhy, nastavením do polohy, rotacemi a dalšími technikami, jež dítěti umožňují provedení adekvátního pohybu, a to na podkladě motorického učení. Dítě dokáže tuto aktivitu využít i za dalších podmínek,“ vysvětluje Dagmar Mirovská. Terapeut tedy neučí dítě pohybům, ale činí všechno pro to, aby dítěti umožnil provést pohyb co nejsprávněji a nejsnadněji.

Video: „Vojtova metoda pomáhá tisícům dětí i dospělých po celém světě,“ říkají syn a dcera doktora Václava Vojty. Oba se stali terapeuty.

Cvičení Vojtovy metody

Dnes cvičí Vojtovu metodu mnoho malých miminek. Ani nemusejí být nijak postižená, mohou mít jen odchylku od normálního vývoje; tehdy je dobré nastimulovat systém tak, aby se předešlo pozdějším komplikacím. Většinou se jedná o lehké asymetrie, které se cvičením rychle upraví.

Terapeut naučí rodiče v ordinaci základní polohy, zóny, vše vysvětlí a maminka, někdy i táta pak doma cvičí 3–4x denně. „Vypadá to hrozivě, ale není. Stačí pár minut, než se aktivuje systém. Pro rodiče je často nepříjemné, že děti u cvičení brečí a vztekají se. Není to proto, že je to bolí, ale že jsou v nepřirozených polohách,“ vysvětluje Jana Chmelíková.

Více informací o těchto metodách si můžete přečíst na webu Mojezdravi.cz

Zázračná metoda doktora Vojty
10 otazníků kolem sezení
Dítě je na světě

10 otazníků kolem sezení

Galerie: To nechcete vidět. Drsné tréninky malých gymnastů v Číně

 

Témata: Zdraví, Děti, Video, Kojenec, Miminko, Cvičení, Vojtova metoda, DMO, Jana Č, Asymetrie, Handling, Bobath koncept, Dagmar Mirovská, Mírov, Handicap, Metoda, Boba, Bob, Normální vývoj, Handl, Držení těla, Technika, Rotace, Jan Hadač, Koncept, Zdraví na Heureka.cz