Vědomě lže dítě od pěti let. Jak ho přimět, aby nám říkalo pravdu?

Co děti vede k tomu, aby před námi skrývaly, jak se věci mají, anebo si rovnou bohapustě vymýšlely? A od jakého věku se vůbec dá mluvit o lhaní?
Vědomě lže dítě od pěti let. Jak ho přimět, aby nám říkalo pravdu?

Když mi dcerka poprvé naservírovala upravenou verzi reality, nejdřív mi nedocházelo, že mi lže. Následoval údiv nad tím, proč mi to udělala. Co ji k tomu vede, proč to má zapotřebí, respektive – proč si myslí, že je to lepší?“ zamýšlí se pětatřicetiletá Veronika. Zaskočená byla tím víc, že šlo o banalitu: šestiletá Maruška měla ve školce předat kamarádce čelenku, kterou si u nich holčička předchozí den zapomněla. „Jen tak pro formu jsem se dcerky zeptala, jestli čelenku vrátila, a ona, že ano. Jenže pak jsem ji našla ležet na pračce,“ říká Veronika. Když se dcerky zeptala, co to má znamenat, Maruška se rozplakala, prý se bála, že se maminka bude zlobit, a tak chtěla ozdobu „nenápadně“ vrátit druhý den.

5 tipů, jak odhalit lháře

5 tipů, jak odhalit lháře



„Je mi ovšem záhadou, jak by to provedla, pokud to přede mnou chtěla utajit. To by si ji dala pod tričko nebo kam?“ kroutí hlavou Veronika. I když Marušce vysvětlila, že správné je říkat pravdu, a to i tehdy, když to není úplně příjemné, s dcerčiným nástupem do školy se „lhací epizody“ opakovaly. 
„Kdybych náhodou nepotkala pana učitele, nedozvěděla bych se, že dcera nenosí úkoly ani všechny pomůcky. Dcerka to odůvodnila jen tím, že zapomněla. 

Začalo ve mně hlodat, jestli nemá moc povinností, včetně kroužků, a tohle není podvědomá obrana,“ říká Veronika otevřeně. Taky jí došlo, že možná přecenila dcerčinu schopnost sama si ohlídat svoje věci. „Každopádně žákovskou už nosí, já ji preventivně kontroluju, a když se mi něco nezdá, napíšu panu učiteli mail. Naštěstí to zatím bylo potřeba jen párkrát,“ uzavírá Veronika. 

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články