Víte, jak podporovat rozvoj úchopu?

Během prvního roku života udělá člověk ve svém vývoji tak velký pokrok jako už nikdy potom. Jedním z důkazů jsou jeho ruce.
Víte, jak podporovat rozvoj úchopu?

Je úžasné a doslova omamné uvěřit tomu, že nás naše milované dítě už pár hodin po porodu samou radostí a láskou chytá svou minidlaní za prst. Ale ať chcete nebo ne, je to trochu jinak. 

To, co vede malé prstíky, aby ten váš rodičovský pevně stiskly, není rozhodně úmysl malého tvorečka, ale pouhý novorozenecký reflex, který časem vymizí. 
Do té doby bude mrně držet ručky sevřené v pěsti a rozevře je jen tehdy, pokud je k tomu vyprovokujete. 

Co můžete udělat? Stačí, když se jemně dotknete jeho dlaně na malíčkové straně, a prstíky sevření uvolní. Čím častěji to spolu budete cvičit, tím rychleji se jeho nevědomý úchop promění v úmyslný. 

Ví, co dělá 

Mezi 3. a 4. měsícem by dlaně už měly být rozevřené, palec nejprve zůstává rovnoběžně s prsty, a tak se mrně snaží drobnější věci uchopit tzv. hrabavým způsobem. Velký pokrok je, že to dělá úmyslně. Pro tříměsíční mimi je zatím těžké své ruce sledovat, a tak to potřebuje trénovat. Samo cvičí tím, že spojuje ruce a pozoruje proplétající se prstíky.

Tip: Navěste na hrazdičku nad jeho hrudník dvě tři hračky. Až do nich bude úmyslně šťouchat, nechte na hrazdě jen tu prostřední, aby se muselo při úchopu víc namáhat a vedlo ruku přímo k hračce. 

 

Poprvé rukou rozhoupe hračku na hrazdičce náhodou, při opakování pochopí příčinu a následek. Motorika a rozumový vývoj se podmiňují.

 

V každé ruce jednu kostku 

V 5. a 6. měsíci má dítě už snahu sáhnout po věcech na stole. Když přitom překonává hranu stolu, palec se dostává do opozice k ostatním prstům, a to je základ správného úchopu. O měsíc později už mrně zvládne předávání hračky z jedné ruky do druhé, a dokonce uchopí do každé ruky jednu věc. 

Tip: Sedněte si s ním ke stolu tak, aby bylo v polosedě a pololeže. Na běžný sed ještě nemá dostatečnou svalovou oporu. Položte na stůl různě velké věci a pobízejte dítě, aby si je vzalo. Jen dejte pozor na hrnek s kávou. 

Dvě nestačí 

V době od 7. do 10. měsíce se z roztomilého hračičky stává chamtivec, který se chce už plnýma rukama zmocnit dalších věcí. Obvykle se mu to podaří až kolem 10. měsíce. Problém mu však dělají drobné předměty.

Tip: Nabízejte dítěti k úchopu drobnosti, aby se snažilo vzít je jen do dvou prstů. Zatím však nemá šanci zvládnout tzv. klíšťkový úchop palcem a ukazováčkem, a tak do věcí jen prstíky cvrnká. 

Házení je zábava 

Ani to nejšikovnější miminko v tomto věku ještě vědomě hodit nedokáže. Ale miluje, když, byť nekontrolovaně, hračkou prudce mrští. 

Tip: Kolem 10. měsíce zkuste dítě přimět, aby vám dalo hračku do ruky: podejte mu ji, a když si ji vezme, poproste ho, aby vám ji vrátilo. Jakmile to udělá, tak mu ji zase nabídněte, aby pochopilo, že mu ji nechcete vzít. 

 

Každé dítě se učí novinky svým tempem, proto nebuďte netrpěliví, ale zpozorněte, pokud není reflexní stisk novorozence stejný u obou ruček. Nebo když v roce nedokáže vzít do ruky kostku.

 

Palec & ukazováček 

V 11. až 13. měsíci všechny dovednosti ruky a prstů, které dosud získalo, zdokonaluje. Nejvíc je to znát na klíšťkovém úchopu, protože prstíky vytrénované šťouráním v každé malé dírce už uchopí i třeba malou tabletku. Proto dejte pozor na to, s čím si mrně hraje, a všechny nebezpečné věci ukliďte z jeho dosahu. Pustit drženou věc však stále ještě nezvládá moc dobře.

Tip: Spolu si vysypte z krabičky, kbelíku nebo košíku kostky a po jedné je dávejte zpět do nádoby. Zpočátku bude tenhle pohyb ještě provázet švih celou paží, ale čím častěji budete trénovat, tím dřív to zvládne. 

Palec v puse

Uvízne krátce po porodu náhodou, díky reflexu. Ale ve čtvrtém, pátem měsíci už putuje do úst zcela pod kontrolou kojence. Pak je ale lepší nahradit ho dudlíkem, kterého se později snáze zbavíte.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články