Maminka.czMiminko

Vedro v autě a kočárku? Pozor, ať „neupečete“ miminko

Je vám horko k padnutí? Miminku taky, ale postěžovat si neumí. A tak nečekejte, až vás upozorní pláčem, nebo dokonce úpalem, horečkou či apatií. A udělejte vše, aby ho nepříjemné parno netrápilo.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Opakuje se to bohužel každé léto – nešťastná matka nechala miminko v autě, aby odběhla „jen“ na pár minut. Jenže pro človíčka s nedozrálou termoregulací a neschopného si pomoct bylo vedro v plechové pasti k nepřežití.

VIDEO: Zakrýváte kočár plenkou? Už to raději nedělejte

„Miminka v prvním půlroce, a v šestinedělí zvlášť, mají omezené možnosti, jak bojovat s horkem, ale i chladem, protože jejich tělo zatím nedokáže správně reagovat na okolní teplotu  neumějí se v zimě třást, a tím vyrábět teplo a v létě zase nezvládají ochlazování dostatečným pocením,“ říká pediatrička MUDr. Lenka Smetanová.

Proto jim v horku hrozí přehřátí, které se může projevit neklidem, zčervenáním, rychlým tepem, někdy zvracením, a v extrémním případě to může skončit i úmrtím. A je toho víc, s čím se v horkém létě dospělák vyrovná líp než kojenec. 

Auto i kočárek: pece na kolech 

Tělesná teplota nejmenších dětí stoupá třikrát rychleji, než je tomu u dospělých, proto v horkých dnech nenechávejte mrně v malém uzavřeném prostoru. A to nejen v autě, v němž se zvýší teplota za půl hodiny na přímém slunci o více než 30 °C, ale ani v hlubokém kočárku.

Jeho vysoké stěny a boudička brání proudění vzduchu a mění ho na saunu. Nezapomeňte, že i plenka či šátek hozené přes boudičku, aby chránily dítě před přímým sluncem, horko v kočárku ještě zvyšují.

„Maminkám začátečnicím doporučuji kontrolovat teplotu uvnitř klidně i teploměrem a kočárek s dítětem nikdy nenechávat na slunci, vždy jen ve stínu,“ říká lékařka. Jestli jste zvyklá nosit dítě v šátku, pamatujte, že svým tělem miminko ještě více zahříváte. 

Pít, či nepít? Miminku krmenému umělým mlékem určitě dejte v horku i kojeneckou vodu. Plně kojenému by mělo stačit vaše mléko. Ale jestli vám intuice napovídá, abyste dala vodu i jemu, nic vám v tom nebrání.

Úžeh a úpal u dětí: V čem se liší, na co dávat pozor a jaká je první pomoc?

Hlavně zůstat v chládku 

Na procházky vyrazte po ránu nebo vpodvečer a přes poledne (od 11 do 15 hodin) ven vůbec nechoďte. Domácí vzduch můžete ochlazovat klimatizací, větrákem nebo namočenými závěsy. Ale dejte pozor, aby klimatizace ani větrák nefoukaly přímo na dítě. Účinky horka zvyšuje ještě fakt, že nejmenší kojenci se nedokážou sami obrátit. Proto jim dopřejte ochlazení tím, že je na chvíli vyzvednete z postýlky nebo je aspoň obrátíte. Pokud byste chtěla miminko ochladit koupelí, pak ji připravte vlažnou, nikdy studenou. 

Zrádné oblečky 

Nefouká-li vítr, neoblékejte miminko víc než sebe. Stejně jako v případě vlastního šatníku vybírejte i pro něj vzdušné prádlo z přírodních materiálů. Nejste-li si jistá, jak se počasí vyvine, mějte pro něj vždy po ruce jednu vrstvu oblečení navíc. Pozor, ani pod oblečením není jeho pokožka dlouhodobě chráněna před spálením. Ochrana funguje jen asi jako mazání s filtrem 3 až 4.

Nejlepší je na přímé slunce s dítětem do prvních narozenin vůbec nechodit, a když už vás slunce provází během nutných krátkých přesunů, namažte ho klidně i „padesátkou“. Nikdy nezapomeňte na kšiltovku, klobouček či šátek zakrývající i uši a šíji ani na kvalitní sluneční brýle. To všechno aspoň trochu vašemu potomkovi zpříjemní náročné léto a ovlivní jeho zdraví na celý život. 

Témata: Zdraví, Miminko, Novorozenec, Miminko, Praktické rady, Kojenec, Kočárek, léto, kočárky, Slunce, Celý život, Horký den, Sluneční brýle, Padnutí, Klobouček, Krátký, Zánět uší, Vedro, Přehřátí, Ochrana, Pocení, Omezená možnost, Hluboký kočárek, UV filtr, Vhodné oblečení, Kočárky na Heureka.cz