Maminka.czNovorozenec

Fontanela u miminka: Kde ji najdete, kdy se uzavírá a podle čeho poznáte problém s hlavičkou

Konečně je miminko na světě. Ale je tak malé a křehké a vás pronásleduje spousta pochybností. Mnoho otázek po narození a při péči o miminko se točí právě kolem hlavičky, konkrétně kolem fontanely. Co to vlastně je a proč na ni dávat velký pozor?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Co je to vlastně fontanela? Říká se jí také lupínek a jde o měkké vazivové spojení na hlavě miminka v místech, kde se potkávají kosti utvářející lebku. Velká fontanela se dá snadno nahmatat, má tvar kosočtverce a můžeme cítit a vidět, jak v ní pulzuje krev. Kromě té velké, kterou snadno vidíte okem, je na hlavičce miminka dalších pět menších fontanel. Jedna z nich je v záhlaví, má tvar trojúhelníku, a čtyři menší nahmatá pouze odborník. U svého prvního dítěte jsem měla pocit, že mu v prvních měsících roste jen hlava. A je to doslova tak. K největšímu růstu hlavičky dochází právě v prvním roce života.

VIDEO: Co dělat během prvního, druhého a třetího trimestru?

Z hlediska vývoje je to velmi důležité a první rok vám v dětské ordinaci při každé pravidelné prohlídce hlavičku děťátka také důkladně přeměří. Velikost velké fontanely i její uzavírání se u dětí různě liší.

Obvykle se uzavírá v 18. měsíci, ale žádnou paniku, pokud tomu tak není. Je to stejné jako v jiných vývojových milnících. Každé miminko je trochu jiné. To, že má dcera kamarádky pravidelnější tvar hlavičky, neznamená, že je u vašeho miminka něco špatně.

„Důležité je sledovat při růstu tvar lebky, její velikost, rozestup lebečních švů a celkový vývoj děťátka. Pokud absolvujete pravidelné prohlídky, vašemu pediatrovi určitě žádné neblahé změny neuniknou,“ říká dětská lékařka Kamila Pánková.

Fontanela a porod

Patříme k tvorům s největším mozkem na naší planetě. Těsně před porodem je obvod hlavičky 34 až 36 cm. Příroda se musela nějak vypořádat s tím, jak takový mozek, pevně uzavřený ze všech stran v lebce, porodit.

A takovým geniálním řešením jsou fontanely, díky kterým je hlavička pružná, přizpůsobivá a bez potíží a bezpečně projde porodními cestami. A i když se hlavička tak trochu „pomačká“ a může být i „šišatá“, po nějaké době získá tvar, jaký má mít.

Tajemná fontanela. Kojenec jich má až 6!

K odbornému vyšetření se posílají děti ve chvíli, když se velká fontanela a lebeční švy rozestupují, velká fontanela se předčasně uzavírá nebo hlavička neroste dostatečně tak, jak má.

Novorozenecký screening by mělo absolvovat každé dítě. Co všechno prozradí? Nově také spinální svalovou atrofii

Proč je fontanela důležitá

Fontanela umožňuje v prvních měsících života miminkům rychlé vyrovnání krevního tlaku a tím nejdůležitějším faktem je, že mozek má prostor ke zvětšování. „Ideální stav je, když mozek tlačí na lebku zevnitř, ta se přizpůsobuje a roste spolu s ním,“ dodává Kamila Pánková.

Velikost a růst lebky je tedy velmi citlivým ukazatelem, jestli je všechno v pořádku. Neděste se, pokud vypozorujete nějaké odchylky. K tomu, aby byl důvod k „panice“, se obvykle musí sejít několik příznaků.

Proto je důležité chodit na pravidelné prohlídky k dětskému lékaři, který jakékoli změny odhalí. A čím dříve se na ně přijde, tím lepší vyhlídky má děťátko do budoucna. Moderní medicína v této oblasti velmi pokročila.

Pozdní léčba však může mít velmi nepříjemné následky. Může dojít k trvalému poškození pohybových, smyslových i duševních schopností dítěte.

Když roste hlavička zrychleně

Miminko může trpět nespavostí, při pláči dochází k naplnění žil na lebce, nad duhovkou je viditelné horní bělmo, děťátko bývá mimo spánek podrážděné, velká fontanela působí vydutě.

Předčasný srůst lebečních švů aneb Strašák jménem skafocefalie

Když roste hlavička pomaleji

Lebeční švy a fontanela se předčasně uzavírají, miminko trpí  křečemi nebo zvýšeným svalovým napětím, proti vrstevníkům zaostává v psychickém vývoji.

VAŠE PŘÍBĚHY: OPERACE HLAVIČKY

Markéta, dcera Monika (2 roky):

Máme za sebou operaci hlavičky, konkrétně šlo o trigonocefalii. Jde o vadu, u které se neví důvod, proč vzniká, prostě se to stává a nemusí to být přidružené k jiným vadám.

Monika byla operovaná v 10 měsících, což je docela pozdě, v nemocnici s námi byly děti se stejnou vadou operované třeba už v půlroce.

Jde o předčasně srostlý čelní šev, ale srůstají i jiné švy nebo několik najednou. Doktorka to poznala podle zvláštně tvarované hlavy (mj. vystouplý ten čelní šev), a kdyby se operace neprovedla, měla by Monika nehezky deformovanou hlavu a v pozdějším věku by se s tím už nic nesvedlo, na vývoj mozku by to ale vliv nemělo.

Operace v motolské nemocnici trvala několik hodin, ale rekonvalescence byla rychlá. V nemocnici jsme byly jen týden, potom už jen na stehy a další kontrola asi za 2 měsíce.

V prvních měsících jsme musely být opatrné na úrazy hlavy, ale jinak bez omezení. Dnes se zdá být Monika už úplně v pořádku, nikdo nepozná, že má za sebou takovou náročnou operaci.

Témata: Zdraví, Novorozenec, Po porodu, Miminko, Kojenec, Miminko, Šestinedělí, Srůst, Trojúhelník, Problém, Celkový vývoj, Fontanela, Vlasáč, Předčasný srůst, Operace, Rekonvalescence, Kinder, Motolská nemocnice, Hlavička, Odborné vyšetření, Kulička, Vývoj mozku, Zdravotní stav, Ideální stav, Jak, Zdraví na Heureka.cz