Vnitřnosti na více způsobů

Srdce? Játra? Ještě nedávno platilo, že vnitřnosti jsou pro nás málem jedovaté. Teď už se ví, že obsahují mnoho prospěšných látek a v malém množství neškodí.
Vnitřnosti na více způsobů
Vepřové srdce s cukrovým hráškem a kukuřičnými klásky

Suroviny na 4 porce:
3 větší vepřová srdce
400 g cukrového hrášku
250 g čerstvých kukuřičných klásků
3 lžíce olivového oleje
sůl a pepř na dochucení
 
Klepněte pro větší obrázek 

Postup:
Vepřová srdce důkladně umyjte studenou vodou a nakrájejte na podlouhlé nudle. V hlubší pánví rozehřejte olej a osmahněte srdcové nudle při mírném ohni zhruba 30 minut za stálého míchání. Mezitím opláchněte studenou vodou také kukuřičné klásky a cukrový hrášek a nechte okapat. K „srdcovým nudličkám“ přidejte nejdříve kukuřičné klásky a asi za  5 minut cukrový hrášek. Společně vše smažte dalších asi 10 minut a úplně na závěr osolte a opepřete, aby srdcové maso neztvrdlo předčasně. Podávejte s dušenou jasmínovou rýži.

Tip!
Skvěle to chutná také se sladkou kukuřicí naloženou v jemně slaném nálevu od Bonduelle. Pokud zvolíte tuto variantu, vložte kukuřici do pánve k srdcím společně s cukrovým hráškem. 
 
Jemná bílá dršťková polévka

Suroviny na 4 porce:
1 balení (asi 500 g) předvařených a na nudličky nakrájených drštěk
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce másla
1 větší cibule
4 stroužky česneku + 2 na ozdobení
4 větší brambory
2 větší mrkve
1 kelímek smetany
sůl
cukr a pepř na dochucení
šťáva z jednoho citronu
 
Klepněte pro větší obrázek 

Postup:
Nejdříve opláchněte předvařené a nakrájené dršťky pod studenou vodou a následně nechte okapat. Mezitím nasekejte nadrobno cibuli a najemno nastrouhejte 4 stroužky česneku. V hlubokém kastrolu rozehřejte nejdříve olej a rozpusťte v něm máslo. Až se máslo rozpustí nechte nasekanou cibuli společně s nastrouhaným česnekem zpěnit, pak přidejte trochu soli a cukru (asi 1 čajová lžička) a nechte chvíli zkaramelizovat. Poté přidejte dršťky, asi 5 minut osmažte s cibulí a česnekem a následně přilijte 1 l vody a nechte zhruba 30 minut dusit na mírném ohni. Mezitím oloupejte brambory a mrkev a nakrájejte na větší kusy, vhoďte do vařící polévky a povařte 15–20 minut. Vodu přidejte podle toho, zda polévku máte radši hustší nebo řidší. Na závěr do polévky vlijte smetanu a krátce povařte. Stáhněte ji z ohně a dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem. Ozdobte česnekem nakrájeným na kolečka a opečeným na suché pánvi dozlatova.

Tip!
Pokud máte raději hustší, krémovější polévky, dobře smíchejte smetanu s dvěma lžícemi mouky a teprve pak ji vlijte do polévky. Polévka se pak musí vařit asi o  5 minut déle, aby získala omáčkovou konzistenci. 
 
Salát s kachními játry

Suroviny na 4 porce:
12 kachních jater
1 větší římský salát
2 lžíce olivového oleje na smažení kachních jater + 2 lžíce na jogurtový dresink
1 kelímek jogurtu (malý)
2 lžíce kaparů, nadrobno nasekané
1 lžička dijonské hořčice
1 lžíce květového medu
sůl a pepř na dochucení
šťáva z půlky citronu
 
Klepněte pro větší obrázek 

Postup:
Kachní játra nejdříve opláchněte studenou vodou a poté je osmahněte na rozpáleném oleji z obou stran, zmírněte oheň a nechte je dalších 20 minut dusit. Následně játra osolte a opepřete a nechte vychladnout, poté nakrájejte na větší kousky. Opláchněte studenou vodou také římský salát a natrhejte ho na větší kousky, dejte do hlubší mísy a smíchejte s kousky jater. Jogurtový dresink připravte smícháním drcených kaparů, olivového oleje, dijonské hořčice, jogurtu a dochuťte medem, solí, pepřem a citronovou šťávou.
Salát podávejte politý jogurtovým dresinkem. 
 
Listové šátečky plněné vnitřnostmi

NA 12–16 šátečků potřebujete:
kuřecí játra, kuřecí srdíčka a kuřecí žaludky, každé po 200 g
2 balení listového těsta, předem rozválené na pečicím papíru
3 lžíce olivového oleje
½ pórku, nadrobno nasekaného
2 vejce + 1 žloutek na potírání šátečků
1 menší svazek petrželové natě, nadrobno nasekané
sůl a pepř na dochucení
 
Klepněte pro větší obrázek 

Postup:
Začněte přípravou náplně – opláchněte studenou vodou všechny vnitřnosti a nasekejte na malé kostičky. Na rozpáleném oleji krátce osmahněte pórek a přidejte nakrájené kuřecí žaludky a srdíčka. Za stálého míchání je smažte po dobu asi 10 minut, přidejte kousky kuřecích jater a nechte podusit dalších 15 minut. Na závěr osolte a opepřete podle chuti, stáhněte z ohně a nechte vychladnout. Vychladlou směs dobře promíchejte se dvěma celými vejci, nadrobno nasekanou petrželovou natí a případně dosolte a opepřete. Předem rozválené těsto rozdělte na 6 až 8 stejně velkých čtverců. Doprostřed každého z nich položte vrchovatou lžíci náplně z vnitřností. Vezměte jeden cíp a přiložte k protilehlému cípu. Hrany vzniklého trojhranného šátečku jemně přitlačte k sobě prsty tak aby z něj nevytekla náplň. Položte na plech, potřete žloutkem, osolte a vložte do rozehřáté trouby (180°) na 15–20 minut. Podávejte vychladlé.

Tip!
Šátečky chutnají skvěle se salátem z více druhů „salátovin“
 
Krůtí srdíčka s pohankou a zeleninou

Suroviny na 4 porce:
600 g krůtích srdíček
1 větší lilek
1 větší cuketa
½ pórku
3 lžíce olivového oleje
200 g loupané pohanky
sůl a pepř na dochucení
 
Klepněte pro větší obrázek 

Postup:
Začněte tím, že pohanku opláchnete studenou vodou a necháte okapat. Poté ji vysypte do jemně slané vody a povařte asi 5 minut. Následně stáhněte kastrol z ohně a nechte stát stranou 20 minut, než pohanka nabobtná, pak ji sceďte a dejte vychladnout. Lilek, cuketu a pórek umyjte studenou vodou, lilek a cuketu nakrájejte na větší kousky a pórek na kolečka o šířce asi 0,5  cm. Na rozpáleném oleji osmahněte nejdříve krátce pórek a pak přidejte krůtí srdíčka, za stálého míchání smažte přibližně 25 minut. Poté přidejte kousky lilku a cukety a duste dalších 10 minut. Na závěr vše smíchejte pohankou a podávejte s kroužky zeleného pórku. 
 
Dršťky s hlívou

Suroviny na 4 porce:
800 g předvařených a na nudličky nakrájených drštěk
500 g hlívy ústřičné
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce másla
4 stroužky česneku + 2 na ozdobení
sůl a pepř na dochucení
šťáva z půlky citronu
1 svazek petrželové natě, nadrobno nasekané
 
Klepněte pro větší obrázek 

Postup:
Začněte opláchnutím předvařených a nakrájených drštěk pod studenou vodou. Nastrouhejte stroužky česneku na jemném struhadle. Na hlubší pánvi rozehřejte nejdříve olej a rozpusťte v něm máslo, přidejte česnek a osmahněte dozlatova. Následně přidejte nakrájené dršťky a za stálého míchání duste asi 20–25 minut. Hlívu nakrájejte také na podlouhlé proužky a přidejte k dršťkám, spolu je smažte po dobu dalších 15–20 minut a pak stáhněte z ohně. Na závěr vše osolte a opepřete podle chuti, přidejte citronovou šťávu, nadrobno nasekanou petrželovou nať a vše spolu dobře promíchejte. Podávejte ozdobené listem petrželové natě a česnekem nakrájeným na jemná kolečka. 
 
Hovězí játra v rajčatovo-houbové omáčce

Suroviny na 4 porce:
1 kg hovězích jater
300 ml plnotučného mléka
500 g žampionů
4 větší rajčata
1 větší cibule
3 lžíce olivového oleje
sůl a pepř na dochucení
3 snítky čerstvého tymiánu + něco na ozdobení
 
Klepněte pro větší obrázek 

Postup:
Hovězí játra opláchněte studenou vodou a naložte na pár hodin do plnotučného mléka, které způsobí, že játra zůstanou měkká při tepelné úpravě. Před úpravou játra opláchněte opět studenou vodou a nakrájejte na středně velké kostky. Cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno. Na hlubší pánvi zpěňte cibuli na rozpáleném oleji a přidejte snítky tymiánu a kousky jater, osmahněte je ze všech stran a poté přikryjte pánev poklicí a nechte dusit asi 25 minut za občasného míchání. Mezitím položte rajčata do hlubší kovové mísy a přelijte vařící vodou, nechte asi 3–5 minut stát v této vodě a poté je opláchněte studenou vodou. Teď z nich lze krásně stáhnout slupku. Oloupaná rajčata nakrájejte na  malé kousky. Žampiony očistěte suchým kartáčkem, rozkrájejte je na čtvrtky a přidejte na pánev ke kouskům jater. Společně s játry nechte dusit dalších 10 minut, přidejte pak kostičky rajčat, osolte a opepřete podle chuti a nechte pod pokličkou ještě asi 10 minut vařit. Rozvařené snítky tymiánu vytáhněte a podávejte spolu s čerstvým tymiánem (na ozdobení).

Tip!
Místo žampionů získáte lahodnou kombinaci také z jater a fazolových lusků. Pozor, doba tepelné úpravy je u této varianty kratší než u žampionů. Aby fazolové lusky zůstaly trochu křupavé, stačí je asi 15 minut podusit společně s játry a rajčaty. 
 
Text: Amalia Balsa
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články