Víte, jak správně pečovat o své zuby?

Zubní kartáček a pasta již nejsou pro dobrou zubní hygienu dostačující. Vaše výbava musí obsahovat také mezizubní kartáčky různých velikostí, dentální párátka, nit i speciální ústní vodu.
Víte, jak správně pečovat o své zuby?

Kvalitní zubní kartáček
Víte, jak ho poznat? Musí mít malou, úzkou hlavici, měkké štětiny a dostatečně dlouhou, neklouzavou rukojeť. Štětiny nesmí být přehnaně měkké, protože příliš jemnými štětinami se zuby čistí mnohem déle, než těmi tvrdšími. Nejměkčí kartáčky jsou určeny jen pro zanícené dásně.

Plocha štětin kartáčku nemusí být příliš velká. Kvalitnější kartáčky s menší plochou štětin, které jsou však výrazně hustější, jsou pro čištění nejvhodnější. Různé gumové součástí kartáčků mohou být také při čištění užitečné, ale to, který skutečně funguje, nebo který má tyto součásti jenom pro parádu, zjistíte až při jejich použití.

Pravidelná výměna
Důležité je ovšem také pravidelné měnění kartáčku. Tady rozhoduje stav štětin, někomu vydrží dva měsíce a jinému dva týdny. Prostě jakmile má kartáček rozježené štětiny, okamžitě se musí vyhodit. Po infekční nemoci typu angína kartáček rovněž zlikvidujte. Měnit ale kartáček méně často než jednou za dva měsíce se nedoporučuje.

Pokud si myslíte, že pro své zuby neděláte dost jen proto, že pořád nemáte elektrický kartáček, nemusíte se bát. Správnou technikou s kvalitním kartáčkem zuby vyčistíte mnohem kvalitněji, než s elektrickým. Ty jsou určeny hlavně lidem s pohybovými problémy, mentálně postiženým apod.

Vhodný set mezizubních kartáčků
Kromě kvalitního kartáčku patři do základní výbavy pro čištění také sada mezizubních kartáčků. Běžným kartáčkem nelze odstranit plak v mezizubním prostoru. Mezizubní prostor se tak stává zdrojem infekce pro celou ústní dutinu. Dásně krvácí, jsou zárodkem paradentózy i zubního kazu.

Mezizubní kartáček vám určitě nejlépe doporučí váš stomatolog nebo dentální hygienista. Poměrně snadno si jej ale pořídíte také samy. Zapomeňte na to, že si však vystačíte s jedním typem či velikostí. Obvykle budete potřebovat až pět druhů mezizubních kartáčků. Mezi zuby máme totiž různě velké mezery. Užitečné jsou také mezizubní kartáčky se zahnutou hlavou, kterými se dostanete i do méně dostupných míst vzadu v ústní dutině.

Zdá se vám, že mezizubní kartáček mezi zuby skutečně neprotlačíte? Nevěřte tomu. Dobrou technikou jej mezi zuby dostanete vždy. To, že dásně zprvu krvácí, a to až měsíc od začátku pravidelného používání mezizubního kartáčku, je zcela normální. Jsou opuchlé díky infekci mezizubního prostoru a až po pravidelném užívání mezizubního kartáčku dásně splasknou a krvácení přestane.

Dentální nit
Zubní nit se dlouho doporučovala jako alternativa mezizubního kartáčku. Dnes však je již mezizubní kartáček považován za naprostou nezbytnost ústní hygieny a snažit se jej nahradit zubní nití jen proto, že ji do mezizubních prostor snadněji dostanete, správné není. Zubní nit můžete použít jako doplněk hygieny nebo i místo párátka. Roztřepí-li se vám nit při čištění, může to znamenat kaz nebo zubní kámen, je třeba navštívit vašeho stomatologa.

Párátka
I párátka jsou důležitá pro pravidelnou péči o ústní dutinu. Pořiďte si je ve speciálním dentálním provedení v lékárně nebo ve specializovaném obchodě pro dentální hygienu. Podobně jako mezizubní kartáček i párátko slouží k hygieně mezizubního prostoru a chrání tak vaše dásně před záněty a zuby před zubním kazem.

Zubní pasta
Výběr zubní pasty není až tak důležitý, jak nám to vnucují některé reklamy. Bylo zjištěno, že kvalitní péče o zuby nespočívá ve značce pasty, ale v technice, kvalitě, délce a frekvenci čištění zubů. Zubní pastu si můžete vybírat podle chuti, ale i podle její prezentované vlastnosti - proti paradentóze, k bělení zubu, na citlivé zuby apod.

Ústní voda
Ústní voda se používá po jídle k neutralizaci kyselého prostředí úst a pro optimální prevenci proti zánětům dásní i zubnímu kazu. Měla by být vždy završením každodenní ústní hygieny. A nezapomínejte ani na žvýkačky, ty jsou skvělým pomocníkem v péči o zuby přes den, kdy se ke kartáčku apod. nedostanete.
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články