Víte, co mateřské mléko vlastně obsahuje?

Mateřské mléko je jistě nejvzácnější tekutina, protože představuje přirozený zdroj živin, který vašemu děťátku stačí do půlroku věku života. Kolem kvality mateřského mléka ovšem také panuje hodně dohadů a polopravd.
Víte, co mateřské mléko vlastně obsahuje?
Doba odborníky posvěcené umělé výživy jako jedinečného zdroje správného stravování miminek je naštěstí dávno pryč a dnešní maminky kojí „o sto šest“. A také pečlivě shání všechny informace o kojení i mateřském mléce. Svědčí o tom internetová diskuze, která se na téma kvality mateřského mléka „strhla“ na webu Betynky. Maminky se dotazují na mateřské mléko, hodně si radí a trochu se i přou. Takže jsme se rozhodli věnovat se tomu „zázračnému moku“ trochu víc.

Mateřské mléko v kostce
Mateřské mléko je svým složením přizpůsobeno potřebám dítěte. Obsahuje všechny složky nezbytné pro jeho zdravý růst a vývoj – bílkoviny, cukry, vitaminy a minerální látky. To vše ve vyváženém poměru a přizpůsobené vyvíjejícímu se trávicímu systému kojence. Mlezivo produkují ňadra bezprostředně po porodu, a to do té doby, než se v nich vytvoří tzv. přechodné mléko. Přibližně od třetího (nejpozději od osmého) týdne mají maminky tzv. zralé mateřské mléko. Hodnoty zralého mléka uvedené níže v tabulce se mohou často měnit. Mléko se totiž plně přizpůsobuje potřebám dítěte, což je jedna z velkých výhod oproti mléku umělému. Pokud dítě pije málo, prsy začnou tvořit mléka méně, ale s vyšším obsahem tuku, aby byly potřeby dítěte plně uspokojeny. Stejně je tomu samozřejmě i naopak, pokud děťátko pije hodně, mateřské mléko je méně tučné, ale tvoří se ho více. Tak či onak, vaše miminko vždy dostane jen to nejlepší. Je tedy úplně jedno, zda je mateřské mléko řidší či tučnější, protože konzistence je odvozená od četnosti kojení, ovšem kvalita vždy zůstává. Snad jsme tak uklidnili všechny maminky.
 
Klepněte pro větší obrázek 

Z čeho se vlastně skládá?
 
1. Voda
Mateřské mléko jako výhradní zdroj tekutiny postačí kojenci až do věku šesti měsíců. Podávání čaje a ovocných šťáv nemá v dřívějším období smysl. Výjimkou jsou případy, kdy miminko špatně čurá a je hydratované. Pokud je nutné podání tekutiny, musí jít o vodu kojeneckou, převařenou, ideálně podanou po lžičkách, nikoli savičkou.

2. Bílkoviny
V mateřském mléce je 0,9 – 1,2 g/100 ml bílkovin, avšak hodnota bílkovin se u jednotlivých matek v mateřském mléku liší. Jemná sraženina, která se v kyselém prostředí vytváří je díky správnému složení mateřského mléka pro kojence snadno stravitelná, na rozdíl od kravského mléka, kde jsou sraženiny větší a pro děti stravitelné hůře.

3. Tuky
Tuky uspokojují z 50% energetickou potřebu organizmu. Obsah tuků ve 100 ml mateřského mléka je přibližně 3,5g – je závislý na stravě matky. A právě díky výši hladiny cholesterolu můžeme zdůvodňovat nižší výskyt srdečních onemocnění v dospělém věku u dětí, které pily mateřské mléko alespoň do 4. měsíce.

4. Sacharidy
Představují 40 % energetické hodnoty mateřského mléka. Složení cukrů je zodpovědné za kyselé pH stolice novorozence. Vysoký obsah cukrů v mateřském mléce může urychlovat peristaltiku a tak vznikají typické kyselé stolice s nadýmáním.

5. Vitaminy
Jejich množství v mateřském mléce plně ovlivňuje strava vás maminek, proto se doporučuje dostatečný příjem zeleniny, ovoce, rybího masa atd. Multivitaminové přípravky sice mohou nahradit dostatečný přísun vitaminů ve stravě, ale tento způsob rozhodně není nejvhodnější a je nutné jej konzultovat s lékařem.

6. Minerály
Sodík, vápník, fosfor a stopové prvky jsou v mateřském mléce zastoupeny rovnoměrně. Železo by měla maminka vydatně dodávat svému tělu již v době gravidity, následně pak při kojení. Lze tak předejít chudokrevnosti, která je častá kolem 6. měsíce věku dítěte. Jód je také nezbytný pro psychomotorický vývoj dítěte a ovlivňuje také jeho IQ.


Tabulka složení mateřského mléka:
 
 100 ml mléka obsahuje  Mlezivo   Přechodné mléko   Zralé mléko
 Bílkoviny  2,7 g   1,6 g   1,2 g
 Tuky  2,0 g   3,0 g   3,5 g
 Sacharidy  5,7 g   6,4 g   7,0 g
 
 Minerální soli  0,31 g  0,27 g   0,2 g
 Energetická hodnota  240 Kcal
 260 Kcal
  280 Kcal

 
Text: Eliška Zikmundová
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články