Vejce do jídelníčku patří, ale zacházejte s nimi opatrně

Vejce patří k potravinám bohatým na bílkoviny. Kromě toho obsahují hodně minerálních látek a vitaminů rozpustných v tucích.
Vejce do jídelníčku patří, ale zacházejte s nimi opatrně

Ve žloutku je obsažen ve větším množství cholesterol, důležitý pro stavbu buněčných stěn v období růstu. U některých dětí však může vést ke zvýšení hodnot tuku v krvi. Z toho důvodu se musí vejce konzumovat s mírou.

Nezapomeňte, že vejce jsou obsažena v moučnících, sušenkách, nákypech, knedlících, vaječných těstovinách, majonéze, omáčkách apod. S ohledem na to, je jedno vejce k nedělní snídani nebo jeden vaječný pokrm týdně přesně to, co si ještě můžeme dovolit.

Stejně jako u drůbeže je i v souvislosti s vejci opodstatněná otázka možné otravy salmonelami. Donedávna se vycházelo z toho, že se salmonely vyskytují pouze na povrchu skořápky. Jsou-li však napadeny vaječníky kuřat, dostanou se i do vajec samotných. Přežívají potom na rozhraní žloutku a bílku. Zda vejce obsahuje hodně, málo nebo žádné salmonely, nemůžeme vidět ani cítit.

Proto je velmi důležité dodržovat následující opatření:
1. Nikdy nekupujte vejce do zásoby, aby neležely delší dobu v chladničce!

2.„Volské oko“ opečte vždy z obou stran a dbejte na to, aby byl bílek vždy tuhý!

3. Při teplotě 70°C jsou salmonely zničeny. Pokrmy obsahující vejce musí být dostatečně tepelně zpracovávány!

4. Vyhněte se pokrmům obsahující syrová vejce (krémy, tiramisu, majonéza) a nenechte dítě nikdy ochutnávat syrové těsto!

5. Při přípravě krémů a omáček šlehaných v páře se případné salmonely nezničí! Takto připravené pokrmy malým dětem nedávejte!

6. Utěrky používané při práci s drůbeží nebo vejci, vyperte při teplotě vyšší než 70 °C!

7. Omyté prkénko, na kterém se mohou případně vyskytovat salmonely, dejte podle možnosti ještě do myčky na nádobí.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články