Veselé svačinky z toustového chleba

Zapomeňte na fádní svačiny, pobavte děti malým kreativním dílkem v podobě toustového chleba přetvořeného třeba na rybičku, sovičku nebo ovečku. Uvidíte, že jim bude dvojnásobně chutnat.
Veselé svačinky z toustového chleba

 

Ptáček Zobáček

Klepněte pro větší obrázek

Potřebujeme: toustový chléb cereální, máslo, plátek vepřové a drůbeží šunky, plátek tvrdého sýra, červenou papriku, ředkvičku, nať jarní cibulky, černé olivy

Postup: Z chleba vykrojíme kruh, namažeme jej tenkou vrstvou másla, položíme plátek vepřové šunky a do obloučku vykrojený plátek drůbeží šunky. Očička uděláme ze sýra a černých oliv, hřebínek, ocas a zobáček z červené papriky, tváře z ředkvičky. Nožičky vytvoříme například z natě jarní cibulky.

Rybička Mrkvička

Klepněte pro větší obrázek

Potřebujeme: chléb Penam toustový světlý, domácí rybí pomazánku, plátky mrkve, ředkvičku, pažitku, rukolu

Postup: Domácí rybí pomazánku připravíme z másla, sardinek bez oleje a najemno nakrájené cibulky. Dochutíme solí a citronovou šťávou. Ze dvou krajíčků chleba vykrojíme tvar rybičky a spojíme hotovou pomazánkou. Rybičce ozdobíme tělíčko i ploutve; z plátků mrkvičky a pažitky připravíme barevné tělíčko, na ploutve použijeme ředkvičku dle obrázku. Aby nám vše lépe drželo, můžeme i vrchní krajíc natřít tenkou vrstvou pomazánky. Rybičce ozdobíme i talířek, na kterém plave; mořské rostliny a řasy vyrobíme z rukoly.

Kuřátko Pipo

Klepněte pro větší obrázek

Potřebujeme: chléb toustový světlý, domácí vajíčkovou pomazánku, plátky jablka, rukolu, mrkev, kůrku tmavého chleba, černé olivy

Postup: Domácí vajíčkovou pomazánku připravíme z másla, nastrouhaných vajíček uvařených natvrdo a mléka. Ochutíme solí a troškou hořčice. Z chleba vykrojíme dva kruhy a spojíme je jemnou vrstvou pomazánky. Z plátků jablka vyrobíme oči a hřebínek, z mrkve zobáček a nožičky, z lístků rukoly křidélka.

Kudrnatá ovečka Anička

Klepněte pro větší obrázek

Potřebujeme: chléb toustový světlý, domácí tvarohovou pomazánku s mrkví, tvrdý sýr, červenou papriku, bylinky

Postup: Domácí tvarohovou pomazánku smícháme z tvarohu, do kterého přidáme trochu másla, čerstvou strouhanou mrkev a dochutíme solí. Z tmavého chleba vykrojíme dva čtverce a spojíme je jemnou vrstvou pomazánky. Ze světlého chleba vykrojíme kroužky, které pomazánkou přilepíme na tváře ovečky. Ze sýra a bylinek vyrobíme očička a z červené papriky pusinku.

Sovička ChytrolínkaKlepněte pro větší obrázek

Potřebujeme: chléb Penam toustový světlý, máslo, natvrdo uvařené vajíčko, tvrdý sýr, mrkev, bylinky, kůrku tmavého chleba, černé olivy

Postup: Ze dvou plátků chleba vykrojíme tvar sovy, natřeme jemnou vrstvou másla a položíme plátky vajíčka uvařeného natvrdo. Z plátků mrkve vyrobíme zobáček, křidélka a nožičky, ze sýra a černých oliv očička. Sovičku ‚postavíme' na větvičku z tmavé chlebové kůrky a dozdobíme bylinkami, aby byl ‚strom' jako skutečný.

Kravička Perlička

Klepněte pro větší obrázek

Potřebujeme: chléb toustový tmavý a světlý, plátek tvrdého sýra, salát, cherry rajčátka, černé olivy

Postup: Z tmavého a světlého chleba vykrojíme formičkou kravičku, bílou kravičku vložíme do tmavého chleba. Spodní plátek toustového chleba necháme plný, natřeme ho jemnou vrstvou másla, položíme plátek sýra a přikryjeme plátkem chleba s kravičkou. Kravičku můžeme ozdobit drobnými kousky černých oliv, přidáme strom ze salátu a cherry rajčátek. Na kravičku může svítit sluníčko vykrojené z plátku sýra.

Veselá chobotnička Hanička

Klepněte pro větší obrázek

Potřebujeme: chléb toustový světlý, domácí šunkovou pomazánku, tvrdý sýr, červenou papriku, černé olivy, listový salát

Postup: Z plátků chleba vykrojíme dvě chobotničky a spojíme je jemnou vrstvou pomazánky. Ze sýra a oliv vyrobíme očička, z červené papriky pusinku a čepičku. Chobotnička bude plavat v moři z listového salátu. Pomazánku smícháme z tvarohu, másla, umleté šunky, ochutíme solí.

Chutné činky Cvičitelky

Klepněte pro větší obrázek

Potřebujeme: chléb toustový světlý, máslo, drůbeží šunku, tvrdý sýr, okurky, ředkvičky

Postup: Ze surovin vykrojíme kroužky, chlebíčky natřeme tenkou vrstvou másla a spojíme se šunkou a sýrem. Kroužky napíchneme na špejle, a chutné činky jsou na světě.

Náš tip: Přípravu svačiny vám ulehčí vykrajovátka na vánoční cukroví či linecké pečivo. Užitečnými pomocníky jsou i různé nástroje na dekorativní vykrajování zeleniny a nůžky na bylinky.

Recepty připravila pekárna Penam, která nabízí širokou nabídku světlého i tmavého toustového chleba.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články